W nowych badaniach wykazano, że wyeliminowanie mięsa i nabiału (stosowanie diety wegańskiej) pozwala bardzo szybko zrzucić nadmiar kilogramów, i to szybciej niż jakakolwiek inna dieta.
Dietę wegańską przetestowano na tle innych czterech diet. Okazało się, że to właśnie ta dieta pozwala na błyskawiczne pokonanie nadwagi, dając największe korzyści zdrowotne, jak niższe BMI (body-mass index), obniżenie poziomów tłuszczów w organizmie.
Naukowcy z University of South California wskazują, że kluczem do sukcesu jest usunięcie z jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Czyli nie tylko mięsa, ale i mleka czy innych produktów powstających na jego bazie.
Przetestowali oni dietę wegańską, wegetariańską (w której są dopuszczalne produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko czy inny nabiał), dietę wszystkożernych (czyli gdzie nic nie jest wykluczone) oraz półwegetarian (którzy jedzą mięso okazjonalnie) oraz pescowegetarian (którzy jedzą tylko ryby).
Po sześciu miesiącach obserwacji osoby będące na diecie wegańskiej schudły około 7,5 kg, co wynosiło aż 4,3% więcej niż na którejkolwiek z obserwowanych diet.
Naukowcy twierdzą, że same węglowodany nie dodają wagi. Ich zdaniem można schudnąć, jedząc same makarony, ryż i różne zboża. Jedynym warunkiem jest całkowita eliminacja produktów zwierzęcych.