Powstaje nowa grupa o zdrowiu naturalnym. Poznaj marki wchodzące w skład KTO CIĘ WYLECZY:
Banner KCW
Już niedługo wszystkie treści z www.oczymlekarze.pl będą częścią www.ktociewyleczy.pl

Gatunek ryby nie ma znaczenia. Ważne, jak ją przyrządzasz!

Dodano: 6 luty 2015

Ciągle słyszymy, że tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i że są najlepsze dla utrzymania dobrej kondycji umysłu, chroniąc na przykład przed otępieniem. Okazuje się jednak, że wszystkie ryby są dobre, a różnica kryje się jedynie w tym, jak je ugotujemy.

Według naukowców jedzenie raz w tygodniu grillowanej ryby - nawet jeśli nie jest to ryba tłusta- jest prawidłowym odżywianiem dla mózgu. Najważniejszy jest sposób jej przyrządzenia. Każda upieczona czy grillowana (odparowana) ryba będzie dla nas zdrowa. Nie poleca się jedynie smażenia.

Naukowcy z University of Pittsburgh School of Medicine wykazali, że osoby, które jedzą pieczone lub grillowane ryby raz w tygodniu mają większe obszary w mózgu, które są odpowiedzialne za pamięć i funkcje poznawcze.

Innymi słowy, występuje u nich niższe ryzyko otępienia lub choroby Alzheimera.

Badaczy zaskoczyło, że zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach okazała się bez znaczenia dla mózgu. Wnioski te wyciągnięto w oparciu o badania 260 osób powyżej 65 roku życia. Ich dieta oraz styl życia były obserwowane przez 10 lat. W tym czasie regularnie monitorowano ich mózgi, wykonując rezonans magnetyczny głowy.

Ostatecznie stwierdzono, że smażenie ryb niszczy kwasy tłuszczowe omega-3.

Może warto wybrać sushi?

Źródło: American Journal of Preventive Medicine, 2014; doi: 10.1016/j.amepre.2014.05.037

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

KTO CIĘ WYLECZY – powstaje grupa o zdrowiu

KTO CIĘ WYLECZY – powstaje grupa o zdrowiu

Poznaj marki wchodzące w skład KTO CIĘ WYLECZY.

Opryszczka i alzheimer

Opryszczka i alzheimer

Kolejne badanie wskazuje na możliwą korelację między wirusem opryszczki wargowej a demencją.

Nadmiar kawy wzmaga migrenę

Nadmiar kawy wzmaga migrenę

Jedna z częstszych i najbardziej dokuczliwych dolegliwości bólowych wciąż oznacza dla naukowców więcej pytań niż odpowiedzi.

Witamina D chroni przed cukrzycą

Witamina D chroni przed cukrzycą

Naukowcy odkryli kolejne cenne właściwości słonecznej witaminy.

Jak długo możemy żyć?

Jak długo możemy żyć?

Naukowcy zaczęli zadawać sobie pytanie, czy istnieje nieprzekraczalna granica wieku.

Witamina A chroni przed rakiem skóry

Witamina A chroni przed rakiem skóry

Ludzie, którzy jedzą dużo owoców i warzyw lub przyjmują suplementy z witaminą A, mają mniejsze ryzyko rozwoju raka płaskonabłonkowego – drugiej najczęstszej postaci nowotworu skóry.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store