Oczyszczanie organizmu. Jak odzyskać witalność?

Sprawna wątroba, nerki i jelita to warunek utrzymania organizmu w dobrej formie. By te ważne narządy chronić, warto przynajmniej raz w roku zadać sobie trud uwolnienia organizmu od nagromadzonych toksyn. Sprawdźmy, jakie rozwiązania proponuje nam nie tylko ziołolecznictwo, lecz również tradycyjna medycyna chińska, ajurweda, medycyna klasztorna według św. Hildegardy oraz bonifratrzy.

27 kwiecień 2017
Artykuł na: 17-22 minuty
Zdrowe zakupy

Zdrowie zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to nie tylko brak jednostki chorobowej - to dobrostan psychofizyczny. Jeśli chcemy się nim cieszyć oraz zachować siły witalne, to regularnie (cyklicznie) oczyszczajmy wątrobę (nasze prywatne laboratorium), nerki (nasz bezcenny filtr) oraz jelita (źródło odporności).

Oczyszczanie organizmu wymaga wytrwałości, ponieważ przebiega w kilku etapach. Pierwszy z nich to usuwanie toksycznych złogów z organizmu, drugi polega na uruchomieniu procesów regeneracyjnych organizmu (odmłodzenie), a trzeci - na budowaniu zdrowia.

WĄTROBA I WORECZEK ŻÓŁCIOWY

Wiosna to dobry czas na oczyszczenie wątroby przez wzbogacenie diety w produkty wzmacniające jej funkcjonowanie. Proponuję 2-dniową kurację1, która pomaga pozbyć się kamieni żółciowych i złogów cholesterolowych. Poczujemy się młodsi i silniejsi, do naszego życia powróci witalność i radość. To niezawodny sposób na pokonanie zmęczenia, kołatania serca oraz niekorzystnych stanów emocjonalnych. Cera nabierze blasku, znikną wypryski skórne i cienie pod oczami. Dzięki tej kuracji można również rozprawić się raz na zawsze z alergią (w moim przypadku silnym uczuleniem na chemiczne środki czyszczące zawierające m.in. chlor).

Powtarza się ją 3-4 razy aż do osiągnięcia pożądanego rezultatu, ale nie częściej niż co trzy tygodnie. Pamiętajmy, że po zakończeniu kuracji nasza wątroba będzie się regenerować jeszcze przez kilka tygodni, dlatego należy ją dodatkowo wspomagać energetycznym pożywieniem oraz ziołami.

Zapamiętaj! Nie wolno przeprowadzać kuracji w trakcie przeziębienia lub grypy ani też u dzieci poniżej 12. roku życia. Najlepszy rezultat terapeutyczny uzyskuje się po wcześniejszym wzmocnieniu nerek i uwolnieniu organizmu od pasożytów. Należy zawczasu skontrolować swoje zęby u dentysty, ponieważ próchnica i stany zapalne w jamie ustnej utrudniają proces oczyszczania

Przepis na kurację oczyszczającą wątrobę i pęcherzyk żółciowy

Bibliografia

  1. www.tradycyjnamedycynachinska.pl
  2. www.tradycyjnamedycynachinska.pl
  3. http://a-ajurwedla.pl
  4. Materiały szkoleniowe Instytutu Zielarstwa Polskiego
  5. Materiały szkoleniowe Instytutu Zielarstwa Polskiego
  6. Strehlow Withgard, Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen, Kraków 2011
  7. www.recepturybonifratow.pl

Składniki:

  • siarczan magnezu zwany potocznie solą gorzką (ilość uzależniona od wagi ciała: do 70 kg - 70 g, 70-80 kg - 80 g i itd.)
  • sok z czerwonego grejpfruta (ok. 3/4 szklanki)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (125 ml - pół szklanki)
  • opcjonalnie dla ułatwienia zasypiania - 2,5 g ornityny (występuje m.in. w tabletkach leku Hepatil)
  • słoik z pokrywką i słomka do picia

W przeddzień kuracji należy odstawić witaminy, zioła oraz leki, które do tej pory przyjmowaliśmy (chyba że są absolutnie niezbędne). Pierwszego dnia kuracji spożywamy dwa lekkie posiłki, śniadanie i obiad, które powinny być przygotowane bez dodatku tłuszczu, aby ułatwić pracę wątrobie. Wskazany jest m.in. chleb, dżem, kasza lub pieczone ziemniaki oraz gotowane warzywa. Ostatni posiłek jemy nie później niż o godz. 14. Do tego czasu nawadniamy też organizm, wypijając łącznie ok. 1 l wody. O godz. 14 należy rozpuścić sól gorzką w 750 ml chłodnej, przegotowanej wody, a następnie przygotować 4 porcje roztworu po 180 ml każda (3/4 szklanki).

