Jedna porcja pieczarek dziennie (85 g) - tego właśnie potrzebujesz, żeby rozpocząć zmiany na lepsze w swoim organizmie!
Zdaniem specjalistów z Penn State's College of Agricultural Sciences pieczarki wspomagają rozrost przyjaznego biomu jelitowego. Zawierają one krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wpływają na gospodarkę glukozą. Takie działanie może przyczynić się do profilaktyki cukrzycy typu 2 i innych zaburzeń metabolicznych.
U zdrowej osoby trzustka wytwarza insulinę, która odpowiada za transport glukozy, jednak w przypadku pacjentów ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2 organizm nie reaguje na insulinę, co powoduje szereg konsekwencji, łącznie z chorobami serca i udarem.
Substancje zawarte w pieczarkach dostarczają pożywki bakteriom jelitowym, które rozkładają cukry. Bakterie te przyczyniają się do prawidłowej gospodarki glukozą i tym samym odgrywają ważną rolę w profilaktyce cukrzycy typu 2.