Gomutra, czyli krowi mocz, jest ważnym elementem medycyny ajurwedyjskiej. Razem z mlekiem, ghee (klarowanym masłem), twarogiem i krowimi odchodami zalicza się do Panchagavya, czyli "krowoterapii".
Stosowany od wieków jako leczniczy napój, obecnie zyskuje miano pogromcy nowotworów, cukrzycy, a nawet AIDS! Wykazuje też właściwości antybiotyczne i przeciwgrzybicze. Naukowcy podejrzewają, że za fenomenem gomutry stoi dieta zwierząt: krowy razem z trawą zjadają wiele ziół o leczniczych właściwościach, a część składników wydalają wraz z moczem.
Aby sprawdzić skuteczność gomutry w walce z cukrzycą, indyjscy eksperci wywołali sztucznie u szczurów chorobę, po czym przez 30 dni podawali im do picia krowi mocz. Pierwszego dnia badania stężenie glukozy we krwi zwierząt wynosiło 258,17 ml/dl, po 28 dniach opadło do 188 ml/dl.
W Indiach można kupić napoje z dodatkiem gomutry, które uchodzą za zdrowy odpowiednik coli.