Co to jest astma?
Astma to przewlekła zapalna choroba dróg oddechowych, a przede wszystkim oskrzeli. Obecny w oskrzelach stan zapalny oznacza, że ich ściany są obrzęknięte, a w środku zalega śluz, przez co światło oskrzeli jest zwężone i mięśnie muszą przy oddechu wykonywać większy wysiłek, co chory odczuwa jako duszność.
Do objawów astmy należą także świszczący oddech, trudności z oddychaniem, kaszel i uczucie ściskania w klatce piersiowej. Objawy przeważnie zaostrzają się w nocy lub nad ranem. W najpoważniejszych przypadkach może dojść do niewydolności oddechowej.
Jakie są przyczyny astmy?
W większości przypadków jest to problem zdrowotny o podłożu alergicznym – duszności wywoływane są przez kontakt z alergenem, a największymi czynnikami ryzyka zachorowania na astmę są alergiczny nieżyt nosa, dodatnie testy skórne, atopowe zapalenie skóry i obciążenie dziedziczne. Ataki mogą być wywoływane nie tylko przez alergeny, ale też takie czynniki jak wysiłek fizyczny, stres czy zimno.
Niewątpliwie obok czynników genetycznych do rozwoju astmy przyczyniają się czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza czy niewłaściwa dieta. Potwierdza to fakt, że o wiele więcej zachorowań odnotowuje się w miastach niż na wsi, a także w krajach rozwiniętych niż w rozwijających się.
W pewnym badaniu zaobserwowano na przykład, że wśród populacji pochodzenia chińskiego najrzadziej chorują dzieci mieszkające w Chinach, częściej chińskie dzieci po migracji do Kanady, a najczęściej dzieci chińskich rodziców urodzone w Kanadzie. Jeśli chodzi o czynniki dietetyczne, udowodniono, że dzieci jadające tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu rzadziej chorują na astmę niż dzieci, które w ogóle ich nie jadają.
Astma - leczenie
Alergeny mogą wywoływać ataki astmy lub je nasilać. Dlatego terapie holistyczne koncentrują się na redukcji kontaktu chorego z alergenem i wykluczeniu z jadłospisu substancji mogących pogorszyć jego stan zdrowia (takich jak tłuszcze trans, cukier, oleje rafinowane, gluten, węglowodany przetworzone, konserwanty i sztuczne barwniki). Podają także, jaką dietę należy stosować, by zmniejszyć stan zapalny i zredukować objawy astmy.
Powinna ona zawierać produkty o wysokiej zawartości: karotenoidów (czerwone warzywa i owoce), kwasu foliowego (zielone warzywa liściaste, orzechy, strączkowe), witaminy E i C (orzechy, nasiona, zdrowe oleje roślinne; owoce cytrusowe i jagodowe, warzywa krzyżowe i zielone liściaste), magnezu (kakao, orzechy, nasiona, strączkowe, zielone warzywa liściaste), sulforafanu – substancji wspomagającej obronę organizmu przed zanieczyszczeniami powietrza (głównie warzywa krzyżowe), kwasów omega-3 (tłuste ryby, orzechy i nasiona), witaminy B5 (drożdże, otręby, ryby, mleko, mięso kurczaka, orzechy, jaja), błonnika oraz prebiotyków (pełne ziarna, orzechy, strączkowe, surowe warzywa).
Zalecane jest także spożycie czosnku i cebuli, ze względu na ich właściwości przeciwzapalne, a także przetworów mlecznych z kulturami bakterii, ponieważ mogą redukować wpływ alergenów na organizm. Bardzo ważna jest także suplementacja witaminy D, która spowalnia zwężanie się dróg oddechowych.