Badacze z Szkoły Medycznej Uniwersytetu Harvardzkiego przekonują, że zielone liście warzyw mogą aż do 30% obniżać ryzyko najbardziej popularnych odmian jaskry - np. pierwotnej jaskry otwartego kąta (POAG). Wszystkiemu winne są zawarte w ich liściach azotany, które mają wpływ na wzrost ilości tlenku azotu w organizmie.
Wysokie ciśnienie w gałce ocznej może doprowadzać do uszkodzenia nerwu wzrokowego, co przyczynia się do powstania jaskry. Choroba ta dotyka zaledwie 1-2% ogółu populacji, lecz w przypadku osób powyżej 80 roku życia dotyczy już około 5% pacjentów.
Naukowcom z Harvardu udało się ustalić, że ludzie spożywający więcej warzyw liściastych, w których ilość azotanów przekraczała ponad 240 mg dziennie, byli w najmniejszym stopniu obciążeni ryzykiem rozwoju jaskry.
Ich wyniki różniły się średnio o 20-30%, aż do 50% w przypadku utraty wzroku związanej z porażeniem mięśnia prostego przyśrodkowego oka.
Specjaliści doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników 63 893 kobiet, które wzięły udział w badaniu Nurses' Health Study oraz 41 094 mężczyzn - uczestników badania Health Professionals Follow-up Study.
p1s1.it - 3D Eye Anatomy Demo from p1s1 on Vimeo.