Institute of Food Technologists (IFT) poleca listę superfood, czyli najzdrowszej na świecie żywności, która powinna znaleźć się w naszej diecie.
Szałwia hiszpańska:
Nasiona chia, zwane inaczej szałwią hiszpańską są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, wapń, składniki odżywcze, witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Nasiona lnu:
Len należy do najzdrowszych produktów na Ziemi.
Jego nasiona są dobrym źródłem białka, błonnika, przeciwutleniaczy oraz fitoestrogenów.
Według kanadyjskiego badania z 2014 r. jedzenie ziaren lnu pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Nasiona słonecznika:
Ziarna słonecznika dostarczają naszemu organizmowi zapas tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, białka, błonnika, witaminy E oraz związków fitochemicznych - choliny, lignianów, kwasów fenolowych i betainy.
Borówki:
Codzienne spożywanie owoców leśnych pomaga zmniejszyć ciśnienie tętnicze i zachować w zdrowiu układ krążenia.
Przeciwutleniacze zawarte w jagodach zapobiegają nowotworom. Spowalniają rozwój komórek rakowych. Przeciwdziałają chorobom serca i opóźniają proces starzenia organizmu.
Jagody acai:
Owoce te są bogatym źródłem antocyjanów i zawierają kwasy tłuszczowe podobne do tych, które zawiera oliwa z oliwek.
Czereśnie:
Zawierają mnóstwo antocyjanów o działaniu antynowotworowym. Wpływają na poprawę jakości snu, mają właściwości przeciwzapalne, pomagają cierpiącym na zapalenie stawów, dnę moczanową oraz szybko regenerują organizm po wszelkich urazach sportowych.
Awokado:
Idealne dla osób z problemami kardiologicznymi. Pobudza metabolizm. W jednym z badań wykazano, że u osób z nadwagą i otyłością spożywanie jednego awokado dziennie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Żurawina:
Leczy nie tylko zakażenia układu moczowego, ale poprawia też stan układu krążenia. Zapobiega nowotworom, poprawia glikemię, zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz wpływa pozytywnie na stan jamy ustnej.
Jabłko:
Nie zapominajmy, że: "Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" - jak mówi znane przysłowie.
Polskie jabłka są najlepsze na świecie! Zawierają pektyny, które neutralizują substancje toksyczne, przeciwdziałają zaparciom oraz regulują perystaltykę jelit.
Jabłka to najlepszy superfood dla mieszkańców dużych miast, narażonych każdego dnia na sporą dawkę toksyn i zanieczyszczeń powietrza.
Dla dociekliwych Facebookowiczów i czytelników naszego nowego cyklu: SŁOWO NA NIEDZIELĘ (z przymróżeniem oka :) - "W niedzielę..." Wojciecha Waglewskiego
W Niedzielę - Maja Zembrzuska from Animacja SM ASP st. niestacj. on Vimeo.
Tekst: Monika Piorun