Próby wyjaśnienia wpływu cukrzycy, jak i innych zaburzeń gospodarki węglowodanowej, na wzrost ryzyka rozwoju raka stanowią w ostatnim czasie przedmiot licznych badań naukowych.
Przez wiele lat istniały sprzeczne informacje na ten temat, ale najnowsze doniesienia potwierdzają istnienie zależności między zaburzeniami metabolicznymi a występowaniem nowotworów w różnej lokalizacji.
Wykazano, że u osób z cukrzycą częściej niż w populacji ogólnej pojawia się rak trzustki, piersi, wątroby, endometrium i nerki1. Istnieją także dane na temat zwiększonej umieralności na nowotwór złośliwy wśród diabetyków.
W związku z tymi niepokojącymi doniesieniami prowadzone są liczne badania wyjaśniające mechanizmy tych zależności. Do najważniejszych czynników należą przede wszystkim otyłość i związana z nią insulinooporność, hiperinsulinizm, przewlekła hiperglikemia, stan zapalny, wzrost stężenia IGF-1 oraz stres oksydacyjny.
To, że problem nadmiernych kilogramów rośnie z roku na rok, i to w każdej grupie wiekowej, pokazują badania prowadzone od lat. Bezsprzecznie mamy do czynienia z epidemią otyłości, a według danych WHO z 2014 r. nadwagę stwierdzono już u ponad 1,9 mld osób dorosłych, z czego ok. 600 mln stanowiły osoby z BMI >30. To zaś stanowi najczęstszą przyczynę cukrzycy, a pośrednio również epidemii nowotworów.
W 2012 r. przeprowadzono retrospektywną analizę historii chorób 1 087 pacjentów z cukrzycą typu 2 i wyodrębniono grupę, u której w trakcie trwania choroby wykryto nowotwór złośliwy. Należały do niej 64 osoby, a najczęściej występowały u nich rak nerki, jelita grubego, piersi i macicy. Co jednak szczególnie niepokojące – aż 80% badanych pacjentów z wykrytą chorobą nowotworową i współistniejącą cukrzycą było otyłych lub miało nadwagę2!
Jakie funkcje pełni tkanka tłuszczowa w organizmie?
W warunkach fizjologicznych tkanka tłuszczowa człowieka pełni ważne funkcje, jednak zgromadzona w nadmiarze bierze udział w wielu niekorzystnych patomechanizmach. Syntetyzuje m.in. hormony, takie jak adiponektyna czy leptyna. Ta pierwsza ma działanie korzystne, ponieważ zmniejsza insulinooporność i chroni przed utrzymującym się stale stanem zapalnym. Z kolei krążąca w osoczu leptyna – której ilość rośnie wraz z zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie – wpływa na proces nowotworzenia, co zaobserwowano jeszcze w 1998 r. Odkryto wówczas ekspresję receptora dla leptyny w komórkach białaczki limfoblastycznej3.
Później udowodniono, że ten tzw. hormon sytości jest ważnym czynnikiem inicjującym angiogenezę, czyli tworzenie naczyń krwionośnych w obrębie guzów. Leptyna wpływa na ten proces na 2 różne sposoby.
Po pierwsze zwiększa syntezę znanych czynników angiogennych – VEGF i FGF. Po drugie wiąże się z receptorami na powierzchni komórek śródbłonka i mięśni gładkich naczyń, promując ich proliferację4.
Dodatkowo leptyna indukuje ekspresję genów enzymów proteolitycznych, które, rozpuszczając macierz zewnątrzkomórkową, ułatwiają rozwijanie się nowych naczyń krwionośnych w obrębie nowotworu, a także umożliwiają rozprzestrzenianie się komórek rakowych i tworzenie przerzutów5.
W badaniach in vitro udowodniono wpływ hormonu na proliferację komórek raka piersi6. Również w przypadku nowotworu jelita grubego potwierdzono udział leptyny w jego rozwoju.
Podobne spostrzeżenia opisano w odniesieniu do raka trzonu macicy, a kilku autorów wykazało, że częstość występowania raka endometrium zwiększa się wraz ze wzrostem stężenia leptyny w surowicy krwi7. Ostatecznie w metaanalizie danych ze 141 doniesień naukowych stwierdzono wzrost ryzyka zachorowalności na nowotwory w różnych lokalizacjach u osób otyłych obu płci8.
W jaki sposób nadmiar leptyny wpływa na rozwój nowotworów?
