Niedawne studia nad wpływem niedoboru witaminy D u matek na programowanie biologii tkanki tłuszczowej u dzieci potwierdziły jednak prewencyjny efekt metaboliczny odpowiedniego poziomu witaminy D. Celem niniejszego przeglądu jest podsumowanie stanu wiedzy na temat związku między witaminą D a otyłością oraz wpływu niedoboru witaminy D u matek na metabolizm u dzieci. Artykuł jest skróconą i uproszczoną wersją publikacji naukowej.
***
Witamina D odgrywa ważną rolę w utrzymaniu homeostazy fosforanów i wapnia oraz istotną funkcję w utrzymaniu zdrowia kości i mięśni. Od kilku lat przyciąga coraz większą uwagę, ze względu na ponowny wzrost jej niedoborów u dzieci i dorosłych na całym świecie oraz korzyści, z jakimi wiąże się jej przyjmowanie, w tym dla zdrowia kardiometabolicznego.
W kontekście tego ostatniego badania in vitro jasno określiły wpływ witaminy D na kluczowe parametry tkanki tłuszczowej i biologię adipocytów, czyli komórek tłuszczowych, w tym adipogenezę (tworzenie tkanki tłuszczowej) i regulację ekspresji genów, w odpowiedzi na homeostazę (stan zdrowej równowagi) energetyczną i stan zapalny.
Wszystkie badania dowodzą, że witamina D korzystnie wpływa na fizjologię tkanki tłuszczowej, co skłania do dalszych badań nad związkiem pomiędzy poziomem witaminy D a nadwagą i otyłością. Niniejszy przegląd ma na celu podsumowanie stanu wiedzy na temat tego związku.
Źródła i wchłanianie witaminy D
Witamina D jest wyjątkowa, ponieważ może być pozyskiwana zarówno z pożywienia, jak i wytwarzana przez nasz organizm, co oznacza, że ma właściwości zarówno witaminy, jak i hormonu. Powstaje w skórze wystawionej na działanie promieniowania słonecznego, w szczególności promieni UVB, które syntetyzują pre-witaminę D3.
Ta jest następnie przekształcana do witaminy D3 pod wpływem ciepła i wchłaniana do krążenia. Tam łączy się z białkiem wiążącym witaminę D i zostaje przetransportowana do wątroby, a następnie nerek, gdzie ostatecznie powstaje jej aktywna forma.
Rzeczywisty udział endogennej produkcji witaminy D jest nadal przedmiotem dyskusji: niektóre artykuły twierdzą, że endogenna synteza zaspokaja 70–90% potrzeb organizmu, podczas gdy inne sugerują, że jest to tylko 10–25%. Ilość endogennie wytwarzanej witaminy D3 pozostaje zmienna i zależy od kilku czynników, w tym między innymi od szerokości geograficznej, stopnia zanieczyszczenia powietrza, pory roku, stosowania ochrony przeciwsłonecznej, rodzaju noszonej odzieży, trybu życia, koloru skóry i wieku.
Witamina D występuje w dwóch formach: witaminy D3, która jest wytwarzana w skórze i znajduje się w żywności, oraz witaminy D2, która jest wytwarzana przez rośliny i grzyby.

Metabolizm witaminy D
Po spożyciu i wymieszaniu z kwasami żółciowymi, witamina D ulega wchłonięciu w środkowej części jelita cienkiego i wraz z osoczem trafia do wątroby, gdzie ulega przemianie, podobnie jak witamina wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, w kalcydiol (metabolit witaminy D–25-(OH)D). Następnie kalcydiol trafia do nerek, gdzie powstaje aktywna forma witaminy D, czyli 1α,25-dihydroksywitamina D (1,25(OH)2D).
Receptor witaminy D, czyli miejsce na powierzchni komórek, z którym łączy się aktywna witamina D, pośredniczy w większości reakcji biologicznych. Jego wszechobecna dystrybucja wyjaśnia, dlaczego aż ponad 1000 genów jest bezpośrednio lub pośrednio regulowanych przez witaminę D.
Podejrzewa się, że ten genomowy efekt napędza znaczną część procesów biologicznych, powiązanych z witaminą D, zachodzących w kontekście otyłości.
