Jak otyłość i insulinooporność wpływają na rozwój nowotworów?

Na całym świecie co 10 sekund ktoś staje się diabetykiem. Zapadalność na choroby metaboliczne rośnie w zatrważającym tempie, a coraz więcej badań potwierdza, że przekłada się to na nasilenie epidemii nowotworów.

Artykuł na: 23-28 minut
Zdrowe zakupy

Próby wyjaśnienia wpływu cukrzycy, jak i innych zaburzeń gospodarki węglo­wodanowej, na wzrost ryzyka rozwoju raka stanowią w ostatnim czasie przedmiot licz­nych badań naukowych.

Przez wiele lat istniały sprzeczne infor­macje na ten temat, ale najnowsze doniesienia potwierdzają istnienie zależności między zaburzeniami metabolicznymi a występowaniem nowotworów w różnej lokalizacji.

Wykazano, że u osób z cukrzycą częściej niż w populacji ogólnej pojawia się rak trzustki, piersi, wątroby, endometrium i nerki1. Istnieją także dane na temat zwięk­szonej umieralności na nowotwór złośliwy wśród diabetyków.

W związku z tymi niepokoją­cymi doniesieniami prowadzone są liczne badania wyjaśniające mechanizmy tych zależności. Do najważniejszych czynników należą przede wszystkim otyłość i związana z nią insulinooporność, hiperin­sulinizm, przewlekła hiperglike­mia, stan zapalny, wzrost stężenia IGF-1 oraz stres oksydacyjny.

To, że problem nadmiernych kilo­gramów rośnie z roku na rok, i to w każdej grupie wiekowej, pokazują badania prowadzone od lat. Bez­sprzecznie mamy do czynienia z epi­demią otyłości, a według danych WHO z 2014 r. nadwagę stwierdzono już u ponad 1,9 mld osób dorosłych, z czego ok. 600 mln stanowiły osoby z BMI >30. To zaś stanowi najczęst­szą przyczynę cukrzycy, a pośrednio również epidemii nowotworów.

W 2012 r. przeprowadzono retro­spektywną analizę historii cho­rób 1 087 pacjentów z cukrzycą typu 2 i wyodrębniono grupę, u której w trakcie trwania cho­roby wykryto nowotwór złośliwy. Należały do niej 64 osoby, a naj­częściej występowały u nich rak nerki, jelita grubego, piersi i macicy. Co jednak szczególnie niepoko­jące – aż 80% badanych pacjentów z wykrytą chorobą nowotworową i współistniejącą cukrzycą było otyłych lub miało nadwagę2!

otyła kobieta

Jakie funkcje pełni tkanka tłuszczowa w organizmie?

W warunkach fizjologicznych tkanka tłuszczowa człowieka pełni ważne funkcje, jednak zgromadzona w nadmiarze bierze udział w wielu niekorzystnych patomechanizmach. Syntetyzuje m.in. hormony, takie jak adiponektyna czy leptyna. Ta pierwsza ma działanie korzystne, ponieważ zmniejsza insulinoopor­ność i chroni przed utrzymującym się stale stanem zapalnym. Z kolei krążąca w osoczu leptyna – której ilość rośnie wraz z zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie – wpływa na proces nowotworze­nia, co zaobserwowano jeszcze w 1998 r. Odkryto wówczas ekspre­sję receptora dla leptyny w komór­kach białaczki limfoblastycznej3.

Później udowodniono, że ten tzw. hormon sytości jest ważnym czynnikiem inicjującym angioge­nezę, czyli tworzenie naczyń krwio­nośnych w obrębie guzów. Leptyna wpływa na ten proces na 2 różne sposoby.

Po pierwsze zwiększa syn­tezę znanych czynników angiogen­nych – VEGF i FGF. Po drugie wiąże się z receptorami na powierzchni komórek śródbłonka i mięśni gładkich naczyń, promując ich proliferację4.

Dodatkowo leptyna indukuje ekspresję genów enzy­mów proteolitycznych, które, rozpuszczając macierz zewnątrz­komórkową, ułatwiają rozwijanie się nowych naczyń krwionośnych w obrębie nowotworu, a także umożliwiają rozprzestrzenianie się komórek rakowych i tworzenie przerzutów5.