Pierwszą porcję przyjmujemy o godz. 18, następną o 20. Sól gorzka służy oczyszczaniu organizmu, a także rozszerza drogi żółciowe, dzięki czemu nie odczuwa się bólu w trakcie przemieszczania się kamieni. Nie należy roztworu popijać wodą ani też pić wody pomiędzy przyjmowaniem kolejnych dawek. Wydaje się to trudne, ale mogę zapewnić, że nie będzie nam dokuczało pragnienie.

O godz. 21.45 należy sporządzić w słoiku mieszankę, na którą składa się sok z grejpfruta oraz oliwa z oliwek. Słoik zakręcamy, wstrząsamy nim przez pół minuty, by wymieszać składniki, i odstawiamy.

Punktualnie o godz. 22, stojąc już przy łóżku, połykamy wskazaną dawkę ornityny (jeżeli się na nią zdecydowaliśmy) i powoli popijamy sokiem z grejpfruta wymieszanym z oliwą - całość należy wypić w czasie nie dłuższym niż 5 min. Następnie kładziemy się do łóżka w pozycji na plecach z wysoko uniesioną głową i leżymy bez ruchu 20 min. To najważniejszy element kuracji i od niego zależy jej powodzenie. W tym czasie osoby szczególnie wrażliwe mogą poczuć przesuwanie się kamieni żółciowych, które jednak będzie bezbolesne.

Po 20 min układamy się w dogodnej do snu pozycji. Następnego dnia o godz. 7 rano wypijamy trzecią porcję roztworu soli gorzkiej, a ostatnią przyjmujemy o godz. 9. I to kończy kurację.

Dwie godziny później, czyli o 11.00, należy wypić dwie szklanki świeżego soku owocowo-warzywnego (np. z marchwi i pomarańczy), by wyrównać w organizmie poziom cukru. Jednocześnie w celu uzupełnienia flory bakteryjnej zaleca się spożycie kefiru lub jogurtu naturalnego. Dozwolone są również banany.

Po godz. 13 można już zjeść pierwszy posiłek, ale nadal powinien on być pozbawiony tłuszczu.

Co zaobserwujemy po zakończeniu kuracji?

Należy się spodziewać rozluźnienia stolca, do czego dochodzi na ogół już następnego dnia. Jest to prawidłowa reakcja organizmu. Stolec wraca zwykle do normy w ciągu 2 dni. Warto sprawdzić, czy mocz jest mętny - jeżeli tak, to oznacza, że pozbywamy się złogów cholesterolowych. Z kolei pojawienie się wraz z kałem zielonych kamieni to dowód na to, że organizm pozbył się właśnie złogów zgromadzonych w woreczku żółciowym. Dodatkowo można zauważyć na powierzchni wody zielonożółtą pianę - to wydalone z organizmu kryształki cholesterolu.

Postępowanie po kuracji

Proces oczyszczania nie kończy się z chwilą zakończenia kuracji. Będzie on trwał jeszcze kilka tygodni i dlatego warto na tym etapie przyjmować zioła wspomagające wątrobę. Warto również przez mniej więcej 3 tygodnie przyjmować suplementy ze srebrem koloidalnym, zgodnie z ulotką informacyjną. Co istotne, może także wystąpić, zwykle na krótko, labilność emocjonalna.

Według tradycyjnej medycyny chińskiej...

Zgodnie z medycyną chińską w wątrobie kumulują się nasze stany emocjonalne - szkodzi jej zwłaszcza nadmiar smutku i gniewu. Kuracja oczyszczająca prowadzi więc do uwolnienia wątroby od nagromadzonych latami emocji. Niebagatelne znaczenie w odbudowywaniu zdrowia, także w odniesieniu do wątroby, ma jakość spożywanych pokarmów. Zgodnie z wytycznymi medycyny chińskiej należy spożywać wyłącznie żywność sezonową, a dieta powinna być odpowiednio zbilansowana1.

Stosowanie tzw. monodiet opartych na jednym wiodącym składniku (np. soi), który jest podstawą wszystkich lub większości posiłków, Chińczycy uznają za niewłaściwe. Również ze względu na wątrobę niewskazane są wszelkie skrajności. Mieszkańcy Państwa Środka są przekonani, że rozwój każdej choroby jest uwarunkowany powstaniem nadmiaru witalub niedoboru kluczowych dla organizmu energii yin lub yang. Dieta powinna więc służyć przywróceniu homeostazy, czyli równowagi w organizmie (zgodnie z rozróżnieniem takich jego typów jak zimny, gorący, suchy, mokry oraz wszelkimi ich połączeniami).

Jeśli do zregenerowania wątroby przystępujemy na wiosnę, to zgodnie z zaleceniami medycyny chińskiej powinniśmy spożywać duże ilości sezonowych warzyw i owoców. Należy zrezygnować z produktów kwaśnych i fermentowanych2. W Polsce w okresie wiosennym spożywa się wciąż zbyt dużo nowalijek, które nie mają wartości odżywczych, za to zawierają wiele szkodliwych dodatków chemicznych. A przecież "człowiek jest tym, co je" - mówi stare chińskie przysłowie. Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, to należy zacząć od diety bogatej w żywność naturalną, nieprzetworzoną, pochodzącą od lokalnych dostawców, która dostarczy nam ciepła i energii. Nawet wtedy, gdy mieszkamy w dużym mieście, mamy możliwość nabycia zdrowej żywności prosto z ekologicznych gospodarstw za pośrednictwem internetu (np. Lokalny Rolnik).

Według ajurwedy...

Tradycyjna medycyna hinduska, czyli ajurweda, na wzmocnienie pracy wątroby proponuje proste przepisy kulinarne wykorzystujące produkty bogate w błonnik i masło ghee. Jest to rodzaj masła klarowanego, wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów. Nie tylko doskonale poprawia ono trawienie, ale działa również tonizująco. Nie obciąża wątroby, jak inne tłuszcze, tylko ją wzmacnia. Nie przyczynia się także do wzrostu poziomu cholesterolu3. Jest cennym źródłem witamin nierozpuszczalnych w wodzie: A, D, E, K. Reguluje pracę układu trawiennego, wpływa pozytywnie na wzrok i skórę.

Kuracja ziołowa

Słynnemu franciszkaninowi o. Grzegorzowi Sroce, wielkiemu znawcy ziół i propagatorowi ziołolecznictwa, zawdzięczamy prosty, ale skuteczny sposób na oczyszczenie wątroby i rozpuszczenie kamieni żółciowych.

Oczyszczający napar wg przepisu o. Grzegorza Sroki

Składniki:

  • po 100 g pięciornika gęsiego (Potentilla anserina) oraz liści pokrzywy (Urtica dioica)
  • po 50 g korzenia cykorii (Cichorium), ziela drapacza (Cnicus benedictus), ziela szanty (Marrubium vulgare) ziela tysiącznika (Centaurium erythraea) i ziela dziurawca (Hypericum perforatum)

Z mieszanki odmierza się łyżeczkę i zalewa szklanką wrzątku. Parzymy 30 min pod przykryciem. Pijemy 2 razy dziennie do całkowitego rozpuszczenia kamieni, pod nadzorem lekarza prowadzącego4.

Oczyszczanie jelit

Zostało udowodnione naukowo, że w 80% o naszej odporności decyduje stan jelit. Niestety ich florę bakteryjną niszczy nagminne stosowanie antybiotyków oraz nadmiar cukrów i nabiału w diecie. W jaki sposób zachować zdrowe jelita, a co za tym idzie - odporność organizmu? Bardzo starym, sprawdzonym lekarstwem ziołowym stosowanym w przypadku zaburzeń żołądkowych i perystaltyki jelit (jej spowolnienie powoduje nasilenie procesów gnilnych) jest orzech włoski (Juglans regia), z którego sporządza się herbatkę lub sławną orzechówkę. Nalewka z orzecha włoskiego jest ponadto pomocna przy zaparciach i braku łaknienia. To również niezawodne panaceum na wszelkie zatrucia. Dzięki zdolnościom oczyszczającym krew, żołądek i wątrobę jest szczególnie polecana jako środek przywracający zdrowie i odporność.

Jak przygotować orzechówkę?

Zbieramy niedojrzałe, jeszcze zielone owoce (do 24 czerwca) - 20 sztuk. Kroimy je na ćwiartki i wrzucamy do butelki lub słoja, następnie zalewamy 1 l dobrej żytniówki. Poziom alkoholu musi sięgać kilka centymetrów powyżej warstwy owoców. Miksturę pozostawiamy na 14-30 dni w ciepłym, słonecznym miejscu. Po tym czasie orzechówka jest gotowa do spożycia. Przecedzoną nalewkę rozlewamy do mniejszych butelek i szczelnie je zamykamy. Po otwarciu orzechówkę przechowujemy w lodówce. Spożywamy 1 łyżeczkę dziennie. W przypadku zatruć i silnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych można pić nalewkę dwa razy dziennie po 25 ml.

Według ajurwedy...

Ajurweda na oczyszczanie jelit proponuje triphalę, w której skład wchodzą trzy podstawowe owoce: amalaki, haritaki i bibhitaki5. Triphala nazywana jest ajurwedyjskim panaceum przywracającym siły i młodość. Wpływa regulująco na pracę układu trawiennego oraz usuwa z organizmu nagromadzone toksyny. Triphala wspomaga trawienie, jest więc stosowana przy wzdęciach i kurczowych bólach brzucha. Przyczynia się ona także do podniesienia odporności i wzmocnienia całego organizmu, ponieważ pobudza procesy oczyszczania jelita cienkiego.

Według św. Hildegardy z Bingen...

Ta niezwykła mniszka i wizjonerka, a przede wszystkim propagatorka ziołolecznictwa oraz diety opartej na orkiszu, zaleca na wzmocnienie organizmu zupę orkiszową6. Jej codzienne spożywanie eliminuje wszelkie problemy jelitowe, także powiązane z ich nadwrażliwością. Wspomaga ponadto organizm w zmaganiach ze schorzeniami krążenia, nerek i wątroby. Zupa, bogata w cenne witaminy i minerały, chroni również przed stanami zapalnymi układu pokarmowego.

Przepis na zupę orkiszową

Składniki:

  • 2 łyżki kaszki orkiszowej
  • kilka rodzynków
  • szczypta galgantu (Alpinia officinarum), bertramu lekarskiego (Anacyclus officinarum) i cynamonu
  • miód do smaku
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka babki płesznik (Plantago psyllium)

Kaszkę zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 min, następnie dodajemy rodzynki i całość gotujemy następne 3 min. Gotową zupę posypujemy ziołami i dodajemy miodu. Jeżeli marzymy o szczupłej sylwetce, dorzucamy do zupy babkę płesznik. Pamiętajmy jednak o prostej zasadzie: przyjmowanie zwiększonej ilości błonnika wymaga również zwiększenia dziennej dawki przyjmowanych napojów.

Nerki - ważny filtr organizmu

Rolą każdego filtra jest stworzenie bariery ochronnej dla niepożądanych "gości". Podobnie działają nasze nerki, dzięki którym do krwi nie przedostają się szkodliwe substancje. Aby zachować zdrowie i bystry umysł, należy odpowiednio zadbać również o ten narząd. Najlepszym czasem na oczyszczanie jest w zasadzie jesień, jednak osoby z wychłodzonymi nerkami, borykające się z chronicznym zmęczeniem, powinny je wzmacniać regularnie. Dlatego na wiosnę warto sporządzić winko z liści brzozy, które nie tylko oczyści nerki i wspomoże wątrobę, lecz również doda nam energii.

Przepis na winko z brzozy

4 garście młodych liści brzozy (zbieranych w kwietniu) wsypujemy do garnka i zalewamy 2 butelkami białego, wytrawnego wina, następnie doprowadzamy do wrzenia i przez kolejne 15 min gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy wino na 3 godz., by naciągnęło. Przecedzamy, do wywaru dodajemy 0,5 l miodu, ponownie zagotowujemy, po czym ogrzewamy na małym ogniu jeszcze 5 min. Gorące wino rozlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Najlepiej pić je z herbatką ziołową lub przyjmować 25-50 ml na dobę z dodatkiem ciepłej wody w proporcji 1:1.

Nerki można również wzmacniać za pomocą wywaru z pietruszki. W tym celu należy ugotować korzeń pietruszki w mniej więcej 2 szklankach wody (powinna zakryć korzeń). Nie dodajemy soli ani innych przypraw. Ugotowaną pietruszkę zjadamy, a następnie wypijamy ciepły wywar. Kurację można z powodzeniem stosować nawet codziennie - już po miesiącu przyniesie oczekiwane rezultaty.

Według bonifratrów...

Medycyna klasztorna zakonu bonifratów proponuje na oczyszczenie organizmu i wzmocnienie funkcji wydalniczych nerek mieszankę na bazie 9 ziół7. Jest to korzeń pietruszki, liść pokrzywy, ziele skrzypu, kłącze perzu, ziele fiołka trójbarwnego oraz dodatkowo kwiat rumianku, ziele macierzanki, owoce jałowca i kwiat bzu czarnego. Mieszanka jest dostępna w specjalistycznych sklepach zielarsko-medycznych zakonu bonifratrów, w aptekach i sklepach zielarsko-medycznych, a także w sprzedaży internetowej.

Karolina Smoderek

Polecamy również lekturę Webinarium.

ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 3/2017
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny