Czas włączyć czerwone wodorosty do diety

Czerwone wodorosty są od tysiącleci podstawowym składnikiem niektórych azjatyckich diet i już najwyższy czas, żeby w tej kwestii do Wschodu dołączył Zachód.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Czerwone wodorosty są bogate w składniki odżywcze, a ich spożywanie może chronić przed rakiem i zasiedla jelita korzystnymi bakteriami. Jedzenie tych zasobnych w minerały morskich roślin może być jednym z powodów, dla których wśród Japończyków jest tak niski odsetek występowania kilku rodzajów nowotworów, w tym jelita grubego, odbytu i piersi.

Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeanalizowali zawarte w czerwonych wodorostach cukry, aby lepiej zrozumieć ich prozdrowotne właściwości. Odkryli, że jest ich aż 6, a 3 z nich mają działanie probiotyczne i przeciwnowotworowe. Jeden z tych cukrów działa jak prebiotyk – sprzyja rozwojowi korzystnych probiotycznych bakterii w jelitach. Może to wyjaśniać, dlaczego Japończycy zwykle cieszą się lepszym zdrowiem niż mieszkańcy Zachodu, jak twierdzi jeden z naukowców prof. Yong-Su Jin.

Inny cukier, AHG, ma właściwości przeciwnowotworowe. – Hamuje rozwój komórek raka jelita grubego u człowieka, ale nie wpływa na wzrost zdrowych komórek – dodaje prof. Jin. AHG wydaje się wyzwalać apoptozę, czyli śmierć komórek. To niezbędny proces blokujący rozwój komórek rakowych.

Bibliografia
  • Marine Drugs 2021; 19: 213
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny