Acerola - niezastąpione źródło witaminy C (i nie tylko)

Acerola, znana również pod nazwami takimi jak wiśnia barbadoska czy malpigia granatolistna, jest naturalną bombą witaminy C.

21 grudzień 2017
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Zawiera jej najwięcej spośród wszystkich owoców i już mała dawka pokrywa zapotrzebowanie dzienne na witaminę C u człowieka. Przeczytaj, jakie jeszcze wartości zdrowotne kryje w sobie acerola.

Pochodzenie i zastosowanie

Ten wiecznie zielony krzew rosnący na terenach Ameryki Południowej i Centralnej, Kalifornii, Teksasu oraz Florydy jest kopalnią wartości odżywczych pomagających w przypadku bardzo wielu schorzeń. Jego owoce od dawien dawna stosowano jako naturalny lek na anemię, ospę wietrzną, a także na choroby płuc i wątroby.

To nie wszystko - acerola zapobiega też szkorbutowi i leczy go, przeciwdziała chorobom serca, stwardnieniu tętnic, powstawaniu skrzepów krwi, a nawet niektórych odmian raka. Jest polecana osobom zmagającym się z chorobami krążenia, wysokim poziomem cholesterolu, ale również chorym na cukrzycę, ponieważ pomaga w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Jak widać, ten mały czerwony owoc ma zasłużoną pozycję w rankingu roślin medycy naturalnej.

Najczęściej jednak, zwłaszcza obecnie, jest stosowany jako środek na wzmocnienie odporności oraz przyspieszenie procesu leczenia m.in. w przebiegu przeziębień. Sportowcy natomiast mogą wspomóc się jej stosowaniem, gdy chcą zwiększyć wytrzymałość swojego organizmu. Ze względu na tak wiele zastosowań acerola jest zaliczana do grupy produktów zwanych superfoods.

Skład i działanie

Acerola znana jest nam przede wszystkim jako proszek lub sok, ponieważ owoce szybko ulegają zepsuciu (w ciągu 3-5 dni). W podanych formach oczywiście zachowuje ona swoje cenne właściwości.

Bibliografia

  1. goo.gl/R6thDW
  2. goo.gl/YMy862
  3. goo.gl/EH1MBp
  4. goo.gl/m427hB

Poza naturalną witaminą C zawiera między innymi:

  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • antocyjany,
  • ryboflawinę
  • tiaminę,
  • niacynę.

Acerola wykazuje skuteczne działanie antybakteryjne. Przeciwutleniacze - karotenoidy i antocyjany - sprawiają, że acerola nie ma sobie równych we wzmacnianiu organizmu w okresie jesienno-zimowym. Jeśli nie czujesz się najlepiej, acerola postawi Cię na nogi, a kiedy leżysz chory w łóżku - przyspieszy proces zdrowienia.

Wracając do karotenoidów, z których najbardziej znanym jest beta-karoten (inaczej prowitamina A): troszczą się również o nasze oczy zapobiegając utracie wzroku w późniejszym wieku, przeciwdziałają chorobom serca, wzmacniają odporność i przyspieszają opalanie.

Witamina C wspomaga też produkcję kolagenu, tworzenie się tkanki włóknistej i komórek skóry oraz przyczynia się do zmniejszenia blizn czy przebarwień. Składa się to na zdrową, promienistą cerę i ograniczenie oznak starzenia. Kolagen kojarzy się głównie z młodo wyglądającą skórą. Jest to jednak tylko jedna z jego właściwości - substancja ta pomaga w działaniu samonaprawczym organizmu. Przyspiesza reperację uszkodzonych komórek, naczyń krwionośnych i organów. Co więcej, prawidłowa produkcja kolagenu oznacza ich mniejszą podatność na uszkodzenia.

Antyoksydanty nie tylko przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. Pomagają również oczyszczać organizm z toksyn i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Acerola wspomaga ludzki organizm na bardzo wielu płaszczyznach. Zarówno osoby zmagające się z cukrzycą, chorobami układu krążenia, ciągłymi infekcjami, jak i sportowcy oraz osoby chcące efektywnie wzmocnić swój organizm powinny regularnie sięgać po wiśnię barbadoską i uwzględnić ją w swojej codziennej diecie.

Zdrową, naturalną witaminę C kupisz tutaj. Zobacz koniecznie!

 

Wczytaj więcej
Nasze magazyny