Mechanizm działania herbaty polega na zmianie obszarów w mózgu, które odpowiedzialne są za przepływ impulsów nerwowych. Niektóre struktury mózgu osób pijących herbatę różnią się w porównaniu do tych, którzy jej nie piją - zaobserwowano poprawę zdolności zapamiętywania i wykonywania zadań umysłowych.
Ludzie, którzy piją co najmniej cztery filiżanki herbaty tygodniowo - może to być zielona, czarna lub niebieska fermentowana oolong - będą mieli bardziej sprawne mózgi - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Już wcześniejsze badania potwierdziły, że codzienne picie herbaty zmniejsza o połowę ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych u osób starszych, natomiast nowe badania wyjaśniają, dlaczego tak się dzieje.
Naukowcy przeprowadzili badania z udziałem 36 osób po 60. roku życia. MRI (rezonans magnetyczny) mózgów wykazał, że u osób pijących herbatę na co dzień połączenia nerwowe są bardziej sprawne. Badacz Feng Lei wyjaśnia, że gdy połączenia między obszarami w mózgu są bardziej rozbudowane, przetwarzanie informacji jest bardziej wydajnie.
Źródło: Aging, 2019;11: 3876