Czarny imbir - właściwości zdrowotne
Kłącza czarnego imbiru (Kaempferia parviflora) od wieków były stosowane jako pokarm oraz produkt leczniczy wykorzystywany w medycynie ludowej.
Czarny imbir naturalnie rośnie w Azji Południowo-Wschodniej, Tajlandii i Laosie. Wykorzystywany w celu poprawy funkcji seksualnych, obniżenia ciśnienia krwi, leczenia wrzodów i jako składnik medycyny ajurwedyjskiej1.
Zawiera 25 rodzajów flawonoidów (związków biologicznie czynnych), w tym polimetoksyflawonoidy (PMFs) i trzy rodzaje acetofenonów. Główne związki znajdujące się w ekstrakcie z Kaempferia parviflora to: 5,7-dimetoksyflawon, 5,7,4-trimetoksyflawon i 3,5,7,3',4'-pentametoksyflawon, a ich obecność we krwi została potwierdzona po doustnym podaniu ekstraktu1.
Ostatnie doniesienia wskazują na działanie lecznicze ekstraktu z czarnego imbiru w przypadku alergii, nadciśnienia, zaburzeń funkcji poznawczych i osłabienia mięśni. Czarny imbir jest silnym antyoksydantem, przypisuje się mu działanie przeciwzapalne, hamujące przedwczesne starzenie się skóry spowodowane promieniowaniem UV B. Sugeruje się, że czarny imbir może zapobiegać otyłości oraz miażdżycy1.
Czarny imbir pomocny na bóle kolan
Choroba zwyrodnieniowa stawów staje się coraz bardziej powszechnym schorzeniem na całym świecie. Dotyczy głównie osób starszych oraz otyłych. Wyniki przeprowadzonych badań ujawniły, że Kaempferia parviflora obniżał próg bólu i nasilenie choroby zwyrodnieniowej stawów związanej z uszkodzeniem chrząstki1.
Inne badania wykazały przeciwzapalne działanie ekstraktu z czarnego imbiru poprzez hamowanie mediatorów stanu zapalnego PGE22.
Czarny imbir poprawia sprawność fizyczną
Ekstrakt z Kaempferia parviflora jest stosowany przez niektórych azjatyckich sportowców, którzy przeciwdziałają w ten sposób szybkiemu zmęczeniu i obniżeniu sprawności fizycznej. Badania prowadzone przez 12 tyg. z udziałem 60 piłkarzy dowodzą, że regularne przyjmowanie wyciągu z Kaempferia parviflora zwiększa siłę mięśniową niektórych partii ciała i poprawia parametry sprawności fizycznej badanej testami. Badacze sugerują, że stosowanie Kaempferia parviflora jako suplementu diety może być korzystne dla sportowców3.
W innych badaniach oceniano sprawność fizyczną i wytrzymałość mięśniową u myszy. Zastosowanie czarnego imbiru wydłużyło czas pływania, zwiększyło motorykę po pływaniu i siłę chwytu w porównaniu z grupą kontrolną4.
Czarny imbir a zaburzenie funkcji poznawczych
Wyniki badań wskazują, że Kaempferia parviflora może łagodzić wpływ leczenia kwasem walproinowym na hipokamp. Ekstrakt z imbiru może wykazywać ochronne działanie w stanach obejmujących upośledzenie funkcji poznawczych i zmniejszoną neurogenezę hipokampa5.
Czarny imbir zapobiega otyłości i innym chorobom metabolicznym
Badania na modelach zwierzęcych pokazują, że 1 % ekstrakt z czarnego imbiru znacząco zmniejszył przyrost masy ciała w grupie badanej w porównaniu z grupą kontrolną (która nie otrzymywała ekstraktu). W grupie karmionej czarnym imbirem zaobserwowano zmniejszenie odkładania się tłuszczu, obniżony poziom lipidów oraz insuliny we krwi6.
Ekstrakt z czarnego imbiru obniża poziom glukozy we krwi
Po obciążeniu glukozą otyłe myszy, którym do paszy dodawano ekstrakt z imbiru miały znacznie niższy poziom glukozy we krwi niż myszy z grupy kontrolnej (w tej grupie nie podawano imbiru). Takiego efektu nie obserwowano u myszy bez otyłości6.
Czarny imbir w profilaktyce miażdżycy
Przedstawione wyniki badań pokazują, że ekstrakt z czarnego imbiru znacząco obniżał stężenie azotynów we krwi. Jak wiadomo tlenek azotu odgrywa pozytywną rolę w przebiegu miażdżycy - rozszerza naczynia krwionośne umożliwiając tym samym swobodny przepływ krwi, ale ma też złe strony. Tlenek azotu należy do grupy wolnych rodników (atomów lub cząsteczek, które mają niesparowany elektron), które prowadzą do uszkodzenia komórek, procesów zapalnych i nowotworzenia.
W patologicznych warunkach takich jak stany zapalne dochodzi do nadmiernej produkcji tlenku azotu, a w konsekwencji do wzmożonej produkcji wysoce toksycznego nadtlenoazotynu, który powstaje w wyniku połączenia tlenku azotu z anionorodnikiem ponadtlenkowym. Taką sytuację obserwujemy w przebiegu miażdżycy.
Ekstrakt z Kaempferia parviflora wykazał potencjał przeciwzapalny i przeciwutleniający w badaniach in vitro i wykazał właściwości hamujące rozwój i progresję miażdżycy7.
Co robi się z czarnego imbiru?
Z kłączy czarnego imbiru można przygotować równe preparaty, takie jak likiery lecznicze, nalewki z dodatkiem miodu, a ekstrakt z imbiru wykorzystywany jest do produkcji suplementów diety w postaci kapsułek i tabletek działających pozytywnie niemal na cały organizm.
Wciąż przeprowadzane są kolejne badania nad wpływem czarnego imbiru na zdrowie. Badacze spodziewają się, że czarny imbir stanie się użytecznym składnikiem diety, który będzie wspierał działania propagujące aktywny i zdrowy tryb życia.
- Kobayashi H. et al. Effect of Kaempferia parviflora extract on knee osteoarthritis. J Nat Med 2017. DOI 10.1007/s11418-017-1121-6
- Sae-wong Ch. et al. Anti-inflammatory mechanism of Kaempferia parviflora in murine macrophage cells (RAW 264.7) and in experimental animals. Journal of Ethnopharmacology 124 (2009) 576–580
- Promthep K. et al. Effect of Kaempferia parviflora Extract on Physical Fitness of Soccer Players: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. ed Sci Monit Basic Res. 2015; 21: 100–108. doi: 10.12659/MSMBR.894301
- Toda K. et al. Black ginger extract increases physical fitness performance and muscular endurance by improving inflammation and energy metabolism. Heliyon. 2016 May; 2(5): e00115. doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00115
- Welbat UJ et al. Kaempferia parviflora extract ameliorates the cognitive impairments and the reduction in cell proliferation induced by valproic acid treatment in rats. 2016; 206:7-13.
- Akase T. et al. Antiobesity effects of Kaempferia parviflora in spontaneously obese type II diabetic mice. J Nat Med 2011;65:73–80. DOI 10.1007/s11418-010-0461-2
- Horigome S. et al. Inhibitory effects of Kaempferia parviflora extract on monocyte adhesion and cellular reactive oxygen species production in human umbilical vein endothelial cells. Eur J Nutr 2015. DOI 10.1007/s00394-015-1141-5