Wyniki badań chińskich naukowców, do których doszli po przeanalizowaniu 485 tysięcy osób w ciągu 7 lat wskazują, że ryzyko przedwczesnej śmierci jest o blisko 10% mniejsze wśród tych, którzy minimum 1-2 razy w tygodniu jedli potrawy doprawione m.in. chili.
Zwolennicy ostrych smaków, którzy jedli pikantne posiłki niemal każdego dnia (6-7 razy w tygodniu) byli aż 14% mniej narażeni na wcześniejszy zgon.
Chińczycy prowadzili swoje badania przez ponad 7 lat. W tym czasie z przyczyn naturalnych śmierć poniosło 20 tysięcy uczestników.
Zgromadzone dane pozwoliły udowodnić specjalistom, że konsumenci ostrych przypraw rzadziej zapadają na chorobę niedokrwienną serca, choroby układu oddechowego oraz różnego rodzaju nowotwory.
Hot 'n Spicy (5 sec Project - pots n pans) from Albert Paschen on Vimeo.