Zmniejszenie podaży kalorii o 1/3 pozwala dłużej zachować biologiczną młodość - dzięki temu proces starzenia się organizmu przebiega o wiele wolniej.
Wcześniej udowodniono, że dieta niskokaloryczna może wpływać na długość życia. Teraz eksperci z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine odkryli, że za tym procesem stoją geny regulujące cykl dobowy. Co prawda badanie przeprowadzono na myszach, jednak według autorów pracy jego wyniki są miarodajne również w przypadku ludzi.
Z wiekiem komórki coraz mniej efektywnie korzystają z energii i tracą możliwość "włączania" i "wyłączania" genów. Z nieznanej wciąż przyczyny, kiedy jemy mniej, komórki jakby młodnieją1.
W innym badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Instytutu Badań Biochemicznych w Barcelonie (Hiszpania) udowodniono, że skóra myszy, które jadły mniej, była młodsza niż w grupie kontrolnej2.
Bibliografia
- Cell, 2017; 170: 664-77
- Cell, 2017; 170: 678-92