Zawiera jej najwięcej spośród wszystkich owoców i już mała dawka pokrywa zapotrzebowanie dzienne na witaminę C u człowieka. Przeczytaj, jakie jeszcze wartości zdrowotne kryje w sobie acerola.
Pochodzenie i zastosowanie
Ten wiecznie zielony krzew rosnący na terenach Ameryki Południowej i Centralnej, Kalifornii, Teksasu oraz Florydy jest kopalnią wartości odżywczych pomagających w przypadku bardzo wielu schorzeń. Jego owoce od dawien dawna stosowano jako naturalny lek na anemię, ospę wietrzną, a także na choroby płuc i wątroby.
To nie wszystko - acerola zapobiega też szkorbutowi i leczy go, przeciwdziała chorobom serca, stwardnieniu tętnic, powstawaniu skrzepów krwi, a nawet niektórych odmian raka. Jest polecana osobom zmagającym się z chorobami krążenia, wysokim poziomem cholesterolu, ale również chorym na cukrzycę, ponieważ pomaga w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Jak widać, ten mały czerwony owoc ma zasłużoną pozycję w rankingu roślin medycy naturalnej.
Najczęściej jednak, zwłaszcza obecnie, jest stosowany jako środek na wzmocnienie odporności oraz przyspieszenie procesu leczenia m.in. w przebiegu przeziębień. Sportowcy natomiast mogą wspomóc się jej stosowaniem, gdy chcą zwiększyć wytrzymałość swojego organizmu. Ze względu na tak wiele zastosowań acerola jest zaliczana do grupy produktów zwanych superfoods.
Skład i działanie
Acerola znana jest nam przede wszystkim jako proszek lub sok, ponieważ owoce szybko ulegają zepsuciu (w ciągu 3-5 dni). W podanych formach oczywiście zachowuje ona swoje cenne właściwości.
Bibliografia
- goo.gl/R6thDW
- goo.gl/YMy862
- goo.gl/EH1MBp
- goo.gl/m427hB
Poza naturalną witaminą C zawiera między innymi:
- flawonoidy,
- karotenoidy,
- antocyjany,
- ryboflawinę
- tiaminę,
- niacynę.
Acerola wykazuje skuteczne działanie antybakteryjne. Przeciwutleniacze - karotenoidy i antocyjany - sprawiają, że acerola nie ma sobie równych we wzmacnianiu organizmu w okresie jesienno-zimowym. Jeśli nie czujesz się najlepiej, acerola postawi Cię na nogi, a kiedy leżysz chory w łóżku - przyspieszy proces zdrowienia.
Wracając do karotenoidów, z których najbardziej znanym jest beta-karoten (inaczej prowitamina A): troszczą się również o nasze oczy zapobiegając utracie wzroku w późniejszym wieku, przeciwdziałają chorobom serca, wzmacniają odporność i przyspieszają opalanie.
Witamina C wspomaga też produkcję kolagenu, tworzenie się tkanki włóknistej i komórek skóry oraz przyczynia się do zmniejszenia blizn czy przebarwień. Składa się to na zdrową, promienistą cerę i ograniczenie oznak starzenia. Kolagen kojarzy się głównie z młodo wyglądającą skórą. Jest to jednak tylko jedna z jego właściwości - substancja ta pomaga w działaniu samonaprawczym organizmu. Przyspiesza reperację uszkodzonych komórek, naczyń krwionośnych i organów. Co więcej, prawidłowa produkcja kolagenu oznacza ich mniejszą podatność na uszkodzenia.
Antyoksydanty nie tylko przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. Pomagają również oczyszczać organizm z toksyn i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Acerola wspomaga ludzki organizm na bardzo wielu płaszczyznach. Zarówno osoby zmagające się z cukrzycą, chorobami układu krążenia, ciągłymi infekcjami, jak i sportowcy oraz osoby chcące efektywnie wzmocnić swój organizm powinny regularnie sięgać po wiśnię barbadoską i uwzględnić ją w swojej codziennej diecie.
Zdrową, naturalną witaminę C kupisz tutaj. Zobacz koniecznie!