Michael Moss: Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze, Wydawnictwo Galaktyka www.galaktyka.com.pl
Większość z nas każdego dnia nałogowo pochłania wysokoprzetworzone produkty z supermarketu.
Koncerny spożywcze mają szczegółowy plan na to, by nie było nam łatwo zrezygnować z tych składników, bez których nie mogliby produkować tanich towarów jak najmniejszym kosztem.
Michael Moss – dziennikarz śledczy i laureat Nagrody Pulitzera w swojej najnowszej książce przekonuje, że cukier, sól i tłuszcz są nie tylko winne epidemii otyłości, ale także odpowiadają za to, że już od najmłodszych lat nie możemy się bez nich obejść.
Śmieciowe jedzenie pozbawione wartościowych składników odżywczych stało się fundamentem współczesnego stylu życia i doprowadziło do tego, że pierwszy raz w historii dzieci mogą żyć statystycznie krócej od swoich rodziców.
Słodko, słono i tłusto – tak smakuje supermarketowe (coraz bardziej niestrawne) życie w konsumpcyjnym społeczeństwie…
4seven ~ Ident ~ Supermarket from ManvsMachine on Vimeo.
Tekst: Monika Piorun