Onkologia: zioła kontra nowotwory

Zioła wspomagają funkcjonowanie osłabionego organizmu zarówno po chemioterapii, jak i w jej trakcie. Wzmacniające działanie wykazują m.in. owoce dzikiej róży, ziele pokrzywy, ziele krwawnika, nasiona kozieradki, kwiaty i owoce czarnego bzu, owoce jarzębiny, głogu, tarniny, berberysu, maliny i porzeczki czarnej, a także wszystkie owoce jagodowe świeże lub suszone.

17 maj 2019
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Odwar z rdestowca japońskiego

2 łyżki kłączy zalać 2 szklankami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i trzymać 30 min pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100 ml przez 3-4 tygodnie.

Odwar z huby brzozowej

0,5 kg huby białej i 0,5 kg huby czarnej zetrzeć na mąkę i wymieszać ze sobą. Kopiastą łyżkę startej huby zalać szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min. Odstawić pod przykryciem na 30 min, przecedzić i pić 3 razy dziennie po 1 szklance, po posiłku.

Ziołowa herbata z dodatkiem huby brzozowej10

Zetrzeć hubę na tarce. Z 2 łyżek huby, skrzypu polnego i 1,5 l zimnej wody przygotować odwar. Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem 20 min. Dodać do wrzącego odwaru po 1 łyżce pokrzywy, nagietka oraz ziela glistnika (jaskółcze ziele) i zostawić do naciągnięcia maksymalnie na 15 min. Spożywać 750 ml odwaru w ciągu dnia.

Rośliny adaptogenne wzmacniają odporność i siły witalne. Dla kobiet odpowiedni jest w szczególności dzięgiel chiński zwany potocznie arcydzięglem, a dla mężczyzn żeń-szeń. Rożeniec górski można stosować bez względu na płeć. Dobre rezultaty daje codzienne spożywanie na czczo przez przynajmniej miesiąc jednej łyżki stołowej oleju rokitnikowego

Wzmacniające wino z dodatkiem huby brzozowej11

5 łyżek sproszkowanej huby brzozowej, garść świeżej drobno pokrojonej pokrzywy oraz garść świeżych liści mniszka lekarskiego wsypać do słoja i zalać białym, wytrawnym winem. Po 10 dniach całość przelać do garnka i gotować do 15 min na małym ogniu. Po lekkim wystudzeniu dodać 1 l miodu, ponownie zagotować i przelać do butelek. Stosować 1 raz dziennie po 1 łyżce (można rozcieńczyć wodą).

Odwary i wyciągi wodno-alkoholowe wg receptur dr. Henryka Różańskiego12

1. Wyciąg wodno-alkoholowy: każdą szklankę (250 ml) świeżego lub suchego tartego surowca huby zalać 400 ml gorącego alkoholu 40% i wytrawiać 14 dni, następnie przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 15 ml na 1-2 godz. przed jedzeniem. Guzy skórne i podskórne przemywać ekstraktem i równocześnie stosować 30-minutowe okłady.

2. Odwar wodno-alkoholowy: 2 łyżki świeżego lub suchego surowca huby zalać 1 szklanką wody i 1 szklanką alkoholu 40%. Gotować 5 min na małym ogniu, a następnie odstawić na 1 godz. pod przykryciem, całość przecedzić. Podzielić na 3 porcie i pić w ciągu dnia na 1-2 godz. przed posiłkami. Herbatka z ziela śledziennicy 1-2 łyżki surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć 30 min pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance przez miesiąc. Kurację należy powtarzać w odstępach 3-miesięcznych.

Lecznicze wino ze śledziennicy

Porcję ziela zalać wytrawnym czerwonym winem w proporcji 1:5. Odstawić na 14 dni, następnie przecedzić. Pić mały kieliszek raz dziennie. Kurację zakończyć po miesiącu, powtarzać ją co kwartał.

