Kalorie ze słodzonych napojów przyczyniają się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca. Natomiast kalorie ze skrobi, zdaniem specjalistów z Uniwersytetu Kalifornii (Stany Zjednoczone), nie mają tak szkodliwego wpływu na organizm.
Podobnie rzecz ma się z kaloriami w tłuszczach. Według autorów badania, najlepiej stosować produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe, np. oleje, nasiona i orzechy. Zmniejszają one ryzyko chorób serca.
- Wszyscy się zgadzamy, że zdrowa dieta oparta na jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych to kluczowy element zdrowego stylu życia, tak odmiennego od typowych nawyków mieszkańców krajów Zachodu - wyjaśnia Kimber Stanhope, autor badania.
Mylne stanowisko w kwestii kalorii pokutuje od lat 50-tych XX wieku, kiedy to koncerny spożywcze lobbowały za liczeniem ich. Pokłosiem tych poglądów jest przekonanie, że wszystkie tłuszcze sprzyjają nadwadze.