Tkanka tłuszczowa
Tkanka tłuszczowa to rodzaj tkanki łącznej, której główną funkcją jest magazynowanie energii w postaci tłuszczu. Odgrywa również istotną rolę w regulacji gospodarki hormonalnej, wydzielając hormony wpływające na metabolizm, stan zapalny oraz funkcjonowanie układu odpornościowego.

W badaniach in vitro udowodniono wpływ hormonu na proliferację komórek raka piersi6. Również w przypadku nowotworu jelita grubego potwierdzono udział leptyny w jego rozwoju.

Podobne spostrzeżenia opisano w odniesie­niu do raka trzonu macicy, a kilku autorów wykazało, że częstość występowania raka endometrium zwiększa się wraz ze wzrostem stężenia leptyny w surowicy krwi7. Ostatecznie w metaanalizie danych ze 141 doniesień naukowych stwier­dzono wzrost ryzyka zachorowalno­ści na nowotwory w różnych loka­lizacjach u osób otyłych obu płci8.

W jaki sposób nadmiar leptyny wpływa na rozwój nowotworów?

Nie chodzi jednak tylko o lep­tynę. Zaburzenia metabolizmu glukozy w przebiegu otyłości pro­wadzą też do rozwoju insulino­oporności na drodze 2 głównych mechanizmów: zwiększonego wytwarzania wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) oraz nadpro­dukcji czynników prozapalnych przez komórki tkanki tłuszczo­wej.

Zbyt duży dowóz materiału energetycznego w postaci WKT i glukozy do komórki sprzyja nad­miernej produkcji reaktywnych form tlenu (ROS), które uszkadzają poszczególne elementy komórek.

Aby uchronić się przed tym nega­tywnym wpływem wolnych rod­ników, komórki ograniczają liczbę receptorów dla insuliny, co sprzyja rozwojowi insulinooporności9. U osób otyłych zaobserwowano dodatkowo wzmożoną aktywność szlaków prozapalnych kinazy IKK-β i JNK1, które obniżają wrażliwość tkanek organizmu na insulinę10.

Jakie są skutki przewlekłej hiperglikemii dla organizmu?

Na rozwój nowotworów wpływa również przewlekła hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi. Przede wszystkim nasila ona procesy zachodzące w komór­kach w czasie kancerogenezy – zwiększa aktywność czynników wzrostu, jak np. GDNF (glejopochod­nego czynnika wzrostu nerwów) i EGF (epidermalnego czynnika wzrostu)11, które odgrywają rolę w rozwoju powikłań cukrzycy, a dodatkowo stymulują prolifera­cję komórek nowotworowych.
kobieta jedząca słodycze

Do innych mechanizmów zali­czamy stymulowanie powstawania AGEs, czyli końcowych produktów zaawansowanego procesu glikacji, inicjowanie stresu oksydacyjnego oraz zwiększenie aktywności kinazy białkowej C.

Połączenie AGEs z ich receptorami na błonach komórko­wych prowadzi do zainicjowania procesów zapalnych w komórkach oraz aktywacji makrofagów i neu­trofilów, a także stymuluje uwalnia­nie cytokin i czynników wzrostu, skutkiem czego rosną proliferacja komórkowa oraz ryzyko powsta­wania mutacji nowotworowych12.

Niezwykle ważnym efektem prze­wlekłej hiperglikemii jest wzrost wytwarzania wolnych rodników tle­nowych w mitochondriach, co pro­wadzi do aktywacji całej kaskady zaburzeń mających znaczenie w procesie kancerogenezy13.

Wolne rodniki tlenowe mogą uszkadzać DNA, białka i lipidy, zwiększając ryzyko rozwoju chorób nowotworo­wych. Podwyższony poziom glukozy w organizmie zmniejsza też całko­witą pojemność antyoksydacyjną osocza, przez co upośledza proces usuwania wolnych rodników z orga­nizmu.

W badaniu obejmującym ponad 500 tys. osób stwierdzono wzrost ryzyka wystąpienia nowo­tworu oraz zgonu z jego powodu u osób ze zwiększoną glikemią na czczo14. W licznych badaniach wykazano pozytywną korelację mię­dzy występowaniem nowotworu a podniesioną wartością HbA1c15.

badanie krwi
Efektem nadwagi i otyłości jest zatem narastająca insulinooporność, której towarzyszy nadmiar glukozy we krwi. Z czasem prowadzi to do hiperinsulinizmu, czyli podwyższe­nia poziomu insuliny w surowicy krwi w stosunku do stężenia glukozy.