Nalewka aloesowa z miodem10

Należy użyć aloesu 3-5-letniego. Rośliny nie wolno podlewać przez 5 dni przed ścięciem liści. Do przygotowania nalewki wykorzystuje się 0,5 kg świeżych łodyg, 0,5 l miodu oraz 0,25 alkoholu 70%. Składniki dobrze wymieszać i przełożyć do ciemnego słoja, odstawić na 5 dni w ciemne miejsce. Przez 5 pierwszych dni stosować 3 razy dziennie po łyżce do herbaty, 20 min przed posiłkiem. Następnie dawkę zwiększyć do 3 łyżek stołowych. Minimalny czas kuracji to 3 tygodnie. Standardowo stosuje się nalewkę do 5 miesięcy, w zależności od uzyskanych rezultatów.

Wzmacniająco-odtruwająca nalewka propolisowa

Zalać 10 g propolisu 100 ml spirytusu, odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni, kilkakrotnie potrząsać w ciągu dnia. Po przecedzeniu przepłukać ponownie propolis niewielką ilością spirytusu, następnie oba płyny połączyć. Zaleca się przyjmowanie 15-20 kropli w ciągu dnia lub 2 razy dziennie po 5 ml.

Nalewka z ziół szwedzkich wg receptury o. Sebastiana Kneippa

Do mieszanki ziół dodać 1,5 litra dobrej 40% żytniówki i pozostawić w słonecznym miejscu lub przy źródle ciepła. Codziennie wstrząsnąć. Po 14 dniach nalewkę przelać do ciemnych butelek i odstawić w chłodne miejsce (nie muszą być w lodówce). Im dłużej nalewkę przechowujemy, tym większej nabiera mocy. Bez terminu ważności.

Odpowiednik nalewki z ziół szwedzkich wg przepisu prof. Aleksandra Ożarowskiego

  • po 50 g ziela bożego drzewka, bylicy pospolitej i centurii
  • po 35 g ziela drapacza lekarskiego, dziurawca, krwawnika, bobrka trójlistnego, kory kruszyny, kłącza tataraku, korzenia arcydzięgla i kwiatu nagietka

Przed zalaniem alkoholem korzenie i kłącza rozdrobnić w moździerzu. 4 czubate łyżki ziół zalać 0,5 l wódki 40% i odstawić na 10-12 dni. Wstrząsać kilkakrotnie w ciągu dnia. Po upływie 12 dni przelać miksturę do słoika. Powtórzyć procedurę: zalać pozostałą część ziół 0,5 l alkoholu i odstawić na kolejne 10 dni, po czym zioła odsączyć. Uzyskane nalewki należy zmieszać ze sobą i przelać do ciemnych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Okres przydatności ziół wynosi dwa lata.

Warto sięgnąć po miód pokrzywowy, który prócz udowodnionego działania antyrakowego ma zdolność wzmacniania organizmu. Enzymy pszczele w połączeniu z sokiem z ziela pokrzywy poprawiają odporność i parametry krwi, ponieważ przyczyniają się do podniesienia poziomu żelaza, co zapobiega anemii oraz działa silnie przeciwwirusowo

Mieszanka witaminowo-wzmacniającą dla rekonwalescentów

Po 50 g ziela pokrzywy, owocu dzikiej róży, owocu głogu, owocu bzu czarnego, kwiatu czarnego bzu, kwiatu dziewanny i kwiatu nagietka. Zioła wymieszać. Sporządzić napar. Po kwadransie parzenia przelać do termosu i spożywać 3 razy dziennie po 1 szklance na ciepło, najlepiej 20 min przed posiłkiem.

Wzmacniająco-antyrakowy miód pokrzywowy

Świeżo zebraną pokrzywę przed okresem kwitnienia opłukać, wycisnąć sok w sokowirówce. Miód lekko podgrzać, dodać do soku w proporcji 4 łyżki miodu na 1 łyżkę soku. Dobrze wymieszać, przeleć do słoików i odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Rekonwalescentom należy podawać po 1 łyżce miodu na czczo, a chorym 2-3 razy dziennie po łyżeczce przez minimum miesiąc. Kurację uzupełnić regularnym piciem 25 g orzechówki raz dziennie.

Karolina Smoderek, Certyfikowana zielarka, bioetyczka, dr nauk humanistycznych

 

Bibliografia

  1. Przybylak Z., Słynne leki antyrakowe, Włocławek 2010
  2. Korżawska S., Pospolite ruszenie przeciwko nowotworom, Warszawa 2013
  3. www.rozanski.li
Wczytaj więcej
Nasze magazyny