Odwar z rdestowca japońskiego
2 łyżki kłączy zalać 2 szklankami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i trzymać 30 min pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100 ml przez 3-4 tygodnie.
Odwar z huby brzozowej
0,5 kg huby białej i 0,5 kg huby czarnej zetrzeć na mąkę i wymieszać ze sobą. Kopiastą łyżkę startej huby zalać szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min. Odstawić pod przykryciem na 30 min, przecedzić i pić 3 razy dziennie po 1 szklance, po posiłku.
Ziołowa herbata z dodatkiem huby brzozowej10
Zetrzeć hubę na tarce. Z 2 łyżek huby, skrzypu polnego i 1,5 l zimnej wody przygotować odwar. Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem 20 min. Dodać do wrzącego odwaru po 1 łyżce pokrzywy, nagietka oraz ziela glistnika (jaskółcze ziele) i zostawić do naciągnięcia maksymalnie na 15 min. Spożywać 750 ml odwaru w ciągu dnia.
Rośliny adaptogenne wzmacniają odporność i siły witalne. Dla kobiet odpowiedni jest w szczególności dzięgiel chiński zwany potocznie arcydzięglem, a dla mężczyzn żeń-szeń. Rożeniec górski można stosować bez względu na płeć. Dobre rezultaty daje codzienne spożywanie na czczo przez przynajmniej miesiąc jednej łyżki stołowej oleju rokitnikowego
Wzmacniające wino z dodatkiem huby brzozowej11
5 łyżek sproszkowanej huby brzozowej, garść świeżej drobno pokrojonej pokrzywy oraz garść świeżych liści mniszka lekarskiego wsypać do słoja i zalać białym, wytrawnym winem. Po 10 dniach całość przelać do garnka i gotować do 15 min na małym ogniu. Po lekkim wystudzeniu dodać 1 l miodu, ponownie zagotować i przelać do butelek. Stosować 1 raz dziennie po 1 łyżce (można rozcieńczyć wodą).
Odwary i wyciągi wodno-alkoholowe wg receptur dr. Henryka Różańskiego12
1. Wyciąg wodno-alkoholowy: każdą szklankę (250 ml) świeżego lub suchego tartego surowca huby zalać 400 ml gorącego alkoholu 40% i wytrawiać 14 dni, następnie przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 15 ml na 1-2 godz. przed jedzeniem. Guzy skórne i podskórne przemywać ekstraktem i równocześnie stosować 30-minutowe okłady.
2. Odwar wodno-alkoholowy: 2 łyżki świeżego lub suchego surowca huby zalać 1 szklanką wody i 1 szklanką alkoholu 40%. Gotować 5 min na małym ogniu, a następnie odstawić na 1 godz. pod przykryciem, całość przecedzić. Podzielić na 3 porcie i pić w ciągu dnia na 1-2 godz. przed posiłkami. Herbatka z ziela śledziennicy 1-2 łyżki surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć 30 min pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance przez miesiąc. Kurację należy powtarzać w odstępach 3-miesięcznych.
Lecznicze wino ze śledziennicy
Porcję ziela zalać wytrawnym czerwonym winem w proporcji 1:5. Odstawić na 14 dni, następnie przecedzić. Pić mały kieliszek raz dziennie. Kurację zakończyć po miesiącu, powtarzać ją co kwartał.
Nalewka aloesowa z miodem10
Należy użyć aloesu 3-5-letniego. Rośliny nie wolno podlewać przez 5 dni przed ścięciem liści. Do przygotowania nalewki wykorzystuje się 0,5 kg świeżych łodyg, 0,5 l miodu oraz 0,25 alkoholu 70%. Składniki dobrze wymieszać i przełożyć do ciemnego słoja, odstawić na 5 dni w ciemne miejsce. Przez 5 pierwszych dni stosować 3 razy dziennie po łyżce do herbaty, 20 min przed posiłkiem. Następnie dawkę zwiększyć do 3 łyżek stołowych. Minimalny czas kuracji to 3 tygodnie. Standardowo stosuje się nalewkę do 5 miesięcy, w zależności od uzyskanych rezultatów.
