Naukowcy przeprowadzili badania wśród 77 659 kobiet i mężczyzn - wyznawców Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego, pochodzących z różnych terenów Stanów Zjednoczonych.
Zostali oni zakwalifikowani do testów, ponieważ większość z nich nie pije alkoholu, nie pali papierosów oraz stosuje dietę wegetariańską. Wszystkich pacjentów przebadano pod kątem reakcji organizmu na 200 różnych artykułów spożywczych.
Spożycie posiłków mięsnych w tej populacji było małe – około 60g dziennie.
Przez 7 lat, podczas których opisywano wyniki, badacze wykryli u pacjentów 490 przypadków zachorowań na raka jelita grubego.
Okazało się, że po przeanalizowaniu wielu zmiennych dotyczących nawyków zdrowotnych i zachowawczych, wegetarianie mieli o 21 procent mniejsze ryzyko zachorowania w porównaniu z osobami jedzącymi mięso, a wśród pescowegetarian, dopuszczających spożywanie ryb, ryzyko to było aż o 43 procent mniejsze. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym JAMA Internal Medicine.
Tekst: Monika Piorun