Gatunek orzechów nie gra roli: podobne właściwości wykazują zarówno orzechy laskowe i włoskie, jak i orzeszki ziemne. Natomiast duże znaczenie ma to, ile orzechów jemy - powinno to być ok. 20 g dziennie, czyli tyle, ile mieści się w garści. Co ciekawe, jedzenie większych porcji zdaje się nie zmniejszać już bardziej ryzyka choroby.
Jak wyglądają statystyki? Zdaniem badaczy z Imperial College London (Wielka Brytania), garść orzechów dziennie:
- zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej o 30%
- zmniejsza ryzyko nowotworu o 15%
- zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny o 22%
- zmniejsza ryzyko chorób układu oddechowego o 50%
- zmniejsza ryzyko cukrzycy o 40%
Eksperci oparli wnioski na metaanalizie 29 badań obejmujących łącznie dane 820 000 ochotników pochodzących z różnych stron świata. I chociaż nawyki zdrowotne i żywieniowe uczestników różniły się w zależności od szerokości geograficznej, to wpływ orzechów na stan ich zdrowia był wyraźnie widoczny.
- Orzechy i fistaszki są bogate w błonnik, magnez i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To składniki odżywcze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego - powiedział Dagfinn Aune, który kierował badaniami.
Orzechy są również cennym źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia.
Źródło: BMC Medicine, 2016; 14: 207