Czerwone wodorosty są bogate w składniki odżywcze, a ich spożywanie może chronić przed rakiem i zasiedla jelita korzystnymi bakteriami. Jedzenie tych zasobnych w minerały morskich roślin może być jednym z powodów, dla których wśród Japończyków jest tak niski odsetek występowania kilku rodzajów nowotworów, w tym jelita grubego, odbytu i piersi.
Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeanalizowali zawarte w czerwonych wodorostach cukry, aby lepiej zrozumieć ich prozdrowotne właściwości. Odkryli, że jest ich aż 6, a 3 z nich mają działanie probiotyczne i przeciwnowotworowe. Jeden z tych cukrów działa jak prebiotyk – sprzyja rozwojowi korzystnych probiotycznych bakterii w jelitach. Może to wyjaśniać, dlaczego Japończycy zwykle cieszą się lepszym zdrowiem niż mieszkańcy Zachodu, jak twierdzi jeden z naukowców prof. Yong-Su Jin.
Inny cukier, AHG, ma właściwości przeciwnowotworowe. – Hamuje rozwój komórek raka jelita grubego u człowieka, ale nie wpływa na wzrost zdrowych komórek – dodaje prof. Jin. AHG wydaje się wyzwalać apoptozę, czyli śmierć komórek. To niezbędny proces blokujący rozwój komórek rakowych.
- Marine Drugs 2021; 19: 213