Naukowcy odkryli, że codzienne jedzenie pistacji zmniejsza skutki napięcia organizmu, szczególnie w odniesieniu do serca i tętnic.
Dwie porcje orzechów pistacji każdego dnia przyczynia się do zmniejszenia obciążenia tętnic i serca spowodowanego stresem. Naukowcy z Penn State twierdzą, że jest to bardzo dobra wiadomość dla chorych z cukrzycą, którzy są narażeni na rozwój chorób serca.
Pistacje są bogate w „dobre” tłuszcze, błonnik, potas oraz przeciwutleniacze. To wszystko przyczynia się do zachowania układu krążenia w dobrym stanie.
W grupie osób z cukrzycą przeprowadzono badanie. Porównano standardową dietę amerykańską bogatą w tłuszcze nasycone oraz taką, w której spożywano 3 uncje pistacji dziennie. Po dwóch tygodniach jedzenia orzechów zmiany stały się zauważalne. Naczynia krwionośne uczestników były bardziej drożne i zrelaksowane podczas końcowych testów w skrajnych warunkach. Ponadto, dzięki zjadanym orzechom, ciśnienie tętnicze było również niższe .