Miliony dolarów przeznaczonych na promowanie produktów o niskiej zawartości tłuszczu i lobbowanie na rzecz statyn to dla koncernów wyrzucone pieniądze - eksperci z Texas Health Science Center udowodnili, że to właśnie pełnotłusty nabiał jest zdrowszy dla serca i wcale nie przyczynia się do powstawania złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Swoje wnioski badacze oparli na obserwacji ok. 3 tys. ochotników w wieku co najmniej 65 lat. Odkryli, że wysoki poziom tłuszczów nasyconych nie wpływa na stan zdrowia i nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób serca. Co więcej, osoby spożywające nabiał zawierający kwas heptadekanowy (margarynowy) wykazywały o 42% niższe ryzyko śmierci w wyniku udaru. Badanie trwało 22 lata.
Przetwory z mleka pełnotłustego są bogatym źródłem wapnia i potasu - pierwiastków niezbędnych nie tylko do prawidłowego rozwoju, ale też funkcjonowania organizmu przez całe życie.
Bibliografia
- https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/108/3/476/5052139