Prawie każdy lekarz zapytany o suplementy witaminowe odpowie, że to strata czasu i pieniędzy. Z niektórych publikacji medycznych wynika wręcz, że suplementy mogą prowadzić do śmierci. Tak czy inaczej, przestrzeganie zbilansowanej diety dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Jeżeli faktycznie tak jest, to jak wytłumaczyć wyniki poniższych badań? Międzynarodowy Instytut Nauk Przyrodniczych (International Life Sciences Institute - ILSI) przeprowadził szeroko zakrojone badania nad nawykami żywieniowymi mieszkańców ośmiu europejskich krajów oraz zbadał występujące u nich niedobory żywieniowe.
Okazało się, że Polska znajduje się na samym końcu tabeli i szczyci się niechlubnym tytułem najgorzej odżywionego kraju.
Niewielkim pocieszeniem może być fakt, że wszystkie badane nacje oprócz Belgów i Hiszpanów borykają się z poważnymi brakami odżywczymi. Jak wykazały analizy w diecie przeciętnego Polaka brakuje 12 spośród 17 niezbędnych składników odżywczych.
Szacunek ten opiera się na najmniej restrykcyjnym kryterium, stosowanym w systemie brytyjskim: "minimalnym poziomie spożycia" (ang. Lower Reference Nutrient Intake - LRNI), który określa najniższy poziom danego składnika, poniżej którego niemożliwe jest zachowanie zdrowia.
Po bliższym zapoznaniu się z problemem, okazuje się on bardziej skomplikowany. Brytyjskie Ministerstwo Zdrowia przeprowadziło ankietę wśród 2126 Brytyjczyków (którzy w niechlubnej tabeli znajdują się tuż przed nami), z której wynikało, że ich dieta nie jest tak fatalna, jak sugerują badania ILSI.
Według statystyk około 30% dorosłych, w tym 37% osób starszych (do 64. roku życia) je zalecane pięć porcji owoców i warzyw dziennie.
I tu sprawy przybierają zaskakujący obrót. U osób biorących udział w ankiecie Ministerstwa Zdrowia, które jedzą pięć porcji owoców i warzyw dziennie - wykryto niedobory żywieniowe!
Oznacza to, że albo należy zwiększyć dzienną liczbę porcji owoców i warzyw, albo też owoce i warzywa, które jemy, nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych.
Być może powinniśmy zacząć jeść wyłącznie rośliny uprawiane ekologicznie? Oczywiście możemy również zacząć przyjmować suplementy - ale lepiej nie mówmy o tym lekarzowi.
Tabela przedstawia niedobory żywieniowe w ośmiu europejskich krajach. Pełne, soczyste jabłko oznacza brak niedoboru żywieniowego, natomiast ogryzek wskazuje, że występuje niedobór żywieniowy. Jak widać, Polska i Wielka Brytania wypadają najgorzej ze wszystkich krajów. Pod pojęciem niedoboru rozumie się poziom danego składnika niższy niż 5% wskaźnika LRNI, który sam w sobie jest już bardzo skromnym kryterium. Jest to bowiem absolutne minimum, bez którego zachowanie zdrowia jest po prostu niemożliwe.
Kraj, w którym odnotowano niedobory żywieniowe w co najmniej jednej z grup wiekowych - od jednolatków do osób po 60. roku życia - zasłużył sobie na ogryzek.
Bibliografia
- Br J Nutr, 2013; 110: 755-73
- Department of Health National Diet and Nutrition Survey; online at webarchive.nationalarchives.gov.uk
transparency.dh.gov.uk