Zastąpienie 2 porcji mięsa w tygodniu tłustymi rybami pozwoliłoby nam zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka, a przede wszystkim żyć dłużej w zdrowiu, twierdzą naukowcy z Technical University w Danii. Ich zdaniem taka zmiana nawyków żywieniowych tylko w ich kraju może zapobiec 170 zgonom z powodu chorób sercowych rocznie.
Eksperci podkreślają, że chociaż czerwone mięso stanowi cenne źródło żelaza, to jednak w rybach znajdują się duże ilości zdrowych tłuszczów oraz witaminy D. Główne założenie to spożywanie 350 g mięsa takich gatunków jak makrela, łosoś, śledź czy mintaj.
Dlaczego na tej liście nie ma tuńczyka? Ponieważ nie zawiera on tych kwasów tłuszczowych, których potrzebujemy, by utrzymać zdrowie, a ponadto może gromadzić duże ilości metylortęci.
Źródło: Food Chem Toxicol, 2019, 126:79-96