Głóg - wskazania, przeciwwskazania i przepisy

Tradycje stosowania głogu w ziołolecznictwie są długie, a jego właściwości dobrze znane zielarzom, lekarzom i farmaceutom. Ta ciernista roślina o białych i bladoróżowych kwiatach ma liczne korzystne dla zdrowia właściwości, od setek lat wykorzystywane w medycynie ludowej, a dziś - we współczesnej. Obecnie jest popularnym składnikiem farmaceutyków. Dowiedz się, jak stosować głóg.

04 luty 2021
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Krzewy głogu pięknie się prezentują, są więc ozdobą wielu parków i ogrodów. Istnieje aż tysiąc odmian tej popularnej rośliny, a najpowszechniej występuje głóg jednoszyjkowy (C. monogyna) oraz głóg dwuszyjkowy (C. oxyacantha). Każda z nich ma wiele prozdrowotnych właściwości.

W medycynie wykorzystuje się i kwiaty, i owoce głogu. Zawierają dużo witaminy C, flawonoidów, i proantocyjanidyn. Występujące w warzywach i owocach flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i antyutleniające, działają korzystnie w profilaktyce antynowotworowej, znane są także ich właściwości odtruwające. Działają również rozkurczowo na mięśnie gładkie macicy, dróg moczowych, jelit i naczyń krwionośnych. Z kolei proantocyjanidyny nie tylko wpływają korzystnie na stan naczyń krwionośnych, zapobiegając dysfunkcjom nabłonka naczyniowego, ale także mają działanie osłonowe dla niektórych witamin. Wykazują działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i przeciwdziałające artretyzmowi. Wpływają na obniżenie ciśnienia.

Cenne składniki głogu

Ponadto głóg jest źródłem potasu, magnezu, wapnia, sodu i fosforu, szczególnie bogate w te mikroelementy są kwiaty i owoce. Kwiaty najlepiej zbierać w maju i czerwcu, zaś owoce we wrześniu i październiku. Zarówno owoce, jak i kwiaty, po zebraniu trzeba wysuszyć. Wystarczy temperatura do 30 stopni Celsjusza, jednak w przypadku owoców warto je potem dodatkowo podsuszyć w wyższej temperaturze, do 50 stopni.

Głóg od dawna stosowany jest w lecznictwie i farmaceutyce z uwagi na dobroczynny wpływ, który wywiera na organizm. Znakomicie wpływa na układ krążenia i układ odpornościowy. Ekstrakt z owoców i kwiatów głogu ma znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża cholesterol LDL, a także cholesterol całkowity i trójglicerydy, powoduje także wzrost cholesterolu HDL. Warto go stosować przy nadciśnieniu, bowiem obniża ciśnienie krwi, koniecznie powinien się więc znaleźć w apteczce osób zmagających się z podwyższonym ciśnieniem. Głóg korzystnie działa też na układ odpornościowy. Składniki tej rośliny wykazują przeciwzapalne działanie dzięki zawartym w nim flawonoidom.

Dobroczynny wpływ głogu na serce

Wśród cennych składników, w które bogaty jest głóg, znajdują się polifenole - antyoksydanty niezwykle skutecznie zwalczające wolne rodniki. Wyciąg lub napar z tej rośliny przeciwdziała także grzybicom oraz infekcjom bakteryjnym.

Dziś głóg jest zalecany osobom chorującym na niewydolność serca, dawniej był szeroko stosowany w medycynie ludowej. Leczyło się nim bezsenność, astmę i biegunkę. W medycynie chińskiej ceniony jest za właściwości pomagające przy kłopotach z trawieniem i zaburzeniach krążenia.

Głóg znajdziemy jednak nie tylko w składzie aptecznych preparatów. Z powodzeniem można go stosować samemu, przyrządzając dżemy, soki, herbaty czy nalewki. Sposobów przetwarzania głogu jest mnóstwo. Pić można napar z kwiatów lub owoców. Napar z kwiatów pomoże w uporaniu się z bólami reumatycznymi i mięśniowymi, złagodzi dolegliwości ze strony układu sercowego, jest przydatny w profilaktyce miażdżycy i nadciśnienia.

Przepisy z głogu

Przygotowanie naparu jest proste i nawet osoba dopiero zaczynająca eksperymenty z ziołolecznictwem sobie z nim poradzi. Łyżeczkę suszonych, rozdrobnionych kwiatów i liści trzeba zalać szklanką ciepłej wody, a potem ogrzewać przez kilka minut. Tak przygotowany napar należy przecedzić. Najlepiej spożywać go od razu po przygotowaniu. Dziennie zaleca się dwie szklanki tak przygotowanego napoju. Przygotowanie naparu z samych owoców jest równie proste. Dwie łyżeczki owoców głogu należy zalać 250 ml (szklanką) wrzątku, a następnie zostawić na 20 minut pod przykryciem.

Można także pokusić się o przygotowanie głogowego dżemu. Owoce należy zalać wodą i gotować do miękkości, a następnie zmiksować - można użyć blendera - dodać cukier i gotować do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek cukru. Całość należy odstawić na parę godzin, a potem znowu zagotować. Gotowy dżem wystarczy przełożyć do wyparzonych słoików.

Do przygotowania nalewki z głogu potrzebne będą, oprócz owoców, spirytus, cukier i goździki. Umyte owoce należy umieścić w dużym naczyniu (np. słoiku) i zalać spirytusem z wodą. Taka mieszanka powinna postać przez około dwa tygodnie, co jakiś czas wstrząsana. Następnie należy zlać alkohol i wymieszać go z syropem przygotowanym na bazie wody, cukru i goździków. Odstawić na kilka dni, przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Głóg - Przeciwwskazania

Choć znany z dobroczynnego wpływu na organizm, głóg nie jest polecany każdemu. Wprawdzie korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, ale w przypadku poważnych chorób kardiologicznych wskazana jest konsultacja lekarska. Nie poleca się też spożywania ani samodzielnie przyrządzonych naparów, ani gotowych preparatów aptecznych z głogiem kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Nie powinny go spożywać dzieci poniżej 12. roku życia, a szczególną ostrożność zachować powinny osoby z nadwrażliwością na składniki głogu i osoby z niskim ciśnieniem.

Bibliografia
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-527/hawthorn
  • https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits
Wczytaj więcej
Nasze magazyny