Naukowcy z Oxfordu udowodnili, że istnieje związek pomiędzy poziomami kwasów omega -3 (DHA, tzw. kwasów dokozaheksaenowych) a niską ilością melatoniny, która jest naturalnym regulatorem cyklu snu i przebudzeń. Dzięki ustabilizowaniu zawartości tych związków możemy zyskać nawet dodatkową godzinę snu!
Według specjalistów najwięcej korzyści dla organizmu przyniesie nam jedzenie bogatego w kwasy omega-3 tuńczyka i łososia.
Przeprowadzono badanie, w którym monitorowano sen uczniów w wieku 7-9 lat. Podawano im codziennie przez 16 tygodni 600 mg suplementów kwasu omega-3.
Na początku badania aż 40% uczniów miało problemy ze snem, choć wszystkie skarżyły się na konieczność walki z poczuciem senności w ciągu dnia. Dzieciom podawano suplementy kwasu omega-3 lub placebo z kukurydzy lub soi.
W ciągu 16 tygodni dzieci z grupy, w której podawano suplementy kwasu omega-3 zaczęły lepiej sypiać i zmniejszyły się u nich zakłócenia snu podczas nocy.
Okazało się, że osoby, które przyjmowały kwasy omega-3 spały dłużej średnio o 58 dodatkowych minut w ciągu doby i rzadziej się budziły w nocy w porównaniu z resztą, której podawano placebo.
Tekst: Monika Piorun