Nie umiesz odmówić sobie kawałka czekolady? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: zawarte w niej substancje, hydrochinony, chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem. Aby jednak ich działanie było efektywne, koniecznie należy jednocześnie suplementować się cynkiem. To on aktywuje hydrochinony, które można znaleźć w czekoladzie, kawie, herbacie i czerwonym winie1.
To nie jedyna dobra wiadomość: niedawno opublikowane badanie sugeruje, że 3 tabliczki czekolady miesięcznie obniżają ryzyko rozwoju chorób serc2. Spożywanie tego smakołyka może też okazać się receptą na długowieczność: udowodniono, że jedzenie czekolady zmniejsza prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci3.
Zanim jednak sięgniesz po królową wszystkich słodyczy, pamiętaj, że najwięcej korzyści odniesiesz ze spożywania gorzkiej czekolady.
Bibliografia
- https://www.nature.com/articles/s41557-018-0137-1
- https://www.escardio.org/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joim.12823