Zdaniem naukowców ta wyjątkowa przyprawa, która nadaje żółty kolor w curry, może nawet zatrzymać lub odwrócić rozwój cukrzycy na wczesnym etapie pojawienia się choroby.
Uważa się, że związek aktywny kurkumy - kurkumina - ma właściwości zdrowotne.
Naukowcy z Monash Asia Institute na Monash University przeprowadzili testy, obserwując wpływ kurkumy na pamięć u mężczyzn i kobiet po 60 roku życia, u których zdiagnozowano cukrzycę w początkowym stadium. Chorobę tę bowiem uważa się za prekursora zaburzeń poznawczych.
Badanych podzielono na dwie grupy. Jednej codziennie rano podawano w śniadaniu 1 g kurkumy, druga grupa natomiast dostawała placebo. W obu grupach testowano sprawność pamięci przed posiłkiem i po posiłku.
Pamięć poprawiała się znacząco w grupie, której dodawano do śniadania kurkumę. Efekt ten utrzymywał się aż do 6 godzin po posiłku.
Tekst: Monika Piorun