Pokochaj berberynę

Czy roślinny związek naturalny może być równie skuteczny co metformina, najpopularniejszy lek obniżający poziom cukru we krwi?

02 listopad 2017
Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Jeśli wierzyć statystykom, w 2035 r. liczba diabetyków na świecie wyniesie 592 mln. Gdy ciało przegra walkę z nadmiarem cukru we krwi, konieczne jest przyjmowanie leków. Nie są one obojętne dla organizmu, powodują przybieranie na wadze, są toksyczne dla serca, a czasami wywołują groźne napady hipoglikemii (obniżonego poziomu cukru we krwi).

W momencie zdiagnozowania cukrzycy typu 2 diabetolog wystawia receptę na najpowszechniejszy lek obniżający poziom glukozy we krwi - metforminę. Ostatnio na rynku pojawiły się jednak preparaty zawierające berberynę - związek chemiczny pochodzenia roślinnego, który w leczeniu cukrzycy może okazać się skuteczną alternatywą o dodatkowych korzyściach zdrowotnych.

Poznajcie się

Berberyna to żółty alkaloid występujący naturalnie m.in. w berberysie zwyczajnym, gorzkniku kanadyjskim czy mahonii pospolitej. Wykazuje ona działanie antybakteryjne i przeciwzapalne oraz wspomaga odporność. Dodatkowo skutecznie zwalcza wiele bakterii, pierwotniaków i grzybów. Berberyna może być używana zewnętrznie na rany i skaleczenia. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowana jest jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, m.in. biegunkę podróżnych czy zatrucia pokarmowe.

Jednak to, co zelektryzowało świat medyczny, to fakt, że berberyna silnie obniża poziom cukru we krwi, pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz zmniejsza stężenie cholesterolu. To zaś czyni z niej istotny oręż w walce z cukrzycą oraz chorobami serca1.

Jest to możliwe dzięki temu, że podobnie jak resweratrol, jest jednym z niewielu związków, które aktywują enzym AMPK. Ma to wielkie znaczenie dla diabetyków, bo aktywacja tego enzymu stymuluje u nich wchłanianie glukozy, poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza produkcję glukozy w wątrobie. To zaś przynosi takie same korzyści dla zdrowia jak ćwiczenia, zbilansowana dieta oraz spadek masy ciała.

Wsparcie dla cukrzyka

Jak udowodniły liczne badania nad berberyną, związek ten wykazuje aktywne działanie lecznicze w stosunku do cukrzycy typu 2. Pewne badanie przeprowadzone na 116 diabetykach z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi udowodniło, że u pacjentów przyjmujących 1 g tego związku dziennie poziom glikohemoglobiny A1c (HbA1c) znacząco spadł w porównaniu do osób przyjmujących placebo. Stężenie HbA1c odzwierciedla średni poziom glukozy we krwi, dlatego też wykorzystuje się je do diagnozowania i monitorowania cukrzycy. U pacjentów przyjmujących berberynę odnotowano również obniżenie poziomów cholesterolu oraz trójglicerydów (tłuszczu) we krwi, które u cukrzyków są zazwyczaj podwyższone2.

Inne badanie kontrolowane placebo wykazało, że berberyna była w stanie obniżyć w organizmie poziom wolnych kwasów tłuszczowych, które szkodzą trzustce i wywołują insulinooporność.

Zdaniem chińskich uczonych berberyna ma tak silne działanie jak metformina, a dodatkowo korzystnie wpływa na poziom lipidów we krwi. Badacze porównali działanie 500 mg wyciągu z berberysu przyjmowanego 2 lub 3 razy dziennie przez 3 miesiące z metforminą. Zauważyli, że berberyna oddziałuje nie tylko na świeżo zdiagnozowanych chorych, ale również tych diabetyków, którym nie udało się okiełznać choroby w ramach standardowego leczenia. Dotyczy to zarówno poziomu cukru na czczo, po posiłku, jak i wskaźnika Hb1Ac. Ma też jedną przewagę nad toksyczną dla wątroby metforminą - jest bezpieczna dla tego organu.

Jak podaje "The International Journal of Endocrinology", berberyna m.in. wspomaga wydzielanie insuliny, glikolizę w obwodowych tkankach, reguluje równowagę mikroflory jelitowej i metabolizm tłuszczów oraz redukuje wchłanianie jelitowe glukozy. Z uwagi na właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne berberynę stosuje się w leczeniu nefropatii, neuropatii i kardiomiopatii cukrzycowej.

Berberyna kontra metformina

Porównanie właściwości berberyny oraz metforminy przyniosło spektakularne rezultaty. W pewnym niewielkim badaniu pilotażowym 36 świeżo zdiagnozowanych cukrzyków otrzymywało 3 razy dziennie 500 mg berberyny albo metforminy. Po 3 miesiącach okazało się, że obie terapie pozwoliły tak samo skutecznie regulować poziom cukru we krwi. Glukoza mierzona zarówno na czczo, jak i po jedzeniu znacząco spadła, podobnie jak stężenie HbA1c. Berberyna wykazała natomiast jeszcze jedno korzystne działanie, obniżyła bowiem poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi pacjentów, czego nie wywołała metformina3.

