Według ajurwedy głodówka służąca oczyszczeniu organizmu powinna trwać najdłużej jeden dzień. Można ją przeprowadzać najwyżej raz w tygodniu, najlepiej wiosną lub jesienią. Spożywanie kichadi przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn1. Kichadi powstaje z fasoli mung, ryżu basmati, różnych ziół i ghee (rodzaj masła klarowanego używanego w kuchni hinduskiej). W ciągu dnia przeznaczonego na głodówkę należy zjeść talerz kichadi oraz jedną łyżeczkę ghee. Do picia zaleca się ziołowe napary. Taki zestaw ma właściwości oczyszczające, pozwala na wydalenie z organizmu ama - toksyn określanych przez Hindusów jako psychofizyczne, czyli obciążających również nasz umysł. Potrawa wzmacnia organizm, także po chorobie.
Przepis na kichadi
- namocz w wodzie na pół godziny 2 szklanki ryżu basmati i 1 szklankę fasoli mung;
- 2 łyżki ghee wymieszaj ze sproszkowanym kminkiem (1 łyżeczka), nasionami kolendry (1 łyżeczka), kurkumą (szczypta) i asafetidą (szczypta);
- do ziół połączonych z ghee dodaj 10 szklanek wody, a następnie odcedzoną fasolę i ryż, 2 łyżeczki imbiru, 4 ziarna kardamonu, szczyptę soli;
- gotuj całość pod przykryciem, dopóki fasola nie zmięknie.
Program odmładzania
Kichadi stosuje się również podczas terapii toniczno-odmładzającej. Składają się na nią:
- dieta uwzględniająca wyłącznie kichadi, ewentualnie z dodatkiem gotowanych warzyw;
- masaż olejkiem sezamowym, który następnie usuwa się z ciała za pomocą mąki z ciecierzycy i pod ciepłym prysznicem, zakończonym zimnym natryskiem;
- dowolna aktywność fizyczna podnosząca temperaturę ciała.
Program obejmuje ponadto oczyszczanie jelit z zastosowaniem toniku ajurwedyjskiego, co jednak wymaga konsultacji ze specjalistą, który dostosuje terapię do indywidualnych potrzeb.