Na dalekiej Syberii za Uralem rośnie modrzew dahurski. W jego korzeniach kryje się niezwykła substancja, która pomaga drzewom iglastym przetrwać trudne warunki atmosferyczne. Z wielu ton drewna pozyskuje się zaledwie kilkadziesiąt kilogramów sproszkowanej taksyfoliny, którą można zaliczyć w poczet najsilniejszych antyoksydantów.
Substancja ta należy do grupy flawonoidów i działa skuteczniej niż witaminy A i E razem wzięte, a jednocześnie wzmacnia ich działanie. W rezultacie badań przesiewowych stwierdzono, że taksyfolina ma właściwości przeciwzapalne i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.
Jak wiadomo ich podstawowym zadaniem jest transport krwi do każdej komórki organizmu. Serce wtłacza życiodajny płyn do tętnic, stamtąd płynie on do tętniczek, a z nich naczyniami włosowatymi (czyli kapilarami) dociera do najdalszych zakątków ciała, by uwolniona z tlenu i substancji odżywczych powrócić do serca żyłami.
Lemons from Colorbleed Studios on Vimeo.
Prócz kory drzew iglastych, taksyfolina w małych ilościach występuje w owocach cytrusowych i nasionach bawełny.
Każdy element tego procesu jest ważny, gdy zaczynają szwankować kapilary, do komórki nie dociera tlen, dusi się i głoduje - co jak łatwo zgadnąć - prowadzi do choroby.
Zakłócenie pracy układu naczyń włosowatych jest zasadniczą przyczyną wszystkich procesów patologicznych m.in. zapalenia naczyń.
W wielu schorzeniach zapalenie naczyń jest podstawową cechą i prawdopodobną pierwotną przyczyną rozwoju innych zmian chorobowych.
Taksyfolina - naturalny doping
Na szczęście naukowcy wykazali, że taksyfolina stymuluje mikrokrążenie - zmniejsza zmiany naczyniowe i normalizuje ich przepuszczalność, poprawia przepływ krwi w małych tętnicach oraz ukrwienie niedokrwionych tkanek, np. mięśni, w tym serca. Dodatkowo, jako przeciwutleniacz - chroni je przed wolnymi rodnikami.
Poprawia też dotlenienie krwi. Ponadto zwiększa napięcie naczyń żylnych (co sprawia, że przeciwdziała żylakom i hemoroidom). Potwierdzają to badania przeprowadzone przy udziale rosyjskich sportowców w okresie treningu i przygotowania do międzynarodowych zawodów w 2008 r.
Regularne przyjmowanie taksyfoliny poprawia stan funkcjonalny układu sercowo-naczyniowego oraz sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi.
Dla diabetyków i zawałowców
W innych doświadczeniach zaobserwowano, że ten antyoksydant chroni naczynia przed niszczącym wpływem glukozy, a także ułatwia leczenie już rozwiniętych powikłań naczyniowych cukrzycy.
Dlatego taksyfolinę zaleca się diabetykom, cierpiącym na retinopatię cukrzycową. Tym bardziej, że - dzięki właściwościom antybiotycznym i przeciwzapalnym - substancja ta znajduje zastosowanie przy leczeniu przewlekłych infekcji bakteryjnych oraz grzybiczych.
Jak dowiodły badania farmakologiczne, taksyfolina zapobiega stwardnieniu mięśnia sercowego, szczególnie przy takich schorzeniach, jak niewydolność krążenia czy zawał.
Wskazana jest również dla osób, które przeszły atak serca, bowiem wspólnie z witaminą C tworzy poprzeczne wiązania między łańcuchami polipeptydowymi włókien kolagenu i w ten sposób uelastycznia i wzmacnia naczynia krwionośne.
Chcesz wzmocnić serce? Sięgnij po roślinny specyfik z serca Syberii!
Return to Siberia from Philip Bloom on Vimeo.