Nie chodzi jednak tylko o leptynę. Zaburzenia metabolizmu glukozy w przebiegu otyłości prowadzą też do rozwoju insulinooporności na drodze 2 głównych mechanizmów: zwiększonego wytwarzania wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) oraz nadprodukcji czynników prozapalnych przez komórki tkanki tłuszczowej.
Zbyt duży dowóz materiału energetycznego w postaci WKT i glukozy do komórki sprzyja nadmiernej produkcji reaktywnych form tlenu (ROS), które uszkadzają poszczególne elementy komórek.
Aby uchronić się przed tym negatywnym wpływem wolnych rodników, komórki ograniczają liczbę receptorów dla insuliny, co sprzyja rozwojowi insulinooporności9. U osób otyłych zaobserwowano dodatkowo wzmożoną aktywność szlaków prozapalnych kinazy IKK-β i JNK1, które obniżają wrażliwość tkanek organizmu na insulinę10.
Jakie są skutki przewlekłej hiperglikemii dla organizmu?
Do innych mechanizmów zaliczamy stymulowanie powstawania AGEs, czyli końcowych produktów zaawansowanego procesu glikacji, inicjowanie stresu oksydacyjnego oraz zwiększenie aktywności kinazy białkowej C.
Połączenie AGEs z ich receptorami na błonach komórkowych prowadzi do zainicjowania procesów zapalnych w komórkach oraz aktywacji makrofagów i neutrofilów, a także stymuluje uwalnianie cytokin i czynników wzrostu, skutkiem czego rosną proliferacja komórkowa oraz ryzyko powstawania mutacji nowotworowych12.
Niezwykle ważnym efektem przewlekłej hiperglikemii jest wzrost wytwarzania wolnych rodników tlenowych w mitochondriach, co prowadzi do aktywacji całej kaskady zaburzeń mających znaczenie w procesie kancerogenezy13.
Wolne rodniki tlenowe mogą uszkadzać DNA, białka i lipidy, zwiększając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Podwyższony poziom glukozy w organizmie zmniejsza też całkowitą pojemność antyoksydacyjną osocza, przez co upośledza proces usuwania wolnych rodników z organizmu.
W badaniu obejmującym ponad 500 tys. osób stwierdzono wzrost ryzyka wystąpienia nowotworu oraz zgonu z jego powodu u osób ze zwiększoną glikemią na czczo14. W licznych badaniach wykazano pozytywną korelację między występowaniem nowotworu a podniesioną wartością HbA1c15.
I właśnie ten hormon może okazać się kolejnym źródłem kłopotów, ponieważ ma działanie mitogenne, szczególnie w warunkach insulinooporności, kiedy jego poziom jest znacznie podwyższony. Wzmaga to aktywację kilku szlaków białek, co przekłada się na wielokrotnie już udowodniony wzrost występowania nowotworów. W przeprowadzonej metaanalizie wykazano zwiększone ryzyko rozwoju raka trzustki, jelita grubego i piersi u pacjentów z hiperinsulinemią16.
Trzeba tu wspomnieć, że w wątrobie produkowany jest hormon o budowie i funkcjach zbliżonych do insuliny – nomen omen insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1).
Towarzysząca cukrzycy przewlekła hiperglikemia zwiększa jego syntezę w komórkach tkanki tłuszczowej, a występująca w przebiegu choroby hiperinsulinemia prowadzi do aktywacji receptorów dla IGF-1, powodując zwiększoną proliferację komórek, w tym nowotworowych.
Ponadto wpływa na ich przemieszczanie się i tworzenie odległych przerzutów. Aktualnie przeważa pogląd, że oddziaływanie insuliny na receptory dla IGF-1 jest jednym z kluczowych patomechanizmów inicjacji i progresji raka u pacjentów z cukrzycą17.
Jakie prozapalne substancje wytwarza tkanka tłuszczowa?
W przypadku otyłości zmienia się nie tylko produkcja leptyny. Komórki tkanki tłuszczowej syntetyzują również związki typowe dla procesu zapalnego, jak np. naczyniowe i międzykomórkowe czynniki adhezyjne, czynniki chemotaktyczne dla monocytów, czynnik martwicy nowotworów α, interleukinę 1 i 6 oraz adipokiny, które w sposób pośredni stymulują wytwarzanie prozapalnych cytokin.
Dochodzi do wzrostu stężenia białka C-reaktywnego i zmniejszenia stężenia korzystnie działającej adiponektyny, która wywiera działanie ochronne przed procesem zapalnym, a także zmniejsza insulinooporność tkanek18.