Opisano przy tym kilka epigenetycznych efektów działania witaminy D (działanie epigenetyczne polega na wywieraniu pływu na ekspresję określonych genów – obrazowo rzecz ujmując, ich włączanie i wyłączanie – bez zmiany sekwencji genetycznej), w tym metylację DNA (przyłączanie grup metylowych do określonych nukleotydów w celu regulacji ekspresji genu), regulację ekspresji niektórych mikro-RNA (miRNA, to jednoniciowa cząsteczka RNA, regulująca ekpresję innych genów), ekspresję miRNA związaną ze stanem zapalnym w adipocytach (komórki tłuszczowe).
Jaki jest związek między witaminą D a otyłością?
Badania wskazują na odwrotnie proporcjonalną zależność między stężeniem witaminy D w osoczu a otyłością i parametrami, służącymi do jej opisania, w tym wskaźnikiem masy ciała (BMI), całkowitą masą tkanki tłuszczowej, stopniem otyłości podskórnej i trzewnej oraz obwodem talii. Zależność tę zaobserwowano u dorosłych ochotników, ale także u dzieci i seniorów. Co więcej, najnowsze badanie wykazało, że poziom wolnej i aktywnej witaminy D w osoczu jest niższy u osób otyłych niż u osób z prawidłową masą ciała. Może to być spowodowane zmniejszonym uwalnianiem aktywnej witaminy D z podskórnej tkanki tłuszczowej, w wyniku procesów towarzyszących otyłości.
Wysunięto wiele hipotez na ten temat. Nie można przy tym wykluczyć różnic w stylu życia między osobami z otyłością i bez otyłości, w tym nawyków żywieniowych, siedzącego trybu życia lub nawyków odzieżowych.
Z powodu wtórnej nadczynności przytarczyc związanej z otyłością może także dochodzić do zahamowania syntezy wątrobowej witaminy D, ale kluczowym mechanizmem wydaje się być sekwestracja (wyłapywanie) witaminy D, ponieważ nadmiar tkanki tłuszczowej towarzyszący otyłości może magazynować witaminę D, zmniejszając tym samym jej stężenie w osoczu.
Wysunięto także alternatywne hipotezy, które winą za obniżenie poziomu witaminy D obarczają zmiany w jej metabolizmie, zwłaszcza w tkance tłuszczowej.
Wspomniana hipoteza sekwestracji witaminy D w tkance tłuszczowej, wyjaśnia także, dlaczego otyłość zmniejsza efekt jej suplementacji – stężenie witaminy D w surowicy było niższe u osób otyłych w porównaniu z grupą o prawidłowej masie ciała, a zwiększenie dawek nie wpłynęło znacząco na poziom witaminy D w osoczu. Istnieje zatem pilna potrzeba opracowania sposobu optymalnej suplementacji dla osób z otyłością.
Niski poziom witaminy D w osoczu jest również związany z częstym występowaniem otyłości u dzieci, dorosłych i starszych kobiet, a jej niskie spożycie może być predyktorem (czynnikiem pozwalającym na przewidywanie wystąpienia choroby) późniejszej otyłości i zespołu metabolicznego.
Niektóre badania wykazały także związek między polimorfizmami (różnorodnością) receptorów witaminy D a BMI, markerami otyłości i otyłością. Co ciekawe, doniesiono, że owa różnorodność może wpływać na zmiany trzewnej tkanki tłuszczowej i obwodu talii u osób suplementowanych witaminą D.
Jedno z badań sugeruje natomiast, że niski poziom 25(OH)D ma niewielki lub żaden wpływ na BMI, że otyłość powoduje obniżenie poziomu witaminy D w osoczu i że wzrost masy ciała o 1 kg prowadzi do spadku stężenia 25(OH)D o 1,15%. Wykazano również, że utrata masy ciała może poprawić stężenie witaminy D w osoczu, a utrata masy ciała o około 10 kg bez suplementacji może zwiększyć jej stężenie w osoczu.
Jak niedobór witaminy D u matki wpływa na otyłość dziecka?
Badania odkrywają przed nami rolę witaminy D podczas ciąży. Jej odpowiednie spożycie w tym czasie jest niezbędne zarówno dla zdrowia matki, jak i płodu. Niedobory mogą bowiem zwiększać ryzyko stanu przedrzucawkowego i cukrzycy ciążowej, ryzyko hipotrofii (płód jest zbyt mały względem wieku ciążowego) i zmniejszenia masy urodzeniowej oraz mniejszego obwodu głowy dziecka.
