Kiwi są wyjątkowo bogate w witaminy C, E i B6, a także potas, błonnik, kwas foliowy, miedź, wapń, magnez, żelazo i fosfor.
Według badań Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Orlando, 3 owoce kiwi włączone do codziennej diety są w stanie obniżyć ciśnienie skurczowe krwi.
Naukowcy z Taipei na Tajwanie odkryli natomiast, że włączenie kiwi w codzienne menu może poprawić sen, zarówno pod względem ilości, jak i jakości.
Nazwa tego owocu jednoznacznie kojarzy się z Nową Zelandią, bo też i tam została mu nadana, ale pierwotną ojczyzną kiwi jest dolina Jangcy w Chinach. Do Nowej Zelandii przybył dopiero na początku XX w. i za jej pośrednictwem zagościł w Europie. Choć dziś uprawiany jest w wielu innych krajach, nieodmiennie kojarzy się z Nową Zelandią.
Owoce pochodzące z tych czystych wysp - jak pokazują badania - tuż pod skórką zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż kiwi uprawiane w USA czy we Włoszech.
Bibliografia
- https://goo.gl/pYR1if