Naukowcy z Uniwersytetu Newcastle nie mają wątpliwości - organiczne pożywienie jest lepsze dl a naszego organizmu. Zarówno ekologiczne mięso, jak i mleko zawierają statystycznie aż do 50% więcej kwasów omega-3. W wytwarzanym w specjalnych warunkach nabiale wykryto zdecydowanie większe ilości kwasu linolowego, żelaza, witaminy E a nawet karotenoidów.
Po przeanalizowaniu danych zgromadzonych w 67 badaniach porównawczych, które miały na celu ustalenie różnicy pomiędzy żywnością ekologiczną i produktami wytwarzanymi masowo przez przemysł spożywczy specjalistom ze Szkocji udało się jednoznacznie wykazać, że organiczna żywność ma zdecydowanie wyższą wartość odżywczą. Zawiera więcej witamin i składników mineralnych oraz wykazuje się wyraźnie niższą zawartością toksycznych substancji, które mogą pochodzić ze środków ochrony roślin stosowanych przez rolników.
Paradoks naszej cywilizacji polega na tym, że zamiast pozostawić naturę w spokoju i dać roślinom normalnie rosnąć, wolimy dla zysku faszerować wszystko chemią. Niestety nikomu nie wychodzi to na zdrowie.
Michael Pollan's Food Rules from Ant House Studio on Vimeo.