Jedno awokado dziennie może pomóc utrzymać w ryzach poziom złego cholesterolu, zwłaszcza u osób otyłych lub z nadwagą. Warto zastąpić nim nasycone kwasy tłuszczowe, których trudno pozbyć się jedząc popularne produkty spożywcze.
Dodanie do codziennej diety awokado może mieć pozytywny wpływ na serce, układ krążenia oraz poziomu cholesterolu (zarówno LDL, jak i całkowitego), twierdzą naukowcy z Pennsylvania State University.
Specjaliści zmodyfikowali skład diety 45 sercowców w taki sposób, aby wszyscy pacjenci jedli produkty o obniżonej zawartości awokado. Wszyscy uczestnicy badania mieli nadwagę lub byli otyli.
Okazało się, że codzienne jedzenie awokado dawało wyraźną różnicę w zawartości dobrego cholesterolu w organizmie.
Zdaniem badaczy, podobne efekty przyniosłoby stosowanie diety śródziemnomorskiej, która zawiera owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby i produkty bogate w tłuszcze jednonienasycone, takie jak oliwa z oliwek extra virgin oraz orzechy.
Ave awokado! Niech ten owoc, zwany inaczej smaczliwką, będzie pozdrowiony, bo może nam tylko dodać zdrowia!
Czy znasz już najprostszy sposób na obranie awokado ze skórki?