Naukowcy z Uniwersytetu Ducha Świętego w Kaslik w Libanie przetestowali działanie octu na grupie 120 osób w wieku 12-25 lat, które były otyłe lub miały nadwagę. Podzielili uczestników na 4 grupy, w których codziennie przed śniadaniem pito albo napój z placebo, albo 5, 10 lub 15 ml (1, 2 lub 3 łyżeczki) octu rozcieńczonego w 250 ml wody.
Ilość octu nie wydawała się mieć większego znaczenia: każdy, kto go pił, widział duże zmiany w pomiarach wagi i otyłości w porównaniu do osób pijących placebo. Zauważono również znaczną poprawę poziomu glukozy we krwi na czczo (gdy jest on wysoki, jest wskaźnikiem cukrzycy).
Zmiany zaczęły być widoczne już po miesiącu picia octu na pusty żołądek, ale przyspieszały w ciągu pozostałych 2 miesięcy badania. Naukowcy potwierdzili, że grupy nie zmieniły diety w ciągu 3 miesięcy, co sugeruje, że to ocet jabłkowy był przyczyną utraty wagi.
- BMJNutlition, 2024;doi:10.1136/bmjnph-2023-000823