Zasugerowano ponadto, że istnieje związek między zawartością witaminy D w osoczu matki a parametrami, charakteryzującymi otyłość u dzieci. W kohorcie 977 ciężarnych kobiet niskie stężenie witaminy D w 34 tygodniu ciąży wiązało się z niską procentową masą tkanki tłuszczowej przy urodzeniu i wysoką procentową masą tkanki tłuszczowej u dzieci w wieku 4 i 6 lat.
Podobne wyniki zaobserwowano w kohorcie 922 par matka-dziecko, gdzie zwiększone stężenie witaminy D w osoczu matki w 15 tygodniu ciąży wiązało się ze zmniejszonym procentem tkanki tłuszczowej u potomstwa.
W innej kohorcie obejmującej 4903 matek i ich dzieci, poważny niedobór witaminy D u matki w czasie ciąży wiązał się z wyższym procentem masy tłuszczowej i niższym procentem beztłuszczowej masy ciała u dzieci w wieku 6 lat.
W kohorcie 568 par matka-dziecko, chłopcy, urodzeni przez matki z niedoborem witaminy D, mieli wyższy procent masy tłuszczowej i niższy procent masy beztłuszczowej w wieku 5 lat. Z kolei w kohorcie 292 par matka-noworodek niski poziom witaminy D u matki był związany z większą powierzchowną i głęboką objętością podskórnej tkanki tłuszczowej brzucha u noworodków.
Inne badania kliniczne wykazały, że poziom witaminy D matki ma wpływ na BMI, masę ciała i obwód talii u potomstwa. Rzeczywiście, stężenia witaminy D podczas ciąży były odwrotnie skorelowane z BMI i obwodem talii u dzieci w wieku 4 i 6 lat, ale także z wysokim ryzykiem nadwagi u płodu i noworodka.
Dowody ze wszystkich wymienionych badań epidemiologicznych potwierdzają zatem rolę stężenia witaminy D u matki w programowaniu rozwoju otyłości u potomstwa. Jednak nie ma zbyt wielu badań długoterminowych (obserwacja do wieku dorosłego) w tej materii.
Jedyne badanie z długoterminową obserwacją, trwającą 20 lat, nie wykazało związku między statusem witaminy D u matki a późniejszymi czynnikami ryzyka kardiometabolicznego, a wczesne mechanizmy zaangażowane w to programowanie pozostają do wyjaśnienia.
Przeprowadzono za to randomizowane badania kliniczne w celu oceny wpływu suplementacji witaminą D w czasie ciąży. Suplementacja podczas ciąży prawdopodobnie zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, cukrzycy ciążowej i niskiej masy urodzeniowej w terminie porodu. Wykazano także, że suplementacja witaminą D jest związana z niższym BMI u dzieci w wieku 3–6 lat. Potrzebne są dalsze duże badania kliniczne w celu potwierdzenia tych wyników.
Wnioski
Nawet jeśli lecznicza rola suplementacji witaminy D pozostaje do ustalenia, jej rola zapobiegawcza wydaje się dowiedziona, a niski poziom witaminy D w osoczu zdefiniowano, jako predyktor przyrostu masy ciała. Należy zauważyć, że ten zapobiegawczy efekt jest wspierany przez badania obserwacyjne, opisujące wpływ niedoboru witaminy D u kobiet w ciąży na programowanie metaboliczne ich dzieci.
Podsumowując, dowody z badań wskazują na prewencyjny wpływ odpowiedniego poziomu witaminy D na otyłość, ale potencjalna terapeutyczna rola suplementacji w przypadku otyłości pozostaje nierozstrzygnięta. W praktyce klinicznej konieczne jest zatem utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D w celu zapobiegania otyłości.
NICOLE HAROUN, Aix-Marseille Université, Francja
DR FLAVIE SICARD, Aix-Marseille Université, Francja
DR LOURDES MOUNIEN, Aix-Marseille Université, Francja
DR JEAN-FRANÇOIS LANDRIER, Aix-Marseille Université, Francja
- Vitamin D and Obesity/Adiposity—A Brief Overview of Recent Studies. Nutrients. 2022 May 13;14(10):2049.
- Źródło: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9143180/