Przewlekły stan zapalny prowadzi do rozwoju oporności tkanek na insulinę oraz utrzymującej się hiperglikemii, których konsekwencją jest nadmierne wytwarzanie insuliny przez wyspy trzustki. A taka hiperinsulinemia – jak już wiemy – na drodze różnych mechanizmów wywiera działanie mitogenne, a więc sprzyja rozwojowi nowotworów.
Jak dieta wpływa na zapobieganie cukrzycy i chorobom nowotworowym?
Co zatem robić? Nie poddawać się cukrzycy! Kluczem będą tu oczywiście dieta i aktywność fizyczna, które najskuteczniej pozwalają zwalczyć ewentualną nadwagę, trzymać glukozę w ryzach, a przy okazji regulować ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko zawału.
Po pierwsze należy ograniczyć tłuszcze rafinowane, cukry proste i konserwanty, a także zmniejszyć ilość wypijanego alkoholu, ponieważ piwo, wino i likiery podnoszą poziom glukozy we krwi.
W przypadku diabetyków bardzo ważnym skutkiem takiego drastycznego ograniczenia spożycia węglowodanów rafinowanych jest stopniowe pozbywanie się stanów zapalnych.
Wszystkie napoje w puszkach, ciastka z kremem, batoniki, białe pieczywo i alkohol wzmagają je, co przyczynia się do aktywowania komórek nowotworowych. Warzywa i owoce wykazują natomiast działanie przeciwzapalne i stymulują naprawcze siły organizmu.
Najkorzystniejszą formą wysiłku dla diabetyków są z kolei ćwiczenia angażujące duże grupy mięśni. Zaleca się są spacery, bieganie, jazdę na rowerze, taniec, pływanie, pracę w ogródku, wiosłowanie. Należy ćwiczyć regularnie, minimum 3 razy w tygodniu po 20-30 min, a najlepiej codziennie. Jeśli zażywasz leki przeciwcukrzycowe, skonsultuj się z lekarzem, gdyż w związku z treningiem może być konieczna modyfikacja dawki albo jedzenie dodatkowego posiłku19.
Chorzy na cukrzycę oraz pacjenci z insulinoopornością lub z zespołem metabolicznym, miażdżycą i podniesionym poziomem trójglicerydów, powinni sprawę poziomu glukozy we krwi traktować priorytetowo. Indeks glikemiczny, określający wysokość wskaźnika IG w odniesieniu do poszczególnych produktów spożywczych, to w ich sytuacji podstawowy klucz wyboru.
Zgodnie z tą zasadą w menu prym powinny wieść warzywa, które nie tylko są pogromcami nowotworów, ale także obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru i trójglicerydów.
Dzięki zawartości węglowodanów złożonych, które wolno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, stopniowo dostarczają energii i nie powodują skoków glikemii. Z tego samego powodu zaprzyjaźnij się również z produktami zbożowymi (zwłaszcza pełnoziarnistymi) i kiełkami (fasoli, soczewicy, brokuła, soi, słonecznika, rzodkiewki) oraz owocami (awokado, grejpfrutami, jabłkami).
Czy owoce mogą być bezpieczne dla diabetyków?
Dobrym potwierdzeniem powyższych argumentów jest badanie porównujące poziom glukozy we krwi po spożyciu słodzonej wody lub takiej samej wody, ale wzbogaconej o sok z czarnej porzeczki i borówki brusznicy.
Wyniki były zaskakujące, gdyż okazało się, iż mimo zwiększonej zawartości cukrów poprzez dodatek owoców wzrost poziomu glukozy we krwi był minimalnie niższy niż w przypadku samej wody z sacharozą. Nie doszło również do szybkiego spadku glukozy poniżej normalnego poziomu, skutkującego uwolnieniem kwasów tłuszczowych do krwiobiegu oraz nagłym napadem głodu.
Takie same wyniki otrzymano po zastąpieniu soku zmiksowanymi owocami jagodowymi, a to oznacza, że mogą one neutralizować negatywne działanie rafinowanego cukru22.
Dodatkowo istnieją również badania dotyczące samej fruktozy. Nie wywołuje ona szkodliwego wpływu na osoby mające problemy z wątrobą, cukrzycą czy też nadciśnieniem. Przede wszystkim jednak owoce nie powodują wzrostu nowotworów, a raczej przed nimi chronią (zwłaszcza w przypadku raka żołądka, przełyku, płuc, jamy ustnej i gardła, endometrium, trzustki i okrężnicy)23.
