Już nie papierosy – otyłość to nowa główna przyczyna raka

Otyłość uznano właśnie za główną przyczynę choroby nowotworowej, odpowiedzialną za prawie połowę wszystkich jej przypadków. W ważnym badaniu wykazano, że wyprzedziła ona pod tym względem palenie tytoniu i jest powiązana z aż 32 rodzajami nowotworów.

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Otyłość jako główna przyczyna nowotworów

Nasze odkrycia sugerują, że wpływ otyłości na ryzyko nowotworowe może być większy, niż wcześniej sądzono, ponieważ stanowi ona czynnik ryzyka wystąpienia większej liczby nowotworów, zwłaszcza rzadszych rodzajów. Jeśli chodzi o niektóre z nich, rzadko prowadzono wcześniej badania pod tym kątem lub nigdy tego nie zrobiono.

 

 – powiedziała główna badaczka Ming Sun.

Naukowcy przez ok. 40 lat monitorowali masę ciała, stan zdrowia i styl życia 4,1 mln ludzi. W tym czasie u 332,5 tys. osób rozwinął się nowotwór.

W 40% przypadków pacjent miał nadwagę lub był otyły, a badacze szacują, że każdy 5-punktowy wzrost BMI (body mass index, wskaźnik masy ciała) zwiększa ryzyko nowotworowe o 24% u mężczyzn i o 12% u kobiet.

Nadwaga

Zagrożenia związane z lekami odchudzającymi – co warto wiedzieć?

Otyłość zrodziła międzynarodowy kryzys zdrowotny. Liczba zmagających się z nią osób od lat 90. XX w. podwoiła się. Problem nadwagi lub otyłości dotyczy ok. 74% Amerykanów i 64% Brytyjczyków. W celu przeciwdziałania tej epidemii zdrowotni kuratorzy promują szersze zastosowanie odchudzającego leku – semaglutydu. Jest on dostępny na rynku pod nazwami handlowymi Wegovy, Ozempic lub Rybelsus, a produkuje go duński gigant farmaceutyczny – firma Novo Nordisk.

Chociaż w ciągu ostatniego roku sprzedaż semaglutydu podwoiła się, lek ten ma jedynie niewielki wpływ na utratę masy ciała. W jednym z badań, w którym wzięło udział 1961 osób z BMI powyżej 30, stwierdzono, że po 68 tygodniach (rok i 4 miesiące) pomógł zredukować wagę o mniej niż 15%. Grupa nieprzyjmująca leku straciła 2,4% masy ciała2.

Semaglutyd, który podaje się co tydzień w formie zastrzyku, oddziałuje na regulujące apetyt obszary mózgu przez zwiększanie uczucia sytości. Spowalnia także przepływ pokarmu przez przewód pokarmowy, sprzyja wykorzystaniu tłuszczu jako źródła energii i obniża poziom glukozy we krwi przez uwalnianie insuliny, która ją rozkłada.

Jest to jednak niebezpieczny lek. Semaglutyd opatrzono ostrzeżeniem w czarnej ramce – najwyższym możliwym alertem wydawanym przez amerykański organ regulacyjny ds. farmaceutyków, czyli FDA (Food and Drug Administration, Agencja Żywności i Leków), przed wycofaniem środka z rynku – ponieważ zwiększa ryzyko rozwoju guzów lub nowotworów tarczycy i niedrożności jelit. Firma Novo Nordisk ostrzegła również, że jej produkt może powodować zapalenie trzustki, hipoglikemię (niski poziom cukru we krwi), problemy trawienne, poważne reakcje alergiczne i kamienie żółciowe.

Ozempic
Od 2019 r. brytyjski organ nadzorczy – MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, Agencja Regulacyjna ds. Leków i Produktów Opieki Zdrowotnej) – otrzymała 7254 zgłoszenia działań niepożądanych leków Wegovy, Ozempic i Rybelsus. Obejmowały one 20 zgonów, 3819 przypadków zaburzeń żołądkowo-jelitowych i 700 przypadków zaburzeń układu nerwowego.

