W patogenezie chorób układu sercowo-naczyniowego ważną rolę odgrywa wzmożona aktywność prozakrzepowa płytek krwi – proces wykrzepiania bierze bowiem udział w tworzeniu blaszki miażdżycowej. Dlatego w medycynie głównego nurtu często zalecało się pacjentom stosowanie kwasu acetylosalicylowego jako metody zapobiegania miażdżycy i zawałom serca, jednak substancja ta nie jest pozbawiona wad. Zwiększa m.in. ryzyko krwawień do światła przewodu pokarmowego czy nawet krwotoków wewnątrzczaszkowych1.
Dlatego wciąż trwają badania nad bezpiecznymi i skutecznymi, a zarazem pozbawionymi efektów ubocznych środkami, które mogą być pomocne w profilaktyce tych schorzeń. Jednym z nich jest wyciąg z pomidorów, które cieszą się dobrą sławą jako warzywo korzystne dla sercowców i osób dbających o zdrowie układu krążenia.
Skład pomidorowych wyciągów analizowano pod kątem związków o zdolnościach przeciwpłytkowych. Wykryto w nich różne substancje chemiczne, takie jak nukleozydy: cytydyna, adenozyna i inozyna2, przy czym zdolności antyagregacyjne przypisano adenozynie. Ponadto stwierdzono, że związki te nie tracą swoich właściwości pod wpływem temperatury czy dezaminacji, czyli eliminacji z cząsteczki związku chemicznego grupy aminowej3.
Szkoccy naukowcy w 2001 r. opublikowali pracę, w której udowodnili, że STE hamował o ok. 70% aktywację płytek krwi indukowaną przez adenozynodifosforan (ADP), trombinę i kolagen2.
Potwierdzono także badaniami, że wystandaryzowany rozpuszczalny ekstrakt z pomidorów STE (standarized tomato extract) ma korzystne działanie antyagregacyjne, i zawierający go preparat został zatwierdzony w 2009 r. przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Żywienia i Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) jako środek dietetyczny, utrzymujący prawidłową agregację trombocytów4.
90 dorosłych obojga płci w wieku 45-70 lat włączono do kontrolowanego placebo, randomizowanego badania z podwójnie ślepą próbą, w którym sprawdzano właściwości STE. 3 godz. po podaniu substancji uzyskano znaczące zmniejszenie indukowanej agregacji płytek krwi aż u 97% osób, podczas gdy w grupie kontrolnej nie zauważono znaczących zmian funkcji płytek krwi.
W grupie indukowanej przez ADP w stężeniu 7,5 μmol/l redukcja wyniosła 7,8%, w grupie ADP o stężeniu 3 μmol/l – 21,3%, a w grupie indukowanej kolagenem w stężeniu 3 mg/l – 17,5%5.
Preparat DkmedicFlow zawiera standaryzowany ekstrakt z pomidorów Fruitflow®, który wspomaga utrzymywanie właściwej agregacji płytek krwi, przyczyniając się do jej zdrowego przepływu. Wpływa także na prawidłowy kształt, rozmiar i wygląd trombocytów.
Jedna kapsułka to 150 mg ekstraktu z pomidorów, co stanowi ilość substancji czynnej w 0,5 kg tych warzyw i zapewnia codzienne, korzystne działanie tych związków na układ sercowo-naczyniowy. Co istotne w naszej szerokości geograficznej, pomidory zbierane są sezonowo (latem i jesienią), tak więc nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie wystarczającej ilości zawartych w nich związków bioaktywnych przez cały rok.
Suplement DkmedicFlow jest prostym i zdrowym rozwiązaniem tej niedogodności. DkmedicFlow można nabyć przez stronę internetową (http://dkmedicflow.pl/).
- Lancet 2009;373: 1849-1860
- Platelets 2001; 12: 218-227
- J Cell Physiol 2011; 226:46-51
- Choroby Serca Nacz. 2014; 11: 1-6