Dieta, która pomaga schudnąć

Czy ograniczenie ilości cukru w diecie pozwoli nam szybciej pozbyć się nadprogramowych kilogramów? A może to tłuszcze są winne przybieraniu na wadze? Czego więc nie jeść, by schudnąć?

24 kwiecień 2019 Artykuł na: 6-9 minut
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 03/2019
Holistic Health
Kup teraz
Zdrowe zakupy

Do przeprowadzenia badania "Comparison of Weight-Loss Diets with Different Compositions of Fat, Protein, and Carbohydrates"1 (Porównanie diet wyszczuplających o różnej zawartości tłuszczu, białka i węglowodanów) zachęciło naukowców to, że dostępne analizy skuteczności różnego rodzaju diet odchudzających nie dają jednoznacznych wyników. Postanowili więc sprawdzić, w jaki sposób na tuszę wpłynie ograniczenie spożycia poszczególnych składników odżywczych, czyli cukrów, tłuszczów lub białka. Naukowcy podkreślają, że poprzednie badania nie były miarodajne chociażby dlatego, że wśród uczestników przeważały kobiety, a w dodatku brakuje dowodów na to, że w ich trakcie ściśle przestrzegano zaleceń żywieniowych. Omawiane badanie było prowadzone z zachowaniem rygoru metodologicznego, aby wykluczyć ewentualne odstępstwa od wskazań dietetycznych, które mogłyby przekłamać wyniki.

W badaniu wzięło udział 800 osób z nadwagą lub otyłością, w wieku 30-70 lat, z BMI (Body Mass Index, czyli indeks masy ciała) w przedziale 25-40

  • 40% uczestników stanowili mężczyźni
  • Założenia dotyczące każdej z diet
  • 35-65% energii powinno pochodzić z węglowodanów
  • 8% energii powinno pochodzić z tłuszczów nasyconych
  • dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 20 g na 1 kg masy ciała

Uczestników podzielono na cztery grupy w zależności od zaproponowanej diety

  • I - 20% tłuszczów, 15% białka, 65% węglowodanów
  • II - 20% tłuszczów, 25% białka, 55% węglowodanów
  • III - 40% tłuszczów, 15% białka, 45% węglowodanów
  • IV - 40% tłuszczów, 25% białka, 35% węglowodanów

Ustalenia dodatkowe

  • Wszyscy uczestnicy badania zostali zobowiązani do przeznaczania 90 minut tygodniowo na ćwiczenia fizyczne wymagające umiarkowanego wysiłku
  • Badani niezależnie od tego, której z czterech diet przestrzegali, musieli wybierać produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym

Ważne! Każdy ochotnik miał przestrzegać spersonalizowanego planu żywieniowego, który zakładał przyjmowanie o 750 kcal mniej niż w dotychczasowej diecie

Jak dieta wpłynęła na ochotników?

  • Po 6 miesiącach każdy ochotnik schudł średnio 6 kg (odpowiednik 7% wyjściowej wagi) niezależnie od tego, której z czterech diet przestrzegał
  • Po 12 miesiącach 77% uczestników zaczęło przybierać na wadze mimo wciąż stosowanej diety, a 185 ochotników (23%) nadal chudło (odnotowano wśród nich zmniejszenie masy ciała średnio o kolejne 3,5 kg)
  • Po 24 miesiącach każdy ochotnik bez względu na rodzaj diety schudł średnio 4 kg
  • Nie zaobserwowano różnicy w zmniejszeniu masy ciała między grupami stosującymi poszczególne diety

Która dieta pomogła schudnąć?

  • Każda z czterech diet wykorzystanych w badaniu zmniejszyła u uczestników ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy, co wykazały badania kontrolne przeprowadzone po 6. i 24. miesiącu
  • Po 2 latach stosowania dieta II obniżyła u uczestników poziom cholesterolu (LDL) w większym stopniu niż dieta IV
  • Wszystkie diety podobnie wpłynęły na poziom trójglicerydów, obniżając ich poziom o 12-17%
  • Wszystkie diety poza dietą I obniżyły poziom insuliny na czczo o 6-12%
  • Bez względu na stosowaną dietę ciśnienie krwi zmniejszyło się u uczestników o 1-2 mm Hg
  • Na początku badania 32% uczestników wykazywało objawy zespołu metabolicznego - po upływie 2 lat współczynnik ten wynosił 19-22%, zależnie od grupy dietetycznej

Czy warto stosować diety odchudzające?

Autorzy badania przekonują, że w walce z nadwagą najważniejsze jest ograniczenie spożycia kalorii, a nie stosowanie konkretnej diety. Ich zdaniem zarówno dieta niskowęglowodanowa, jak i niskotłuszczowa może okazać się pomocna w zrzuceniu nadmiernych kilogramów, jeżeli tylko będziemy konsekwentnie przestrzegali zaleceń dotyczących kaloryczności posiłków

Dieta wyszczuplająca może szkodzić

Chociaż większość diet odchudzających reguluje metabolizm, nie zawsze służą one naszemu zdrowiu, zwłaszcza jeśli cierpimy na schorzenia zaburzające pracę narządów wewnętrznych. Jakich produktów spożywczych trzeba się wtedy wystrzegać?

Schorzenia nerek

Temu narządowi szkodzi przede wszystkim nadmiar potasu. Należy zatem unikać: awokado, czerwonego mięsa, pełnoziarnistego chleba, brązowego ryżu, bananów, nabiału, pomarańczy i soku pomarańczowego, ziemniaków i batatów, pomidorów, suszonych śliwek, rodzynek i daktyli

Stłuszczenie wątroby

Największym wrogiem wątroby jest alkohol, ale jej stan pogarsza również spożywanie cukrów i tłuszczów. Najlepiej wykluczyć z diety: białe i czerwone wino oraz każdy inny alkohol, czerwone mięso, sól i produkty nią konserwowane, biały makaron, ryż i pieczywo

Choroby serca

Pogorszenie pracy serca powodują takie produkty jak: margaryna, czerwone mięso, gotowa granola, gotowe jogurty i soki owocowe Schorzenia pęcherzyka żółciowego W ich przebiegu należy unikać: olejów roślinnych, także z orzeszków ziemnych, pełnotłustego nabiału i czerwonego mięsa

Niedoczynność tarczycy

Produkty, które dodatkowo pogarszają wydolność tego narządu: soja i jej przetwory, w tym miso i tofu, inne rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica), warzywa krzyżowe, takie jak kapusta, kalafior i brokuł, kawa i alkohol

Uwaga! Szkodliwa jest każda dieta restrykcyjnie ograniczająca liczbę składników, ponieważ może prowadzić do zaburzenia metabolizmu, a w konsekwencji do poważnych problemów zdrowotnych

 Julia Cember

Bibliografia

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763382/
Wczytaj więcej
Nasze magazyny