Zdrowa dieta kontra przetworzona żywność – klucz do redukcji otyłości

Bezpieczniejszy i skuteczniejszy sposób na odchudzanie to zdrowa dieta i unikanie przetworzonej żywności oraz słodkich napojów. Ok. 64% kalorii w typowym zachodnim jadłospisie pochodzi z ultraprzetworzonych i przetworzonych produktów.

Naukowcy z Uniwersytetu w São Paulo w Brazylii szacują, że na każdy 10-procentowy wzrost spożycia przetworzonej żywności przypada 18-procentowy przyrost otyłości wśród mężczyzn i 17-procentowy wśród kobiet3.

Również inni badacze dostrzegają bezpośredni związek pomiędzy przetworzoną żywnością a otyłością. Ludzie muszą spożywać określoną ilość białka, ale przetworzone produkty składają się głównie z węglowodanów i tłuszczów, więc organizm zmusza ich do zwiększenia konsumpcji, aby zaspokoić zapotrzebowanie na białko – twierdzą australijscy naukowcy z Uniwersytetu w Sydney4.

Jeśli powiązanie jest jasne, dlaczego przekaz nie trafia tam, gdzie powinien? Kardiolog dr Aseem Malhotra twierdzi, że przemysł spożywczy uchyla się od winy dzięki zachęcaniu celebrytów do reklamy przetworzonych pokarmów i napojów oraz wskazywaniu na brak aktywności jako przyczynę otyłości. „Nadszedł czas, aby naprawić szkody wyrządzone przez aparat promocji reputacji branży śmieciowej żywności. Obalmy mit braku aktywności fizycznej i otyłości. Nie da się prześcignąć złej diety” – napisał wraz ze swoimi współpracownikami dr Malhotra w artykule wstępnym5.

Rola hormonów w kontroli apetytu

Chociaż otyłość, a co za tym idzie – nowotwory to skutek współczesnej przetworzonej diety, do problemu mogą przyczyniać się również hormony. W latach 90. XX w. biolodzy odkryli, że apetyt i poziom tkanki tłuszczowej kontrolują 2 hormony: leptyna i grelina
  • Leptyna to wytwarzany w zapasach tłuszczu hormon białkowy, który informuje mózg, kiedy zjedliśmy wystarczająco dużo, ale także, kiedy jesteśmy głodni i powinniśmy coś skonsumować. To wyjaśnia efekt jo-jo, czyli wielokrotną utratę masy ciała, a następnie ponowne przybieranie na wadze, ponieważ redukcja tkanki tłuszczowej oznacza również spadek poziomu leptyny i jej zdolności do sygnalizowania mózgowi sytości.
  • Grelina, czyli tzw. hormon głodu, to żołądkowy aminokwasowy hormon peptydowy, który stymuluje wydzielanie hormonów wzrostu i podwyższa poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Jest komplementarny z leptyną i stanowi drugą stronę hormonalnego medalu. Poziom greliny wzrasta przed jedzeniem i obniża się po posiłku. W gruncie rzeczy stanowi ona kluczowy regulator energii w organizmie, a im wyższe jej stężenie, tym większy głód się odczuwa.

Naukowcy zauważyli, że osoby otyłe cierpią na tzw. leptynooporność, w wyniku której mózg nie rozpoznaje komunikatów pierwszego z opisanych hormonów. Zakłada, że poziom leptyny jest niski, i stymuluje skurcze głodowe żołądka.

U otyłych osób nieprawidłowe jest też stężenie greliny – niskie lub negatywnie wyregulowane. Na jej poziom często wpływają większe ilości leptyny i insuliny, które rozkładają cukry z węglowodanów i powodują odkładanie ich nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej.

Leptynooporność może być kluczem do zrozumienia otyłości – nawet w większym stopniu niż insulinooporność, która prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wydaje się, że dieta z ograniczoną liczbą kalorii przyczynia się do zaburzenia równowagi leptyny i greliny, podobnie jak nieprawidłowe wzorce snu, ale jest ono także wynikiem postrzegania żywności wyłącznie w kategoriach kalorii, a nie jakości.

