Ludzie, którzy jedzą osiem lub więcej porcji dziennie produktów mleczarskich o wysokiej zawartości tłuszczu, mają o 23% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
– Tłuszcze wydają się mieć wpływ na metabolizm glukozy i wrażliwość na insulinę, dwa procesy ściśle związane z cukrzycą – mówią naukowcy z Uniwersytetu w Lund w Malmö, w Szwecji.
Opierają oni swoje ustalenia na podstawie studium 26 930 osób, w wieku od 45 do 74, których dieta i stan zdrowia były kontrolowane przez 14 lat.
Spożywanie tłustej śmietany i mleka pełnotłustego ma działanie ochronne dla organizmu oraz może pomóc zapobiegać wielu chorobom.
Tłusto i zdrowo: masło po tybetańsku
Czy znasz tradycyjną metodę wytwarzania maślanych wyrobów z mleka parzystokopytnego jaka, która stosowana jest od lat przez Tybetańczyków? Jak przystało na Azjatów, każde ich dzieło jest pieczołowicie przyozdobione.
Tibetan Butter Sculpture from Lobsang Tenzin on Vimeo.
Tekst: Monika Piorun