Sięgając po berberynę, nie wolno jednak zapominać o znaczeniu odpowiedniej diety i regularnego wysiłku fizycznego. Są one kluczowe zwłaszcza dla pacjentów, którym grozi cukrzyca typu 2, ponieważ badania bezsprzecznie wykazały, że jeśli chodzi o powstrzymanie jej rozwoju, zmiana trybu życia może być o wiele skuteczniejsza niż metformina4.

Ochrona dla serca

Żółty alkaloid korzystnie wpływa również na poziom trójglicerydów i cholesterolu. Wykazano, że berberyna pomaga zwiększać aktywację receptora LDL5 oraz hamować absorpcję cholesterolu6. Potwierdza to m.in. metaanaliza z kwietnia 2013 r. Naukowcy badający wpływ berberyny na stężenie lipidów we krwi zauważyli znaczny spadek całkowitego cholesterolu, LDL i trójglicerydów oraz podwyższenie cholesterolu HDL7. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że redukuje także apolipoproteiny B, będące czynnikami ryzyka chorób serca, o prawie 15%. Ponadto wspomaga spalanie tłuszczu w mitochondriach oraz stymuluje uwalnianie tlenku azotu, który rozluźnia tętnice, zwiększa przepływ krwi, obniża ciśnienie krwi i chroni przed miażdżycą naczyń krwionośnych. Jasno więc widać, że sercowcy i nadciśnieniowcy powinni sięgać po wyciąg z berberysu.

Jak antybiotyk?

Berberyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe chroniąc organizm przed bakteriami1,2, wirusami i grzybami3. Wykazano również jej skuteczne działanie w leczeniu biegunki, pasożytów jelitowych, zakażenia chlamydią i infekcji ucha3.

Ponadto skutecznie leczy osoby zarażone bakterią E. coli i gronkowcem złocistym5 opornym na metycylinę4. Badacze odkryli, że berberyna w dawce 64 μg/ml w 90% zahamowała aktywność gronkowca złocistego. Doszli oni do wniosku, że związek ten mógł przywrócić skuteczność antybiotyków stosowanych w leczeniu zakażenia.

Podniesie z depresji

Okazuje się też, że alkaloid pełni rolę antydepresanta poprzez zwiększanie poziomu kluczowych neurotransmiterów w hipokampie i korze czołowej mózgu1,2,3. Hamuje monoaminooksydazę A - enzym, który rozkłada serotoninę4. Berberyna wykazuje również obiecujące wyniki w leczeniu depresji i lęków. W jednym z badań na myszach wykazano, że jednorazowe podanie berberyny podwyższyło stężenie noradrenaliny o 31%, serotoniny o 47%, a dopaminy o 31%22. Po 15 dniach suplementacji poziom tych neuroprzekaźników znacznie wzrósł. Badacze doszli do wniosku, że związek wykazuje działanie podobne do antydepresantów w przypadku różnych modeli zachowania u osób z depresją.

Przeciwdziała rakowi

Ostatnie badania pokazują, że berberyna wykazuje bardzo obiecujące właściwości jako środek przeciwnowotworowy, niszczący komórki rakowe i blokujący ich rozmnażanie15. Ma również potencjał jako alternatywa chemioterapii16. Działa synergistycznie z konwencjonalnymi terapiami nowotworów. Związek powoduje śmierć komórkową w komórkach rakowych mózgu (glejak)17. W przypadku raka piersi poprawia przeciwrakowe działanie estrogenowych receptorów-antagonistów na komórki rakowe piersi u ludzi18. Indukuje również śmierć komórek rakowych w nowotworze szyjki macicy19, jelita grubego20 oraz wątroby21. Berberyna blokuje także komórki rakowe tarczycy22.

KenayAG®

 

Bibliografia

  1. Evid Based Complement Alternat Med, 2012; 2012: 591654
  2. J Clin Endocrinol Metab, 2008; 93: 2559–65
  3. Metabolism, 2008; 57: 712–7
  4. N Engl J Med, 2002; 346: 393–403
  5. Doggrell SA. Expert Opin Investig Drugs. 2005 May;14(5):683-5
  6. Wang Y, et al. Atherosclerosis. 2010 Mar;209(1):111-7
  7. Dong H, Planta Med. 2013 Apr;79(6):437-46
  8. Sheng WD, et al. East Afr Med J. 1997 May;74(5):283-4
  9. Altern Med Rev. 2000 Apr;5(2):175-7
  10. Yu HH, et al. J Med Food. 2005 Winter;8(4):454-61
  11. Bandyopadhyay S, et al. Asian Pac J Trop Med. 2013 Apr 13;6(4):315-9
  12. https://goo.gl/pDMNX6
  13. https://goo.gl/PbrNJa
  14. Kulkami SK and Dhir A. Eur J Pharmacol. 2008 Jul 28;589(1-3):163-72
  15. https://goo.gl/XwVNJa
  16. https://goo.gl/VE93qf
  17. https://goo.gl/oXVH1Q
  18. https://goo.gl/ddoWcy
  19. https://goo.gl/AQNyeQ
  20. https://goo.gl/L3izNN
  21. https://goo.gl/rj7GW6
  22. https://goo.gl/TwybP3
Wczytaj więcej
Nasze magazyny