Smoothie na wiosnę

Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Na wiosnę warto odświeżyć organizm energetyzującym smoothie pełnym witamin i minerałów. To mój ulubiony przepis na zdrowy, zielony napój - jabłko, mandarynka i ananas zapewniają pyszny, słodki smak, natomiast ogórek, pietruszka, mięta i limonka nadają pięknej barwy, dostarczając przy tym cennych składników odżywczych.

Radzę przy tym nie rezygnować z pietruszki, nawet jeśli się za nią nie przepada. Nie tylko dodaje ona orzeźwiającego smaku, ale też stanowi doskonałe źródło witamin K, C i A oraz kwasu foliowego i żelaza. Co więcej pietruszka zawiera składnik o nazwie apigenina, który wykazuje obiecujące działanie przeciwnowotworowe w badaniach przedklinicznych na myszach z przeszczepionymi guzami ludzkimi1.

Kolejnym kluczowym składnikiem tego smoothie jest mandarynka bogata w antyoksydacyjną witaminę C. Jak sugerują przeprowadzone w Japonii badania, spożywanie mandarynek (lub picie z nich soku) może ograniczyć ryzyko rozwoju raka wątroby oraz innych groźnych chorób, w tym miażdżycy (stwardnienia tętnic) czy insulinooporności (prowadzącej do cukrzycy)2. Cytrusy te uważane są w kulturze wschodniej za symbole dobrobytu i szczęścia.

Smoothie najlepiej wypić od razu po przyrządzeniu, ale można przechowywać je w lodówce, w szczelnym opakowaniu, jednak nie dłużej niż 48 godz.

Orzeźwiające zielone smoothie

Przepis na 2 szklanki

Składniki

1 cały ogórek (jeśli nie pochodzi z hodowli organicznej, obierz go ze skórki)

szczypta świeżej pietruszki

szczypta świeżej mięty

3 obrane mandarynki

2-3 cm obranego ananasa

Bibliografia

  1. Horm Cancer, 2012; 3: 160–71
  2. https://goo.gl/BIESZY

1 jabłko

1-2 cm świeżego korzenia imbiru

1/2 obranej limonki

1 łyżeczka nasion chia

1 szklanka czystej, przefiltrowanej wody

Wskazówki

1. Wszystkie składniki wyciśnij w wyciskarce.

2. Wypij od razu lub przechowuj w lodówce.

 

 

Markéta Bola jest dietetykiem naturalistką i kucharką potraw surowych. Oferuje posiłki kuchni witariańskiej, prowadzi też warsztaty i kursy. Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.

Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny