Według naukowców jedzenie raz w tygodniu grillowanej ryby - nawet jeśli nie jest to ryba tłusta- jest prawidłowym odżywianiem dla mózgu. Najważniejszy jest sposób jej przyrządzenia. Każda upieczona czy grillowana (odparowana) ryba będzie dla nas zdrowa. Nie poleca się jedynie smażenia.
Naukowcy z University of Pittsburgh School of Medicine wykazali, że osoby, które jedzą pieczone lub grillowane ryby raz w tygodniu, mają większe obszary w mózgu, które są odpowiedzialne za pamięć i funkcje poznawcze.
Innymi słowy, występuje u nich niższe ryzyko otępienia lub choroby Alzheimera.
Badaczy zaskoczyło, że zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach okazała się bez znaczenia dla mózgu. Wnioski te wyciągnięto na podstawie badań 260 osób powyżej 65 roku życia. Ich dieta oraz styl życia były obserwowane przez 10 lat. W tym czasie regularnie monitorowano ich mózgi, wykonując rezonans magnetyczny głowy.
Ostatecznie stwierdzono, że smażenie ryb niszczy kwasy tłuszczowe omega-3.
Może warto wybrać sushi?