Najlepszym wyborem będą oczywiście zielone warzywa i owoce o niskim IG, z których można przygotować zdrowe koktajle regulujące poziom cukru. A żeby dodatkowo wspomóc organizm w regulacji poziomu glukozy, warto sięgnąć po sprawdzone suplementy, które nieraz z powodzeniem zastępują nawet leki.
- Berberyna jest alkaloidem pochodzenia roślinnego, który uzyskuje się m.in. z chińskiego zioła Coptis chinensis, gorzknika kanadyjskiego, berberysu i ostryżu długiego. Kiedy zastosowano ją w leczeniu biegunki bakteryjnej u chorych na cukrzycę, stwierdzono, że zmniejsza ona stężenie glukozy24. Obniża równie cholesterol i zmniejsza masę ciała, co potwierdziły randomizowane testy kliniczne z grupą placebo25.
- Cynamon jest powszechnie stosowanym suplementem w cukrzycy i hiperlipidemii. W metaanalizie 5 prób klinicznych z udziałem 282 diabetyków stwierdzono, że dawki 1-6 g na dobę zmniejszały stężenia glukozy na czczo oraz lipidów26.
- Koenzym Q10 może ograniczać hiperglikemię wywołaną przez niektóre statyny. Jedną z głównych przyczyn, dla której stosuje się go w cukrzycy, jest powodowana przez niego poprawa w zakresie dysfunkcji śródbłonka27.
- Ketmia U osób z cukrzycą i nadciśnieniem hibiskus istotnie obniża ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu frakcji LDL. W jednym z badań etanolowy ekstrakt z kwiatów ketmii znacząco zmniejszał też poziom glukozy we krwi zarówno w ciągu 1, 3 i 5 godz. od podania, jak i w perspektywie 7 dni28.
- Morwa Herbatka i wyciąg z liści Morus alba są szeroko stosowane w Azji w leczeniu cukrzycy. W 30-dniowym badaniu u 24 diabetyków porównano je z pochodną sulfonylomocznika. Morwa spowodowała istotne zmniejszenie glikemii na czczo ze 153 do 110 mg/dl, stężenia cholesterolu LDL ze 102 do 79 mg/dl oraz trójglicerydów z 200 do 68 mg/dl, natomiast stężenie cholesterolu HDL zwiększyło się dzięki niej z 50 do 59 mg/dl29.
- British Journal of Cancer 2005; 92:2076-2083; The American Journal of Clinical Nutrition 2007; 86:823S-835S; Clinical Gastroenterology and Hepatology 2006; 4:369-380; Diabetologia 2007; 50:1365-1374; Diabetologia 199; 42:107-112
- Diabetologia Kliniczna 2012; 1:177-184
- British Journal of Haematology 1998; 120:740-745
- Postępy Biologii Komórki 2015; 42:309-328
- Cell 2010; 141:52-67
- Endocrine-Related Cancer 2009; 16:1197-1210
- Endocrine-Related Cancer 2013; 20:151-1608
- Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2008; 62:543-558
- Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2011; 65:236-243
- The Journal of Clinical Investigation 2006; 116:1793-1801
- Molecular and Cellular Biochemistry 2011; 347:95-101; PLoS One 2011; 6:e27074
- Annals of Oncology 2008; 19:380-383
- Archives of Physiology and Biochemistry 2009; 115:86-96; Diabetes 2005; 54:1615-1625; Cell Communication and Signaling 2009; 7:12; British Journal of Pharmacology 1994; 113:801-808
- PLoS Medicine 2009; 6:e1000201
- Annals of Oncology 2007; 18:1414-1419; Diabetes 2010; 59:1254-1260
- Archives of Physiology and Biochemistry 2008; 114:63-70
- Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2014; 68:1193-1198
- Diabetologia Praktyczna 2010; 11:54-63
- Diabetes Care 2006 Jun; 29(6):1433-1438
- Diabetes Care. 2012 Mar; 35(3):584-591
- PLoS One. 2013; 8(8):e71762
- Am J Clin Nutr. 2012 Sep; 96(3):527-33
- J Am Diet Assoc. 1996; 96:1027-1039
- Evid Based Complement Alternat Med 2012; 2012:591654
- J Clin Endocrinol Metab 2008; 93:2559-2565
- Diabetes Care 2008; 31:41-43
- Metab Syndr Relat Disord 2013; 11:251-255; Diabetes Care 2009; 32:810-812
- Fitoterapia 2008 Feb;79(2):79-81
- Clin Chim Acta 2001; 314:47-53