Wiele z nich ma działanie moczopędne lub napotne, co usprawni oczyszczanie organizmu z toksyn. Inne pobudzają przemianę materii, dzięki czemu łatwiej Ci będzie schudnąć. Najlepiej działają na surowo. Możesz dodawać je do sałatek, zielonych smoothies i zup, robić z nich pesto albo pić je w postaci ziołowych naparów. Ważne, by w czasie detoksu codziennie gościły na Twoim stole.
Babka lancetowata
(Plantago lanceolata)
Zbieraj ją od maja do sierpnia.
W smaku łagodnie orzechowa.
Surowcem są liście. Można zrobić z niej sok lub poszatkowaną dodać do sałatki.
Działanie:
- antybakteryjne i przeciwzapalne
- oczyszcza krew
- łagodzi stany zapalne śluzówki jelita
Bluszczyk kurdybanek
(Glechoma hederacea)
Zbieraj go od kwietnia do listopada. W smaku wyrazisty, lekko żywiczny
Surowcem są liście. Świetnie sprawdza się jako przyprawa ziołowa, można też dodać niewielkie ilości do sałaty.
Działanie:
- przeciwzapalne
- moczopędne
- pobudzające przemianę materii
Gorczyca polna
By Olivier Pichard - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14741866
(Sinapis arvensis)
Zbieraj ją od maja do grudnia. W smaku jest ostra, pikantna, musztardowa.
Surowcem są liście, które nadają się do sałatek. Możesz też na jej podstawie przygotować własną musztardę.
Działanie:
- poprawia trawienie
- usprawnia przemianę materii
Mniszek lekarski
(Taraxacum officinale)
Zbieraj go od marca do czerwca, a potem od października do listopada.
W smaku lekko gorzki.
Surowcem są liście i kwiaty. Doskonale nadają się do smoothies, pesto i sałatki.
Działanie:
- wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy
- oczyszcza krew
- zapobiega kamieniom nerkowym
- jest moczopędny
Nasturcja
(Tropaeolum majus)
Zbieraj ją od czerwca do września.
W smaku wyrazista, bardzo podobna do rzeżuchy.
Surowcem są liście i kwiaty. Można z nich zrobić sałatkę lub zupę. Spróbuj też przygotować placki nasturcjowe.
Działanie:
- ma właściwości przeciwgrzybicze
- oczyszcza krew
Ogórecznik lekarski
(Borago officinalis)
Zbieraj go od maja do października.
W smaku podobny do ogórka, świeży.
Surowcem są liście i kwiaty. Będą idealnym dodatkiem do sałaty, twarożku oraz smoothies.
Działanie:
- wyciszające
- odtruwające
- napotne
Pokrzywa
(Urtica dioica)
Zbieraj ją od marca do grudnia.
W smaku wyrazista, lekko pikantna.
Surowcem są liście. Trzeba je uprzednio sparzyć. Doskonale wzbogacą zupę, sałatkę albo smoothies.
Działanie:
- poprawia przemianę materii
- wzmacnia nerki
- oczyszcza krew
Portulaka
(Portulaca oleracea)
Zbieraj ją od sierpnia do września.
W smaku słonawa, łagodna, chrupiąca.
Surowcem są liście. Dodawaj je do sałat i zup. antybakteryjne, moczopędne, oczyszczające krew.
Działanie:
- wzmacnia układ trawienny
- łagodzi stany zapalne śluzówki żołądka i jelit
Prawoślaz
(Althea offificinalis)
Zbieraj go od czerwca do września.
W smaku łagodny.
Surowcem są liście i kwiaty. Można je dodać do sałatki.
Działanie:
- moczopędne
- wycisza stany zapalne śluzówki jelita
Stokrotka
(Bellis perennis)
Zbieraj ją od wiosny do późnego lata.
W smaku łagodnie orzechowa.
Surowcem są płatki i pąki. Na surowo świetnie sprawdzi się w sałatach. Jeśli wolisz ją w wersji płynnej, przygotuj napar.
Działanie:
- przeciwzapalne
- oczyszczające krew
- napotne
- moczopędne
- pobudzające przemianę materii i trawienie
Uwaga! Stosuj w małych ilościach, bo w większych może być trująca.
Szczaw
(Rumex acetosa)
Zbieraj go od marca do listopada.
W smaku kwaśny.
Surowcem są liście. Każdy zna zupę szczawiową, jednak tym razem warto poeksperymentować i dodać je do twarożku, smoothies lub wzbogacić nimi bukiet sałat.
Działanie:
- wzmacnia wątrobę
- poprawia trawienie