Brytyjscy naukowcy z Aston University dowiedli słuszności miejskiego mitu 5 sekund, powyżej których bakterie z podłogi zbytnio zanieczyszczają upuszczone jedzenie. Jeśli nie podniesiemy go w ciągu 5 sekund, to nie powinniśmy już go wkładać do ust.
Najbezpieczniejszym podłożem jest dywan, na którym jest najmniej bakterii, i jest najmniejsze prawdopodobieństwo, że bakterie zdążą zasiedlić jedzenie w ciągu 5 sekund. Z tego punktu widzenia najmniej korzystna jest podłoga wyłożona kaflami lub laminowana.
Anthony Hilton, profesor mikrobiologii, mówi, że wiele zależy również od czystości podłogi i rodzaju bakterii na powierzchni podłogi. Potwierdza on, że zasada pięciu sekund zasadniczo jest bardzo słuszna.
Wśród ankietowanych przepytanych przez naukowców z Aston, aż 87% przyznało, że zdarzyło im się, iż w czasie jedzenia upadł im fragment posiłku na podłogę. Wśród osób, które przestrzegają zasady pięciu sekund w znacznej większości są kobiety.