Produkty pszczele chronią przed koronawirusem

Pomimo zjadliwości covid-19, do chwili obecnej nie istnieje żadne specyficzne leczenie przeciwwirusowe. W związku z tym uczeni z Japonii i Egiptu postanowili zbadać potencjał wspomagania odporności produktów pszczelich.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Miód, pyłek pszczeli i propolis są bogate w związki bioaktywne, które wykazują silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, immunomodulujące i przeciwutleniające. Naukowcy dokonali przeglądu literatury pod kątem ich działania przeciwko covid-19.

Symulacje molekularne pokazują, że flawonoidy, takie jak rutyna, naringina, ester fenylowy kwasu kawowego, luteolina i artepillina C w nich zawarte mogą hamować fuzję wirusów w komórkach gospodarza, interakcje wirus-gospodarz, które wywołują burzę cytokinową oraz replikację wirusa. Podobnie do remdesiviru – silnego leku przeciwwirusowego – propolis hamował niestrukturalne białka SARS-CoV-2 in vitro.

Zauważono też, że hospitalizowani chorzy otrzymujący zielony brazylijski propolis lub kombinację miodu i czarnuszki siewnej (Nigella sativa) wykazywali wcześniejszy klirens wirusa, ustępowanie objawów, a także mniejszą śmiertelność niż ich odpowiednicy otrzymujący wyłącznie standardową opiekę.

Bibliografia
  • Molecules. 2021 Feb 25;26(5):123
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny