Czy wiesz, że w starożytności z drewna migdałowców robiono berła dla królów? Panowało wtedy przekonanie, że roślina ta posiada magiczną moc, która pomaga władcom. Okazuje się, że nawet stare zabobony mogą mieć podstawy naukowe. Dlaczego? Współcześnie bowiem potwierdzono mnóstwo zalet tego orzecha.
Specjaliści udowodnili, że migdały zwiększają poziom przeciwutleniaczy we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poprawiają przepływ krwi.
Orzechy te zawierają także mnóstwo zdrowych tłuszczów i witaminy E. Pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, a także pomagają utrzymać prawidłowy stan tętnic. Jaka ilość migdałów jest korzystna dla zdrowia?
Naukowcy z Aston University zaobserwowali, że największe korzyści są widoczne już po miesiącu codziennego spożywania 50-gramowej porcji migdałów.
Przeprowadzono badanie, w którym jednej grupie uczestników wzbogacono dietę o te orzechy, a w drugiej utrzymywano ich normalną dietę, tj. niezawierającą migdałów.
U osób jedzących przez miesiąc migdały odnotowano wyższe poziomy przeciwutleniaczy we krwi, poprawę przepływu krwi oraz niższe ciśnienie tętnicze w porównaniu z osobami, które ich nie spożywały.
Tekst: Monika Piorun