Wzmacniająco-odtruwająca nalewka propolisowa
Zalać 10 g propolisu 100 ml spirytusu, odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni, kilkakrotnie potrząsać w ciągu dnia. Po przecedzeniu przepłukać ponownie propolis niewielką ilością spirytusu, następnie oba płyny połączyć. Zaleca się przyjmowanie 15-20 kropli w ciągu dnia lub 2 razy dziennie po 5 ml.
Nalewka z ziół szwedzkich wg receptury o. Sebastiana Kneippa
Do mieszanki ziół dodać 1,5 litra dobrej 40% żytniówki i pozostawić w słonecznym miejscu lub przy źródle ciepła. Codziennie wstrząsnąć. Po 14 dniach nalewkę przelać do ciemnych butelek i odstawić w chłodne miejsce (nie muszą być w lodówce). Im dłużej nalewkę przechowujemy, tym większej nabiera mocy. Bez terminu ważności.
Odpowiednik nalewki z ziół szwedzkich wg przepisu prof. Aleksandra Ożarowskiego
- po 50 g ziela bożego drzewka, bylicy pospolitej i centurii
- po 35 g ziela drapacza lekarskiego, dziurawca, krwawnika, bobrka trójlistnego, kory kruszyny, kłącza tataraku, korzenia arcydzięgla i kwiatu nagietka
Przed zalaniem alkoholem korzenie i kłącza rozdrobnić w moździerzu. 4 czubate łyżki ziół zalać 0,5 l wódki 40% i odstawić na 10-12 dni. Wstrząsać kilkakrotnie w ciągu dnia. Po upływie 12 dni przelać miksturę do słoika. Powtórzyć procedurę: zalać pozostałą część ziół 0,5 l alkoholu i odstawić na kolejne 10 dni, po czym zioła odsączyć. Uzyskane nalewki należy zmieszać ze sobą i przelać do ciemnych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Okres przydatności ziół wynosi dwa lata.
Warto sięgnąć po miód pokrzywowy, który prócz udowodnionego działania antyrakowego ma zdolność wzmacniania organizmu. Enzymy pszczele w połączeniu z sokiem z ziela pokrzywy poprawiają odporność i parametry krwi, ponieważ przyczyniają się do podniesienia poziomu żelaza, co zapobiega anemii oraz działa silnie przeciwwirusowo
Mieszanka witaminowo-wzmacniającą dla rekonwalescentów
Po 50 g ziela pokrzywy, owocu dzikiej róży, owocu głogu, owocu bzu czarnego, kwiatu czarnego bzu, kwiatu dziewanny i kwiatu nagietka. Zioła wymieszać. Sporządzić napar. Po kwadransie parzenia przelać do termosu i spożywać 3 razy dziennie po 1 szklance na ciepło, najlepiej 20 min przed posiłkiem.
Wzmacniająco-antyrakowy miód pokrzywowy
Świeżo zebraną pokrzywę przed okresem kwitnienia opłukać, wycisnąć sok w sokowirówce. Miód lekko podgrzać, dodać do soku w proporcji 4 łyżki miodu na 1 łyżkę soku. Dobrze wymieszać, przeleć do słoików i odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Rekonwalescentom należy podawać po 1 łyżce miodu na czczo, a chorym 2-3 razy dziennie po łyżeczce przez minimum miesiąc. Kurację uzupełnić regularnym piciem 25 g orzechówki raz dziennie.
Karolina Smoderek, Certyfikowana zielarka, bioetyczka, dr nauk humanistycznych
Bibliografia
- Przybylak Z., Słynne leki antyrakowe, Włocławek 2010
- Korżawska S., Pospolite ruszenie przeciwko nowotworom, Warszawa 2013
- www.rozanski.li