W każdym soku znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. Szklanka soku pomarańczowego dostarcza 70% zapotrzebowania na witaminę C, a taka sama ilość soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
Ilość substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zmienia się jednak w zależności od sposobu ich przetwarzania. To, co najcenniejsze w warzywach i owocach, bardzo łatwo ulega utlenieniu i szybko traci swe cenne walory. W jaki sposób sprawić, aby wszystko, co wyciśniemy z warzyw i owoców miało jak najwyższą wartość?
Esencja wyciśnięta z natury
Badania naukowe przeprowadzone przez Koreański Instytut Żywności potwierdzają, że sok otrzymany z pomocą wyciskarki do soków zawiera 42% więcej witaminy C i aż do 60% więcej witaminy A w porównaniu do soków otrzymywanych za pomocą innych sprzętów.
Nie dość, że zawiera więcej składników odżywczych, to jeszcze dłużej utrzymuje świeżość. Choć najlepiej spożyć go od razu, to w szczelnym opakowaniu w lodówce możemy go trzymać nawet do 48 godzin.
Nowoczesne urządzenia pozwalają nam już na łatwą produkcję mleka roślinnego, sorbetów, koktajli, a nawet... formowanie makaronów!
Moda na wyciskarki
Wszyscy chcą być jak najdłużej młodzi, a świeżo wyciśnięty sok z owoców lub warzyw to najprostszy sposób na dostarczenie sobie powstrzymujących proces starzenia antyoksydantów i składników odżywczych w łatwo przyswajalnej postaci.
Ciężko zjeść sporą ilość warzyw, które nie przeszły obróbki termicznej. Ich strawienie też może być problematyczne. Wypicie płynu jest prostsze i mniej czasochłonne. Na szczęście nowoczesne urządzenia prześcigają się w funkcjach, które umożliwiają nam samodzielne zrobienie najwyższej jakości potraw i płynów.
Co może powstać dzięki dobrej jakości wyciskarce?
Soki z wyciskarek czy z soki z kartonów?
Na rynku dostępnych jest wiele gotowych napojów owocowych. Niestety najpopularniejsze z nich produkowane są na bazie koncentratu owocowego, często dosładza się je dodatkową ilością cukru lub sztucznymi słodzikami. Ich skład pozostawia wiele do życzenia.
Większą ilość wartościowych składników odżywczych zawierają soki jednodniowe. Choć ich cena w porównaniu do soków z kartonów jest wyższa, to jednak dzięki krótkiej przydatności do spożycia zdąży się w nich utlenić mniej witamin.
Nic nie jest jednak w stanie konkurować z sokami, które zrobimy we własnych domach z pomocą dobrej wyciskarki. Im lepszej wartości sprzęt posiadamy, tym więcej cennych składników może przedostać się do płynu.
Nie bez powodu świat oszalał ostatnio na punkcie zielonych soków. Gwiazdy i celebryci zaczynają każdy dzień od świeżo wyciśniętych soków z jarmużu, szpinaku czy awokado.
Dobry sprzęt wyposażony w wałki ślimakowe (np. SANA EUJ-707) umożliwia obróbkę świeżych ziół, zawierających wiele enzymów roślinnych, a dzięki zawartych w nich antyoksydantom w naszych mitochondriach komórkowych nie dochodzi do mikrouszkodzeń odpowiedzialnych za proces starzenia organizmu.
Przepis na zdrowy, zielony sok: