Oczyszczające chwasty

Pospolite rośliny porastające łąki, przydroża i lasy przydadzą się w czasie kuracji oczyszczającej.

25 maj 2017
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Wiele z nich ma działanie moczopędne lub napotne, co usprawni oczyszczanie organizmu z toksyn. Inne pobudzają przemianę materii, dzięki czemu łatwiej Ci będzie schudnąć. Najlepiej działają na surowo. Możesz dodawać je do sałatek, zielonych smoothies i zup, robić z nich pesto albo pić je w postaci ziołowych naparów. Ważne, by w czasie detoksu codziennie gościły na Twoim stole.

Babka lancetowata

Fot. Pixabay / Hans

(Plantago lanceolata)

Zbieraj ją od maja do sierpnia.

W smaku łagodnie orzechowa.

Surowcem są liście. Można zrobić z niej sok lub poszatkowaną dodać do sałatki.

Działanie:

  • antybakteryjne i przeciwzapalne
  • oczyszcza krew
  • łagodzi stany zapalne śluzówki jelita

Bluszczyk kurdybanek

Fot. Pixabay / Hans

(Glechoma hederacea)

Zbieraj go od kwietnia do listopada. W smaku wyrazisty, lekko żywiczny

Surowcem są liście. Świetnie sprawdza się jako przyprawa ziołowa, można też dodać niewielkie ilości do sałaty.

Działanie:

  • przeciwzapalne
  • moczopędne
  • pobudzające przemianę materii

Gorczyca polna

By Olivier Pichard - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14741866

(Sinapis arvensis)

Zbieraj ją od maja do grudnia. W smaku jest ostra, pikantna, musztardowa.

Surowcem są liście, które nadają się do sałatek. Możesz też na jej podstawie przygotować własną musztardę.

Działanie:

  • poprawia trawienie
  • usprawnia przemianę materii

Mniszek lekarski

(Taraxacum officinale)

Zbieraj go od marca do czerwca, a potem od października do listopada.

W smaku lekko gorzki.

Surowcem są liście i kwiaty. Doskonale nadają się do smoothies, pesto i sałatki.

Działanie:

  • wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy
  • oczyszcza krew
  • zapobiega kamieniom nerkowym
  • jest moczopędny

Nasturcja

Fot. Pixabay / Hans

(Tropaeolum majus)

Zbieraj ją od czerwca do września.

W smaku wyrazista, bardzo podobna do rzeżuchy.

Surowcem są liście i kwiaty. Można z nich zrobić sałatkę lub zupę. Spróbuj też przygotować placki nasturcjowe.

Działanie:

  • ma właściwości przeciwgrzybicze
  • oczyszcza krew

Ogórecznik lekarski

Fot. Pixabay / WikimediaImages

(Borago officinalis)

Zbieraj go od maja do października.

W smaku podobny do ogórka, świeży.

Surowcem są liście i kwiaty. Będą idealnym dodatkiem do sałaty, twarożku oraz smoothies.

Działanie:

Pokrzywa

Fot. Pixabay / Hans

(Urtica dioica)

Zbieraj ją od marca do grudnia.

W smaku wyrazista, lekko pikantna.

Surowcem są liście. Trzeba je uprzednio sparzyć. Doskonale wzbogacą zupę, sałatkę albo smoothies.

Działanie:

Portulaka

Fot. Pixabay / Hans 

(Portulaca oleracea)

Zbieraj ją od sierpnia do września.

W smaku słonawa, łagodna, chrupiąca.

Surowcem są liście. Dodawaj je do sałat i zup. antybakteryjne, moczopędne, oczyszczające krew.

Działanie:

  • wzmacnia układ trawienny
  • łagodzi stany zapalne śluzówki żołądka i jelit

Prawoślaz

Fot. Pixabay / nanseaj

 (Althea offificinalis)

Zbieraj go od czerwca do września.

W smaku łagodny.

Surowcem są liście i kwiaty. Można je dodać do sałatki.

Działanie:

  • moczopędne
  • wycisza stany zapalne śluzówki jelita

Stokrotka

Fot. Pixabay / Hans

(Bellis perennis)

Zbieraj ją od wiosny do późnego lata.

W smaku łagodnie orzechowa.

Surowcem są płatki i pąki. Na surowo świetnie sprawdzi się w sałatach. Jeśli wolisz ją w wersji płynnej, przygotuj napar.

Działanie:

  • przeciwzapalne
  • oczyszczające krew
  • napotne
  • moczopędne
  • pobudzające przemianę materii i trawienie

Uwaga! Stosuj w małych ilościach, bo w większych może być trująca.

Szczaw

Fot. Pixabay / Hans

(Rumex acetosa)

Zbieraj go od marca do listopada.

W smaku kwaśny.

Surowcem są liście. Każdy zna zupę szczawiową, jednak tym razem warto poeksperymentować i dodać je do twarożku, smoothies lub wzbogacić nimi bukiet sałat.

Działanie:

  • wzmacnia wątrobę
  • poprawia trawienie

 

Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny