Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze ogłosili, że codziennie picie herbaty zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera o 50%, a w przypadku osób z genetycznymi predyspozycjami - aż o 86%!
W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 957 ochotników z Chin w wieku 55 lat i więcej. Największy wpływ picia herbaty na zmniejszenie ryzyka choroby odnotowano w przypadku osób będących nosicielami genu APOE e4, który wiąże się z chorobą Alzheimera. Co ciekawe, rodzaj pitej herbaty nie odgrywał tu żadnej roli: tak samo skuteczne okazały się herbata zielona, czarna i oolung.
Za dobroczynne właściwości herbaty odpowiadają zawarte w niej związki takie jak katechiny, teaflawiny, tearubiginy i teaniny. Substancje te wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływają na pracę mózgu.
Źródło: J Nutr Health Aging, 2016; 20: 1002-9