Wszelkiego rodzaju przetworzone produkty – w tym dania gotowe, biały chleb, ciastka, biały ryż, ciasta i wszystkie inne pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym (IG) – leżą u podstaw epidemii otyłości i – w domyśle – nowotworów.

LEPSZE NIŻ SEMAGLUTYD: 18 NATURALNYCH SPOSOBÓW NA ODCHUDZANIE

  gotowanie zupy

  • Stosuj wysoce zróżnicowaną dietę opartą na świeżych i organicznych produktach, składającą się głównie z bardzo odżywczych kolorowych owoców, warzyw i ziół. Każdego dnia staraj się jeść 9 lub 10 owoców i warzyw.
  • Jedz warzywa wspomagające regulację gospodarki tłuszczowej, takie jak kapustne, czyli np. brokuły i kapustę, a także marchew, por, cebulę, cebulkę dymkę, czosnek, szparagi, paprykę, rukolę, sałatę rzymską, szpinak i pomidory.
  • Jedz owoce pobudzające hormony spalające tkankę tłuszczową, takie jak banany, jabłka, czarne jagody, wiśnie, pomarańcze, grejpfruty i granaty.
  • Włącz do diety wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej zioła, takie jak imbir, żeń-szeń, cynamon, czernica, rumianek, niepokalanek, zielona herbata, olejek miętowy, kurkuma, mniszek lekarski, aloes zwyczajny i jeżówka.
  • Obficie przyprawiaj potrawy.
  • Jedz świeże, niegotowane i niesolone orzechy, takie jak orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona sezamu i migdały.
  • Zadbaj o odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z wysokiej jakości źródeł zwierzęcych, takich jak tłuste ryby zimnowodne, czyli np. łosoś i tuńczyk. Ich dobrymi źródłami roślinnymi są orzechy włoskie, siemię lniane i rośliny strączkowe (takie jak soja, fasola nerkowata i granatowa).

łosoś

  • Nie jedz późno w nocy.
  • Uwzględniaj w śniadaniu białko.
  • Śpij 7-8 godz. na dobę – nie więcej i nie mniej.
  • Wyeliminuj z diety lub ogranicz rafinowany cukier we wszystkich jego postaciach. Oznacza to brak przetworzonych pokarmów i napojów.
  • Regularnie uprawiaj powodującą pocenie aktywność fizyczną, aby zwiększyć produkcję leptyny, chociaż przestrzeganie właściwej diety spowoduje naturalną regulację stężenia tego hormonu.
  • Zwróć uwagę na zboża o niższym IG, takie jak makaron, brązowy ryż, komosa ryżowa, proso, owies i jęczmień.
  • Uważaj na spożycie węglowodanów i unikaj białych produktów: białego chleba, ziemniaków, białego ryżu, ciastek, ciast i napojów o wysokim IG, takich jak piwo i napoje gazowane.
  • Stosuj wysokiej jakości suplementy diety bogate w witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, a także kwasy tłuszczowe omega-3, magnez, cynk i koenzym Q10, który wspomaga przeciwdziałanie stanom zapalnym.
  • Unikaj rzekomo niskokalorycznych potraw, a zwłaszcza sztucznych słodzików i dietetycznych napojów bezalkoholowych.
  • Jedz 3 dobre posiłki dziennie i nie podjadaj przez co najmniej 12 godz. między kolacją a śniadaniem (wliczając czas snu).
  • Pij dużo wody, zielonych i czarnych herbat oraz świeżych soków z pomarańczy, czarnych jagód, wiśni, granatów i warzyw.
Bibliografia
  • Ming Sun et al., “Body Mass Index and Risk of Over 100 Cancer Forms and Subtypes in 4.1 Million Individuals in Sweden: A Pooled Cohort Study Aiming to Identify Further Obesity-
  • Related Cancers,” European Congress on Obesity, May 14, 2024
  • New Eng J Med, 2021; 384(11): 989–1002
  • PLOS One, 2020; 15(5): e0232676
  • Obesity (Silver Spring), 2022; 30(11): 2156–2166
  • Br J Sports Med, 2015; 49(15): 967–8
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny