Na wiosnę warto odświeżyć organizm energetyzującym smoothie pełnym witamin i minerałów. To mój ulubiony przepis na zdrowy, zielony napój - jabłko, mandarynka i ananas zapewniają pyszny, słodki smak, natomiast ogórek, pietruszka, mięta i limonka nadają pięknej barwy, dostarczając przy tym cennych składników odżywczych.
Radzę przy tym nie rezygnować z pietruszki, nawet jeśli się za nią nie przepada. Nie tylko dodaje ona orzeźwiającego smaku, ale też stanowi doskonałe źródło witamin K, C i A oraz kwasu foliowego i żelaza. Co więcej pietruszka zawiera składnik o nazwie apigenina, który wykazuje obiecujące działanie przeciwnowotworowe w badaniach przedklinicznych na myszach z przeszczepionymi guzami ludzkimi1.
Kolejnym kluczowym składnikiem tego smoothie jest mandarynka bogata w antyoksydacyjną witaminę C. Jak sugerują przeprowadzone w Japonii badania, spożywanie mandarynek (lub picie z nich soku) może ograniczyć ryzyko rozwoju raka wątroby oraz innych groźnych chorób, w tym miażdżycy (stwardnienia tętnic) czy insulinooporności (prowadzącej do cukrzycy)2. Cytrusy te uważane są w kulturze wschodniej za symbole dobrobytu i szczęścia.
Smoothie najlepiej wypić od razu po przyrządzeniu, ale można przechowywać je w lodówce, w szczelnym opakowaniu, jednak nie dłużej niż 48 godz.
Orzeźwiające zielone smoothie
Przepis na 2 szklanki
Składniki
1 cały ogórek (jeśli nie pochodzi z hodowli organicznej, obierz go ze skórki)
szczypta świeżej pietruszki
szczypta świeżej mięty
3 obrane mandarynki
2-3 cm obranego ananasa
Bibliografia
- Horm Cancer, 2012; 3: 160–71
- https://goo.gl/BIESZY
1 jabłko
1-2 cm świeżego korzenia imbiru
1/2 obranej limonki
1 łyżeczka nasion chia
1 szklanka czystej, przefiltrowanej wody
Wskazówki
1. Wszystkie składniki wyciśnij w wyciskarce.
2. Wypij od razu lub przechowuj w lodówce.
Markéta Bola jest dietetykiem naturalistką i kucharką potraw surowych. Oferuje posiłki kuchni witariańskiej, prowadzi też warsztaty i kursy. Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.