I właśnie ten hormon może oka­zać się kolejnym źródłem kłopotów, ponieważ ma działanie mitogenne, szczególnie w warunkach insulino­oporności, kiedy jego poziom jest znacznie podwyższony. Wzmaga to aktywację kilku szlaków białek, co przekłada się na wielokrotnie już udowodniony wzrost występo­wania nowotworów. W przepro­wadzonej metaanalizie wykazano zwiększone ryzyko rozwoju raka trzustki, jelita grubego i piersi u pacjentów z hiperinsulinemią16.

Trzeba tu wspomnieć, że w wątro­bie produkowany jest hormon o budowie i funkcjach zbliżonych do insuliny – nomen omen insu­linopodobny czynnik wzrostu (IGF-1).

Towarzysząca cukrzycy przewlekła hiperglikemia zwiększa jego syntezę w komórkach tkanki tłuszczowej, a występująca w prze­biegu choroby hiperinsulinemia prowadzi do aktywacji receptorów dla IGF-1, powodując zwiększoną proliferację komórek, w tym nowo­tworowych.

Ponadto wpływa na ich przemieszczanie się i tworzenie odległych przerzutów. Aktualnie przeważa pogląd, że oddziaływa­nie insuliny na receptory dla IGF-1 jest jednym z kluczowych pato­mechanizmów inicjacji i progresji raka u pacjentów z cukrzycą17.

Jakie prozapalne substancje wytwarza tkanka tłuszczowa?

W przypadku otyłości zmienia się nie tylko produkcja leptyny. Komórki tkanki tłuszczowej syntetyzują również związki typowe dla procesu zapalnego, jak np. naczyniowe i międzykomór­kowe czynniki adhezyjne, czynniki chemotaktyczne dla monocytów, czynnik martwicy nowotworów α, interleukinę 1 i 6 oraz adipokiny, które w sposób pośredni sty­mulują wytwarzanie prozapalnych cytokin.

Dochodzi do wzrostu stężenia białka C-reaktywnego i zmniejszenia stężenia korzystnie działającej adiponektyny, która wywiera działanie ochronne przed procesem zapalnym, a także zmniejsza insulinooporność tka­nek18.

Przewlekły stan zapalny prowadzi do rozwoju oporności tkanek na insulinę oraz utrzymu­jącej się hiperglikemii, których konsekwencją jest nadmierne wytwarzanie insuliny przez wyspy trzustki. A taka hiperinsuline­mia – jak już wiemy – na drodze różnych mechanizmów wywiera działanie mitogenne, a więc sprzyja rozwojowi nowotworów.

Jak dieta wpływa na zapobieganie cukrzycy i chorobom nowotworowym?

Co zatem robić? Nie poddawać się cukrzycy! Kluczem będą tu oczy­wiście dieta i aktywność fizyczna, które najskuteczniej pozwalają zwalczyć ewentualną nadwagę, trzymać glukozę w ryzach, a przy okazji regulować ciśnienie tętni­cze i zmniejszyć ryzyko zawału.

Po pierwsze należy ograniczyć tłuszcze rafinowane, cukry proste i konserwanty, a także zmniejszyć ilość wypijanego alkoholu, ponie­waż piwo, wino i likiery podno­szą poziom glukozy we krwi.

W przypadku diabetyków bardzo ważnym skutkiem takiego dra­stycznego ograniczenia spożycia węglowodanów rafinowanych jest stopniowe pozbywanie się stanów zapalnych.

Wszystkie napoje w pusz­kach, ciastka z kremem, batoniki, białe pieczywo i alkohol wzmagają je, co przyczynia się do aktywo­wania komórek nowotworowych. Warzywa i owoce wykazują nato­miast działanie przeciwzapalne i sty­mulują naprawcze siły organizmu.

Najkorzystniejszą formą wysiłku dla diabetyków są z kolei ćwicze­nia angażujące duże grupy mięśni. Zaleca się są spacery, bieganie, jazdę na rowerze, taniec, pływanie, pracę w ogródku, wiosłowanie. Należy ćwiczyć regularnie, mini­mum 3 razy w tygodniu po 20-30 min, a najlepiej codziennie. Jeśli zażywasz leki przeciwcukrzycowe, skonsultuj się z lekarzem, gdyż w związku z treningiem może być konieczna modyfikacja dawki albo jedzenie dodatkowego posiłku19.

trening

Chorzy na cukrzycę oraz pacjenci z insulinoopornością lub z zespołem metabolicznym, miażdżycą i podnie­sionym poziomem trójglicerydów, powinni sprawę poziomu glukozy we krwi traktować priorytetowo. Indeks glikemiczny, określający wysokość wskaźnika IG w odniesie­niu do poszczególnych produktów spożywczych, to w ich sytuacji podstawowy klucz wyboru.

wiśnie
Należy jeść jak najwięcej produktów, któ­rych IG jest niższe niż 55 jednostek, czyli: sałatę, gotowane warzywa strączkowe, jabłka, morele, kiwi, grejpfruty, wiśnie. Z umiarem można spożywać produkty o IG wyż­szym od 55, ale niższym od 7020.

Zgodnie z tą zasadą w menu prym powinny wieść warzywa, które nie tylko są pogromcami nowotworów, ale także obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru i trójglicerydów.

Dzięki zawartości węglowodanów złożonych, które wolno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, stop­niowo dostarczają energii i nie powo­dują skoków glikemii. Z tego samego powodu zaprzyjaźnij się również z produktami zbożowymi (zwłaszcza pełnoziarnistymi) i kiełkami (fasoli, soczewicy, brokuła, soi, słonecz­nika, rzodkiewki) oraz owocami (awokado, grejpfrutami, jabłkami).

Czy owoce mogą być bezpieczne dla diabetyków?

Bardzo istotny jest błonnik, gdyż za jego sprawą cukier wolniej przedostaje się do krwi. W tym miejscu warto poświęcić chwilę owocom. 
 
Wielu diabetyków obawia się bowiem, że ze względu na dużą zawartość fruktozy mogą one być niewskazane. Tymczasem badania pokazują, że poza cukrami są one również źródłem wielu innych związków odżywczych mogących pełnić rolę tzw. buforów. Umożli­wiają one organizmowi bezpieczne wykorzystanie i spożytkowanie zawartych w nich cukrów bez wyrządzania szkód w organizmie czy nawet bez nadmiernego pod­noszenia stężenia glukozy we krwi.
 
Ponadto spora zawartość błonnika reguluje procesy trawienne i spo­walnia wchłanianie węglowoda­nów. Oczywiście należy wybierać gatunki o niskim IG, takie jak np. jeżyny – naukowcy przyjmują nawet, że mogą one być tak samo skuteczne, jak leki przeciwcukrzycowe21.
 
soki owocowe
Owoc pozba­wiony znacznej części błonnika nierozpuszczalnego (czyli w formie soku) zawiera zawiązki buforujące, takie jak pektyny (błonnik rozpusz­czalny), polifenole, enzymy, wita­miny, minerały i antyoksydanty.

Dobrym potwierdzeniem powyższych argumentów jest badanie porównujące poziom glu­kozy we krwi po spożyciu słodzonej wody lub takiej samej wody, ale wzbogaconej o sok z czarnej porzec­zki i borówki brusznicy.

Wyniki były zaskakujące, gdyż okazało się, iż mimo zwiększonej zawar­tości cukrów poprzez dodatek owoców wzrost poziomu glukozy we krwi był minimalnie niższy niż w przypadku samej wody z sacharozą. Nie doszło również do szybkiego spadku glukozy poniżej normalnego poziomu, skut­kującego uwolnieniem kwasów tłuszczowych do krwiobiegu oraz nagłym napadem głodu.

Takie same wyniki otrzymano po zastąpieniu soku zmiksowanymi owocami jagodowymi, a to oznacza, że mogą one neutralizować negatywne działanie rafinowanego cukru22.

Dodatkowo istnieją również badania dotyczące samej fruktozy. Nie wywołuje ona szkodliwego wpływu na osoby mające problemy z wątrobą, cukrzycą czy też nad­ciśnieniem. Przede wszystkim jed­nak owoce nie powodują wzrostu nowotworów, a raczej przed nimi chronią (zwłaszcza w przypadku raka żołądka, przełyku, płuc, jamy ustnej i gardła, endome­trium, trzustki i okrężnicy)23.

Najlepszym wyborem będą oczy­wiście zielone warzywa i owoce o niskim IG, z których można przygotować zdrowe koktajle regu­lujące poziom cukru. A żeby dodatkowo wspomóc organizm w regulacji poziomu glu­kozy, warto sięgnąć po sprawdzone suplementy, które nieraz z pow­odzeniem zastępują nawet leki.

  • Berberyna jest alkaloidem pochodzenia roślinnego, który uzyskuje się m.in. z chińsk­iego zioła Coptis chinensis, gorzknika kanadyjskiego, berb­erysu i ostryżu długiego. Kiedy zastosowano ją w leczeniu biegunki bakteryjnej u cho­rych na cukrzycę, stwierdzono, że zmniejsza ona stężenie glu­kozy24. Obniża równie cholesterol i zmniejsza masę ciała, co pot­wierdziły randomizowane testy kliniczne z grupą placebo25.
  • Cynamon jest powszech­nie stosowanym suplementem w cukrzycy i hiperlipidemii. W metaanalizie 5 prób klin­icznych z udziałem 282 diabe­tyków stwierdzono, że dawki 1-6 g na dobę zmniejszały stężenia glukozy na czczo oraz lipidów26.
  • Koenzym Q10 może ograniczać hiperglikemię wywołaną przez niektóre statyny. Jedną z głównych przyczyn, dla której stosuje się go w cukrzycy, jest powodowana przez niego poprawa w zakresie dysfunkcji śródbłonka27.
  • Ketmia U osób z cukrzycą i nadciśnieniem hibiskus istot­nie obniża ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu frak­cji LDL. W jednym z badań etanolowy ekstrakt z kwiatów ketmii znacząco zmniejszał też poziom glukozy we krwi zarówno w ciągu 1, 3 i 5 godz. od podania, jak i w perspektywie 7 dni28.
  • Morwa Herbatka i wyciąg z liści Morus alba są szeroko stosowane w Azji w leczeniu cukrzycy. W 30-dniowym bada­niu u 24 diabetyków porównano je z pochodną sulfonylomocznika. Morwa spowodowała istotne zmniejszenie glikemii na czczo ze 153 do 110 mg/dl, stęże­nia cholesterolu LDL ze 102 do 79 mg/dl oraz trójglicerydów z 200 do 68 mg/dl, natomi­ast stężenie cholesterolu HDL zwiększyło się dzięki niej z 50 do 59 mg/dl29.
Bibliografia
  • British Journal of Cancer 2005; 92:2076-2083; The American Journal of Clinical Nutrition 2007; 86:823S-835S; Clinical Gastroenterology and Hepatology 2006; 4:369-380; Diabetologia 2007; 50:1365-1374; Diabetologia 199; 42:107-112
  • Diabetologia Kliniczna 2012; 1:177-184
  • British Journal of Haematology 1998; 120:740-745
  • Postępy Biologii Komórki 2015; 42:309-328
  • Cell 2010; 141:52-67
  • Endocrine-Related Cancer 2009; 16:1197-1210
  • Endocrine-Related Cancer 2013; 20:151-1608
  • Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2008; 62:543-558
  • Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2011; 65:236-243
  • The Journal of Clinical Investigation 2006; 116:1793-1801
  • Molecular and Cellular Biochemistry 2011; 347:95-101; PLoS One 2011; 6:e27074
  • Annals of Oncology 2008; 19:380-383
  • Archives of Physiology and Biochemistry 2009; 115:86-96; Diabetes 2005; 54:1615-1625; Cell Communication and Signaling 2009; 7:12; British Journal of Pharmacology 1994; 113:801-808
  • PLoS Medicine 2009; 6:e1000201
  • Annals of Oncology 2007; 18:1414-1419; Diabetes 2010; 59:1254-1260
  • Archives of Physiology and Biochemistry 2008; 114:63-70
  • Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2014; 68:1193-1198
  • Diabetologia Praktyczna 2010; 11:54-63
  • Diabetes Care 2006 Jun; 29(6):1433-1438
  • Diabetes Care. 2012 Mar; 35(3):584-591
  • PLoS One. 2013; 8(8):e71762
  • Am J Clin Nutr. 2012 Sep; 96(3):527-33
  • J Am Diet Assoc. 1996; 96:1027-1039
  • Evid Based Complement Alternat Med 2012; 2012:591654
  • J Clin Endocrinol Metab 2008; 93:2559-2565
  • Diabetes Care 2008; 31:41-43
  • Metab Syndr Relat Disord 2013; 11:251-255; Diabetes Care 2009; 32:810-812
  • Fitoterapia 2008 Feb;79(2):79-81
  • Clin Chim Acta 2001; 314:47-53
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny