Czekolada jest zdrowa dla serca

Dodano: 7 grudzień 2015

Codzienna porcja czekolady wzmacnia pracę serca i chroni przed udarem mózgu.

Jedzenie jednej małej tabliczki czekolady każdego dnia może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Nieważne, czy wybierasz czekoladę ciemną, czy mleczną. Specjaliści potwierdzają, że jeżeli chodzi o serce, to obie mają na nie korzystny wpływ.Jedzenie czekolady nie może zaszkodzić Twojemu sercu. Nie wolno tylko przesadzać z jej ilością!

Ludzie, którzy jedzą 100 g czekolady dziennie – obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca o 11%, a udaru mózgu o 23% w porównaniu z osobami, które nie mają jej w swoim menu.

Najciekawsze jest jednak to, co zaskoczyło naukowców z Wielkiej Brytanii - okazuje się, że podobne korzyści dla serca przynosiło jedzenie zarówno ciemnej, jak i mlecznej czekolady.

Sugeruje to, że flawonoidy to nie jedyne zdrowe składniki czekolady. Wapń oraz kwasy tłuszczowe mogą również przyczyniać się do wzmacniania prawidłowej pracy serca.

Nie warto całkiem rezygnować z mlecznej czekolady. Wapń oraz kwasy tłuszczowe, które wchodzą w jej skład, mogą przyczyniać się do wzmacniania prawidłowej pracy serca. (fot. sxc,  Chocolate Heart 1 Free Photo, freepick.com, CC BY 2.0)Wyniki otrzymano na podstawie danych z badania EPIC-Norfolk, obejmującego prawie 21 tys. dorosłych Brytyjczyków, których styl życia i stan zdrowia zostały poddane dwunastoletniej obserwacji.

W tym czasie 3013 uczestników doznało udaru mózgu lub zapadło na chorobę serca. Naukowcy ostrzegają, że uczestnicy badań mogli celowo zaniżać ilość czekolady, jaką zjadali, a ci z chorobami serca mogli zdecydować się na ograniczenie jej spożywania.Serce kocha czekoadę! Ale w granicach rozsądku... We wszystkim należy mieć umiar.

Jedno jednak wydaje się pewne: jedzenie czekolady nie może zaszkodzić Twojemu sercu. Nie wolno tylko przesadzać z jej ilością!

Jeśli myślisz o oryginalnym prezencie gwiazdkowym, spróbuj wyczarować dla swoich najbliższych własnoręcznie robioną czekoladę. Wystarczy użyć starej foremki z bombonierki. Możesz dodać do niej ulubione owoce, orzechy, a nawet zioła. Nie ma nic lepszego niż aromatyczne czekoladki z tymiankiem!

Chocolate - Gelarto Rosa from artnroll creative solutions on Vimeo.

Źródło: Heart, 2015; doi: 10.1136/heartjnl-2014-307050

Zobacz też:

Zobacz także

Na jesienną aurę koniecznie witamina C!

Na jesienną aurę koniecznie witamina C!

W ramach medycyny mitochondrialnej podkreśla się ogromne znaczenie witaminy C w procesach ochronnych komórek całego organizmu oraz procesach regeneracyjnych. Obniżony poziom tej substancji oznacza wyższą podatność na zachorowania, których przyczyną są obciążenia toksynami, wynikająca z tego znacznie zaburzona biochemia organizmu i w konsekwencji długotrwale obniżona odporność.

Unikanie słońca tak samo groźne jak palenie papierosów

Unikanie słońca tak samo groźne jak palenie papierosów

Osoby, które dużo przebywają na słońcu, żyją dłużej. Mimo że ryzyko raka skóry jest u nich wyższe, to nie grozi im śmierć w wyniku chorób układu krążenia - oraz wielu innych schorzeń.

Od pestycydów do dziecięcych nowotworów

Od pestycydów do dziecięcych nowotworów

Wystawienie na kontakt z insektycydami wiąże się ze wzrostem ryzyka niektórych odmian raka spotykanych u dzieci.

Nowa ręka na zamówienie

Nowa ręka na zamówienie

Nauka jest coraz bliżej odkrycia, w jaki sposób kierować komórkami macierzystymi, aby zmieniły się w konkretną tkankę, organ lub kończynę. Nowe badania stawiają w centrum uwagi prąd elektryczny. Czy jony zawierające ładunek elektryczny pozwolą nam już zawsze cieszyć się zdrowiem?

Spełnienie marzeń

Spełnienie marzeń

Badania kliniczne przeprowadzone w Australii potwierdziły skuteczność ziół w leczeniu niepłodności.

Dziecko zmienia Twój plan dnia... i Twój układ odpornościowy

Dziecko zmienia Twój plan dnia... i Twój układ odpornościowy

Każdy z nas posiada unikalny układ odpornościowy, składający się nie tylko z białych krwinek, ale też niepowtarzalnej bioty jelitowej. Okazuje się jednak, że może on zmienić się - pod wpływem dziecka.