Jak przechowywać jedzenie po Świętach? Zaglądamy do lodówki

Przed świętami gromadzisz produkty, które są niezbędne do przygotowania świątecznych smakołyków. Gdy święta mijają, okazuje się, że znów zostało mnóstwo jedzenia. Jak je przechować, by było zdrowe i nadal smaczne?

27 grudzień 2016
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Okazuje się, że odpowiednie ułożenie oraz opakowanie żywności może przedłużyć jej przydatność do spożycia. W lodówce krąży stosunkowo suche powietrze, aby więc jedzenie się nie zeschło, przechowuj je w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze i folii plastikowej lub aluminiowej. Pamiętaj, każdy rodzaj opakowania ma swoje przeznaczenie.

Produkty o małej wilgotności (np. żółty ser, pieczywo) można umieścić w pudełkach do przechowywania żywności. Dobrze się też sprawdzą do jajek, ryb w galarecie lub sałatki warzywnej

Uważaj na folię aluminiową. Nie należy jej stosować do warzyw i owoców, wchodzą bowiem w reakcję z aluminium.

Na jak długo można zamrozić?

Podczas mrożenia nie zmienia się struktura białek, nie jełczeją tłuszcze, żywność nie traci witamin. Od rodzaju żywności zależy czas, na jaki czas można ją zamrozić:

wołowina - do 12 miesięcy,

wieprzowina - do 8 miesięcy,

cielęcina -do 4 miesięcy (pieczona nawet do 8 miesięcy),

chude ryby - do 8 miesięcy, natomiast tłuste - 4 miesiące,

pieczywo - nawet rok,

pizza -12 miesięcy,

lody -2 miesiące.

Papier spożywczy nadaje się do przechowywania wędlin. Dzięki niemu nie obeschną i zachowają swój smak.

Szklane naczynia, np. słoiki, nie wchodzą w żadne reakcje z przechowywaną żywnością oraz nie przepuszczają zapachów.

Pojemniki próżniowe mają tę samą zaletę, a przy tym przedłużają przydatność potrawy do spożycia nawet 3-5 razy skuteczniej niż w przypadku tradycyjnych metod. Jest to możliwe, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Dzięki temu sypkie produkty, jak np. cukier, nie wchłaniają wilgoci, mokre jej nie oddają, a tłuste potrawy nie jełczeją.

Teraz pozostaje tylko zrewidować swoje nawyki dotyczące ustawiania rzeczy w lodówce. Wewnątrz niej zazwyczaj występują pewne różnice temperatur (chyba że jest to urządzenie typu no frost - wtedy nie ma znaczenia umiejscowienie produktów żywnościowych oraz sposób ich ułożenia1).

Najwyższa półka jest najcieplejszym miejscem, dlatego powinna zostać zarezerwowana dla produktów o długiej trwałości. Niżej, na środkowych półkach, można przechowywać żywność o krótszym okresie przydatności do spożycia. Nie upychaj w lodówce zbyt wielu produktów. Jeżeli będą ściśnięte, nie schłodzą się prawidłowo.

Pamiętaj też, że nie każdy rodzaj żywności musi być chłodzony. Na przykład niektóre owoce albo warzywa (m.in. ziemniaki, pomidory, ananasy, mango, banany, awokado) przechowywane w lodówce tracą smak i aromat i już na pewno nie dojrzeją. Z kolei wędlinę zapakowaną w folię lub w opakowaniu MAP (pakowana w atmosferze ochronnej) po otwarciu należy wyjąć z foliowego opakowania i zawinąć w pergamin2.

Na górnej półce lodówki przechowuj dżemy i powidła oraz puszki. Tu też dobrze czują się ciasta.

Na drugiej półce lodówki od góry stawiaj mleko, kefiry i jogurty oraz sery żółte. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, zepsują się szybciej. To dlatego, że dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze, a kiedy jest za zimno, aktywują się szkodliwe bakterie gnilne.

Na trzeciej półce lodówki od góry trzymaj produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę. Kieruj się przy tym terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. To też dobre miejsce na domowe potrawy, które wymagają odgrzania, np. garnek z zupą.

Na dolnej półce lodówki stawiaj sałatki, pokrojone owoce i świeże mięso. Jest to miejsce przeznaczone na produkty, które najszybciej się psują. Dzięki temu, że są na najniższym poziomie, soki z nich nie skapną na inne produkty.

W dolnych szufladach lodówki warunki są zbliżone do piwnicznych. Z tego powodu najlepiej tu przechowywać niemyte warzywa i owoce. W nowszych typach lodówek dolne pojemniki mają regulację wietrzenia. To istotne, bo przewiew opóźnia pleśnienie. Z tego też powodu nawet zapakowane warzywa należy trzymać w nieszczelnych opakowaniach, a sałatę bezwzględnie wyjąć z folii.

By uniknąć przechłodzenia warzyw, szuflady można wyłożyć pergaminem. Do dolnych szuflad warto też wkładać sery twarde w pojemnikach. Właśnie tu wspaniale dojrzewają.

Niektóre lodówki wyposażone są w tzw. szufladę cool select zone, w której można ustawić temperaturę. W takiej szufladzie można przechowywać mięso i ryby, a także wykorzystać ją do błyskawicznego schładzania napojów.

Półki na drzwiach to najcieplejsze miejsce w lodówce. Nadają się do przechowywania oleju roślinnego, majonezu, ketchupu, chrzanu, soków w kartonach, butelek z sosami oraz masła. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte! Skorupka jest pokryta naturalną, specjalną warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów3.

Pamiętaj, gotową żywność możesz przetrzymać w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni. Garnki i naczynia z gotowymi potrawami wstawiaj do lodówki wystudzone i szczelnie przykryte. Parujące potrawy przyspieszają oszranianie tylnej ścianki i zmniejszają efekt chłodzenia.

W zamrażalniku trzymaj przygotowane potrawy, np. bigos (do pół roku), pierogi (surowe i ugotowane), zupy, mięso - zarówno przygotowane (np. ubite kotlety), jak i surowe - oraz ryby. Można tam też przechowywać surowe ciasto kruche i niektóre upieczone (np. makowiec, piernik). To również dobre miejsce na warzywa i owoce oraz, rzecz jasna, lody.

Nastaw zamrażalnik na temperaturę -18°C lub niższą. Aby pracował sprawnie, produkty spożywcze układaj w nim ciasno. Nie trzymaj tam żywności dłużej niż 3-12 miesięcy. Rozmrożone jedzenie przyrządzaj od razu. Nigdy nie zamrażaj go ponownie!

Bibliografia

  1. https://goo.gl/BDnmKR
  2. https://goo.gl/ojKb8c
  3. dr inż. Monika Trząskowska "Jak bezpiecznie przechowywać żywność?", Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, 2011 Warszawa
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny